facebook

Събития

pokana-3_678x410_crop_478b24840a
20.10.2016 18:00
Събития

Изложба „Романтикът Димитър Добрович” – 200 години от рождението на художника

Събитието се осъществява под патронажа на Министерството на културата на Република България



Честването на голямата годишнина е по инициатива на Център „Българо-европейски културни диалози” към Нов български университет. Двете основни събития в богатата програма по отбелязването са представителна изложба по оригинална идея на доц. д-р Ружа Маринска и международна конференция в чест на художника.

• Изложбата се открива на 20 октомври 2016 г., от 18.00 часа в залите на Националната галерия – Двореца, и ще продължи до 11 декември 2016 г., ще бъде открита от министъра на културата г-н Вежди Рашидов.

• Международната конференция ще се проведе на 16 и 17 ноември 2016 г. в Нов български университет и ще бъде с участието на учени от България, Гърция, Черна гора и Кипър.

Предвидените събития са с национално и международно значение, дискутиращи въпроси в областта на българо-европейската култура и наследство.

Събитието се осъществява в партньорство с:
Националната галерия в София, ХГ-Сливен, Националната галерия в Атина,
Ателие-колекция Светлин Русев, Институт за средиземноморски изследвания в Крит


Събитията, които протичат под мотото „Никой не може да спре 2016 – годината на Димитър Добрович“, са дело на Център „Българо-европейски културни диалози” на Нов български университет и са под патронажа на Министерството на културата. Проектът има амбицията за първи път да покаже на българската публика неизвестни произведения на художника от чужбина, както и да го разгледа на по-широк европейски фон.

Димитър Добрович е първият български художник с академично образование. Представянето му дава възможност да се изследва началото на светското българско изкуство и да се види то в балкански и европейски контекст, да се осмисли като част от художествения процес в Европа през втората половина на XIX век. Животът и творчеството на Добрович имат отношение към три национални култури – гръцката, където той получава художественото си образование, италианската, където продължава образованието си и където минава почти целият му път на художник, и българската, където се завръща във вече освободеното си Отечество и показва създадените през годините творби, щедро дарявайки част от тях на държавата и на родния си град Сливен.

Националното честване на Димитър Добрович включва редица от събития, най-значимите от които са: изложбата „Романтикът Димитър Добрович”, която ще бъде представена в Националната галерия – Двореца, София (21 октомври - 11 декември 2016); едноименното луксозно двуезично издание на Издателството на Нов български университет, с най-новите изследвания за художника, направени в България, Италия и Гърция; Международната конференция „Романтиката на XIX век. Димитър Добрович (1816-1905) - живот и творчество" (16–18 ноември 2016), която ще се проведе в Нов български университет, а докладите от нея ще бъдат публикувани в двуезичен сборник; документалният филм на Теодор Караколев „Пътят на Добрович”, заснет в България, Гърция, Италия, финансиран от Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ.

Специално ще бъдат издадени и валидирани две юбилейни марки с винетки и печат, посветени на Димитър Добрович – една съвместна инициатива на Нов български университет и Министерството на транспорта и съобщенията.

Интерес към изложбата, посветена на Димитър Добрович, вече проявяват европейските институции в Брюксел и ценителите на изкуството в Италия.


За повече информация може да се свържете с гл. ас. д-р Владимир Димитров, 0888959578, vladimirdim@gmail.com