facebook

Събития

plakat-30-12_678x410_crop_478b24840a
30.12.2016 19:00
Събития

Коледно-новогодишен концерт на Камерата орфика на НБУ

Концертен цикъл „Солисти-интерпретатори“

 

Католическа църква “Свети Йосиф”
ул. Княз Борис №146, София

Организатор:
Департамент Музика



КОЛЕДНО-НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ

 

Солист и диригент:
Йоханес Ебенбауер – орган (Австрия)

С участието на:
Сузане Курц – сопран (Австрия) и
Марио Хосен – цигулка


ПРОГРАМА

Йохан Себастиан Бах – Прелюдия и Фуга в до мажор BWV 547
Орган: Йоханес Ебенбауер
Волфганг Амадеус Моцарт – Дивертименто в ре мажор K136
Феликс Менделсон Бартолди – „Salve Regina“
Солист: Сузане Курц
Волфганг Амадеус Моцарт – Църковна соната за орган и оркестър KV 328
Орган: Йоханес Ебенбауер
Георг Фридрих Хендел – Ария "Lascia"
Солист: Сузане Курц
Йозеф Хайдн – Концерт за орган в до мажор
Орган: Йоханес Ебенбауер
Йозеф Хайдн – „Benedictus“ от Der kleinen Orgelsolomesse
Орган: Йоханес Ебенбауер
Волфганг Амадеус Моцарт – Църковна соната за орган и оркестър в до мажор KV 336
Орган: Йоханес Ебенбауер
Йохан Себастиан Бах – Бранденбургски концерт No. 3.

ПРОФ. ЙОХАНЕС ЕБЕНБАУЕР дълги години е органист в катедралата Щефансдом (St. Stephen's Cathedral) във Виена(1985-2005). От 2002 e преподавател във Виенския университет за музика. Основател и артистичен директор на Капела Албертина – Виена и на бароковия оркестър „Йохан Й. Фукс“, музикален ръководител на Концертно обединение Musica sacra Wien. През 2013 e избран за професор по орган и импровизация на Виенския университет за музика. Има активна концертна и звукозаписна дейност като органист, клавесинист и диригент.

СУЗАНЕ КУРЦ следва солово пеене в Консерватория „Гьоте“ във Виена при Камерзенгерин Хилде Рьосл-Майдан. От 1990 е член на ORF-хор, както и на Щьонберг-хор с диригент Ервин Ортнер. В тези рамки реализира солистични изяви във Виенско концертно дружество, Виенска концертна къща, Залцбургски фестивал, Страсбургски фестивал и др. Сопран със специализация в църковно-сакралната музика. Прави майсторски класове при Джесика Кеш (Guildhall School of Music, Лондон), Ешли Стафърд (Royal College of Music, Лондон) и др.

МАРИО ХОСЕН е световен виртуоз-цигулар, почетен професор на Нов български университет със завидна преподавателска кариера и студенти – носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия. Той е солист с международна репутация, свири с най-реномираните оркестри във всички точки по света Активно концертира и прави записи. Инициатор на редица международни проекти. Успешно провежда Международната академия „Орфеус“ във Виена, Австрия. Свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската национална банка за най-високи за високи творчески постижения в областта на музиката.

Основен участник в проекта „Солисти-интерпретатори“ е Академичният оркестър на Нов български университет КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ, съставен от брилянтни млади музиканти. Артистичната мисия на оркестъра е да работи и реализира идеята за създаване на мащабно културно сътрудничество на музиканти от балканските държави с централна Европа – Виена, Австрия. С концертите си КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ е посланик на Балканите по света. Диригенти и солисти на оркестъра са били емблематични имена на българската и световна класическата музика. Телевизионни и компакт-диск записи, доказват високото техническо и музикално ниво на оркестъра.

ДЕПАРТАМЕНТ „МУЗИКА“ на Нов български университет е модерна образователна институция в областта на музикалното и танцово изкуство, който се утвърди като структура с иновативни методи на работа, със силен преподавателски екип, с чудесна материална база, даваща възможност на младите музиканти в България да се обучават по съвременен световен стандарт без да напускат пределите на родината си. Освен обучение сред средно образование в бакалавърска програма „Музика“, департаментът предлага магистърски програми на български и английски език, а на докторско ниво – програма с възможност за научно изследване в областта на теоретичното музикознание или в изпълнителския профил. Всяка година департаментът организира серия от майсторски класове за виртуозно майсторство на водещи професори от Европа.


С финансовата подкрепа на УниКрудит Булбанк и съдествието на „Пежо“ България.

 

СЛЕДВАЩ КОНЦЕРТ в ЦИКЪЛ „СОЛИСТИ-ИНТЕРПРЕТАТОРИ“

30.01.2017, 19:00 часа, зала 6, НДК

КОНЦЕРТ на КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ

Диригент:
Георги Димитров
Солисти:
Марио Хосен (цигулка), Пиеро Барбарески (чембало); Костадин Йоцов (обой),
Александър Сарандев (фагот), Лиляна Кехайова (виолончело)
 
Програма:
Хайдн – Концерт за цигулка, чембало и оркестър и Симфония Кончертанте за цигулка, обой, фагот, виолончело и оркестър; Стравински – Аполон музагет