facebook

Събития

3037952936-e4d141de3a_678x410_crop_478b24840a yaneva-4_678x410_crop_478b24840a yaneva-3_678x410_crop_478b24840a yaneva-2_678x410_crop_478b24840a 8096891535-0c38b034fa-b_678x410_crop_478b24840a
31.05.2017 18:00
Събития

Изложба „The „73-rd GENTEN“

31 май - 12 юни

Национален музей на Токио, Япония

Организатори:
Японската съвременна асоциация на артистите GENTEN,
доц. д-р Анна Янева
Аяко Хонда

Водещи:
доц. д-р Анна Янева,
Аяко Хонда

Участници:
доц. д-р Анна Янева, Александра Комитова, Биляна Матеева, Димана Дойкова, Деница Георгиева, Елена Стоименова, Екатерина Фърчева, Ивайло Делчев, Ивайло Ненов, Йоан Стаматов, Лена Тодорова, Магдалена Стоилова, Мариета Кабаджова, Петьо Георгиев, Петя Георгиева, Радослав Иванов, Сандра Костова, Симеон Георгиев, Яна Чобанова

Изложбата се реализира с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.

За първи път в артистичната история на страната ни в Япония е поканен преподавател от България със курсовете му. Доц. д-р анна Янева и 18 от студентите й представят 39 бр. свои творби в Националния музей на Токио. Поканата е от Асоциацията на съвременните артисти в Япония – GENTEN.

The „Contemporary Artists Association GENTEN“ една от водещите артистични групи в Япония със 70-годишна история, през която са преминали над 500 артисти известни на световната арт сцена. Групата организира както всяка година фестивал в Токио - Festival GENTEN at National Art Center, Tokyo - в най-престижния арт музей в Токио, тази година е с наименование:
The „73-rd GENTEN /31 may – 12 June/ , „One World Exibition“ ще бъде проведен в няколко галерии специално за целта. Галериите промотират гостуването на олимпийските игри в Токио 2020 г.

Доц. д-р Анна Янева и нейните студенти са поканени да участват в тези изложбени събития, като висока оценка на начина й на преподаване, както и висока оценка на нейните работи и на студентите на които преподава. Специално за преподавателя и студентите е отделена 6 м. стена в галериите за представяне на работите им. Те да поканени да представят своите произведения в няколкото престижни галерии в Япония, спонсорирани от артистичната група.

Доц. д-р Анна Янева преподава от 21 г. в НБУ. Осъществява над 100 изложби и проекти на студенти от НБУ, на преподаватели и студенти, изложби- спектакли, изложби - концерти, хепънинги, договори на НБУ, участия, провеждане на пленери, семинари с др. Работи с департаменти на НБУ със застъпени изкуства в програмите, с други университети и институции, между които Народно събрание на Република България, Столична Община, Столична градска библиотека, СУ „Св. Климент Охридски“, ЦСВП „Иван Дуйчев“, УНИЦЕФ, фондации и др. Едни от най-представителните събития са две студентско-преподавателски изложби в парламента на Република България, изложби- спектакли в НХГ, СГХГ, Столична градска библиотека, Галерия „Сезони“, Рафаела“, „Ноантри“ ателие-колекция „Св. Русев“, в представителните пространства на НБУ и др. 

Доц. д-р Анна Янева е с  основни изследователски интереси в областта на: живописта, история на изкуството/съвременно експониране на изкуство, пластична анатомия, дигитални изкуства, концепт арт, работа с таблет, улични изкуства и др.
Нови и основни тенденции в експозиционната дейност в областта на визуалното изкуство и новите музейни и кураторски практики. Вниманието е концентрирано върху експозиции и изложби в интериор и на открито, често представяни с нови методи и със съдействието и акцентите на различни изкуства, като интердисциплинарност: спектакловост, синтез между изкуствата, пространства и време.
Проследяването на творчеството на конкретни български и чужди художници от аспекта на формирането им и използването на нови методи в тяхното изкуство, неразривно свързани с показването им.
Постмодерното и хипермодерно изкуство в периода на решаваща промяна.
Работи с философията на съвременните изкуства, чрез характерните начини за хипер и постмодернизма.

Изследователско-творческата й програма се отнася до въвеждане на иновативни технологии, осъществяване връзка и синтез между видовете изкуства, запознаване на студентите със знакови български и чуждестранни автори и развиването на идейните им тенденции, разширяване на теоретичните познания на студентите в дисциплините, пластична анатомия (човешка и животинска), перспектива, история на културата, новите технологии в областта (чрез контакти с фирми), чрез артистични и творчески методи на работа, аудиторни и извън аудиторни.
Въвежда съвременни технологии в областта на изящните изкуства в НБУ, между които редица курсове, част от тях са „Дигитално рисуване с таблет“ , „Компютърни експерименти с таблет“. Сред интердисциплинарните й практики са акционистко рисуване пред публика със съвременни материали по време на "Форум-фестивал на компютърната музика“, „Paint with light“, експерименти с „Graffiti Laser Tag“, Графити-фест и др.

Лични участия:
Осъществява голям брой самостоятелни изложби и съвместно с колеги в страната и в чужбина, САЩ, Германия, Франция, Белгия, Гърция и др. Нейни произведения са притежание на галерии, институции и частни колекции или с постоянни участия и договори в галерии, университети и институции в САЩ, Япония, Белгия, Канада.
Картини притежание на: ателие-колекция „Св. Русев“, Софийски университет - Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, НБУ, СТЦ ИНТЕРПРЕТ, Галерия Полукръг за художествени експерименти „ЕВА“, Национална художествена академия, ООН, Атина, галерия на кметството на Вула, Република Сърбия, собственост на галерия „Палански“, Република Македония: гр. Струмица, ц-р „Антон Панов“, депото за Национално изкуство на Република Македония, „Славянски институт „Державин“ гр. Св. Николе, Национален Червен кръст на Република Македония, гр. Скопие, арт център „ Пантерарт“, гал. гр. Струга, гр. Крива Паланка, Национална галерия на „Осоговски манастир“ и др.