facebook

Събития

sma-1_678x410_crop_478b24840a
05.09.2016 10:00
Събития

Лятна музикална академия 2016

Корпус 1, Аула и зали 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 508А и 510

Организатор:
департамент „Музика“

Водещи:
Милчо Левиев - джаз и класическо пиано, импровизация, диригент (България/САЩ),
Били Кобъм - перкусии (САЩ),
Вики Алмазиду - вокал, джаз, поп и уърлд мюзик (Гърция),
Грегори Симадопулос - пиано, теория и хармония (Гърция).

Прослушване: 5 септември 2016 г. – Аула НБУ

Провеждане: 6-15 септември 2016 г. – НБУ

Заключителен Галаконцерт: 16 септември 2016 г., 21:00 ч. – Sofia Live Club

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и Посолството на САЩ в България.

Тази година по лична покана на Милчо Левиев, с подкрепата на Нов български университет и Посолството на САЩ в България, специален гост музикант в Лятна музикална академия е Били Кобъм.

Гостуването на легендарния перкусионист е продължение на сътрудничеството между Кобъм и проф. Левиев.

През 1974 г. и 1975 г. Милчо Левиев работи с групата на Били Кобъм като клавирист, композитор и аранжор, осъществават заедно турнета в САЩ и Европа. Записва 3 албума с Кобъм: „TOTAL ECLIPSE“, „SHABAZZ“ и „A FUNKY THIDE OF SINGS“, катo пианист, композитор и аранжор.

Като артистичен директор на на Международния фестивал „PLOVDIV JAZZ EVENINGS“ Милчо Левиев кани Били Кобъм и неговата група „CULTURE MIX“.

Гост музиканти в Лятна музикална академия през годините са били световно известните музиканти - Грегори Симадопулос – пиано, теория и хармония (Гърция), Дейвид Мъри - саксофон (САЩ), Крейг Бейли - саксофон (САЩ), Франциско Мела - Перкусии (САЩ), Чико Фрийман - саксофон (САЩ), Аарън Колбдърг - пиано (САЩ), Марк Халбхер - барабани, (Швейцария), проф. Глен Ферис - тромбон (Франция), заедно с известните български музиканти: Живко Петров - пиано, (България), Петър Славов – контрабас, Стоян Янкулов - Стунджи - (барабани или тъпан).

Милчо Левиев –джаз и класическо пиано, импровизация, дирижиране (България/САЩ)
R&BB (Rythm & Bulgarian Blues)

Милчо Левиев е носител на множество награди композитор, аранжор, изпълнител (пианист, кийбордист и диригент) и преподавател по класическа и джаз музика. „Доктор Хонорис Кауза“, Нов български университет, 1998.
Носител на орден „Стара планина“ (1997), най-високото държавно отличие; връчва се от Президента на Република България.
Носител на La Medaile d’ l’Academie Internationale des Arts, Париж, Франция, и „Доктор Хонорис Кауза“ на Академия за музикално и танцово изкуство, Пловдив, България, 1995.


Били Кобъм - перкусии, (САЩ)
„Playing the drum set Based upon your Personal History.“

Откакто добива популярност в началото на 70-те години като един от основателите на „Махавишну оркестра“ и като барабанист/лидер на групата, чийто записи („Spectrum“) и въздействащ, комплексен стил оказват силно влияние върху жанрове като джаз и джаз фюжън, Били Кобъм продължава да се нарежда сред неуморните пионери в света на музиката.

Роден в Панама, израснал в Ню Йорк и живял в Швейцария в продължение на повече от 25 години, Кобъм се посвещава на все по-всеобхватна и задълбочена ангажираност със света, не само като виртуозен барабанист и перкусионист, но и като композитор, продуцент и преподавател, който изразява себе си чрез музиката и непрестанно разширява личния си творчески мироглед.


Вики Алмазиду – вокал, джаз, поп и уърлд мюзик (Гърция)
„The Art of Singing“ (за начинаещи и напреднали певци и музиканти)

Вики Алмазиду е участвала в турнета със световно известни музиканти като: Peter Erskine, Glenn Ferris, Airto Moreira, Marc Halbheer, както и съвместен концерт с Billy Cobham в Солун през 2003 г. През годините в рамките Лятна музикална академия на НБУ работи с Chiko Freeman, Aaron Goldberg, David Marey, Fransicko Mella, Craig Bailey. Вики Амазиду води Майсторски класове в НБУ всяка година от 2006 г. досега.

Грегори Симадопулос - пиано, теория и хармония (Гърция)
„Improvisation Tips“

Преподава класическо пиано в Консерваторията в Северна Гърция. От 1995 г. е партниращ пианист по джаз пеене, класове класическо и гръцко пеене и учител по класическо и джаз пиано в Synchrono консерватория в Солун. Преподавател по джаз пиано и корепетитор по всички инструменти и класове по пеене в консерватория F. Naka. От 2001 г. - преподавател в консерватория K. Matsigou по класическа музика и пиано джаз, а от 2004 г. - учител по пиано в Общинска консерватория на Кавала.  

За последните три години е работил като корепетитор към Професионалната танцова школа в Общината на град Солун, а за една година ( 2011 г.) извършва същата дейност и за драматичната школа „Voutsina Drama School“. От 1992 г. Работят с Вики Алмазиду – концертна и преподавателска деѝност.