facebook

Събития

explanada-de-espana-400_678x410_crop_478b24840a
29.09.2016 18:00
Събития

Площадите – градски пространства в Европа

Дискусия с проф. Софи Волфрум (Технически университет Мюнхен) и проф. Пеньо Столаров (НБУ, София) в рамките на поредицата на Гьоте-институт България „ГРАДСКИ РАЗГОВОРИ“

Гьоте-институт, ул. Будапеща 1, София

Организатор:
Гьоте-институт

Дискутанти:
проф. Софи Волфрум (Технически университет Мюнхен) и проф. Пеньо Столаров (НБУ, София) 

Модератор:
Бойко Василев (БНТ, „Панорама“)

Изложба в рамките на ONE ARCHITECTURE WEEK Пловидв 2016
30.09. – 9.10.;
Откриване: 2.10.2016, 15 часа
Кино Космос Пловдив, ул. Гладстон 48

През десетте години, в които се проведе проучването*, положението с данните се подобри съществено. В началото, за да се създаде картографическа основа, трябваше да се направят снимки и чертежи на място, както и да се осигурят регистрите на терените и топографски карти. Някои от нашите изследвания се провалиха, защото картите не бяха предоставени от административните органи. Дали всичко това не е вече отживелица, тъй като в днешно време имаме Google Earth и Google Maps? Вече можете да отидете до мястото ‘виртуално’, да добиете визуална представа, да научите основните размери от въздушната снимка. Въпреки това тези късчета информация са често изопачени, привидно обективни. Те са също така само едни изображения.

Щателното проучване не бива да се пренебрегва: ето това научихме от работата си през последните няколко години. Всеки площад е бил посещаван, заснеман, а основните материали са били проучвани. Всяко описание е базирано на опит от първа ръка, на място.


Разбира се съществуващата литература за площадите е изчерпателна, но е често ориентирана единствено към архитектурната история и е рядко подкрепена от чертежи. До този момент описание в последователен мащаб общо взето не съществува. Въпреки това нашето използване на непроменлив мащаб и представяне посредством план на обекта, план на хоризонталната проекция, участъците и аксонометричната проекция, обичайни за архитектите, позволяват пространствен прочит и превръщат този атлас в инструмент за архитектурен дизайн, който може да се сравни с наскоро публикуваните атласи за етажно разпределение на строителни обекти.
Чертежите предлагат различен достъп към архитектурата на площадите от този, предложен от въздушните снимки. Както като абстракция, така и като интерпретация, различните методи на скициране (диаграма на хоризонталната проекция, чертежи на контурните линии) предоставят една обособена информация. Освен това те приканват човек да помисли за себе си. Това не се отнася единствено до изготвянето на чертежите от авторите – самият акт на скициране е най-добрата подготовка, за да станеш проектант – но прочитът на скиците насърчава и активната възстановка на архитектурното устройство.

Софи Волфрум

* Катедра „Градски дизайн и регионално планиране“ към Факултета по архитектура, проф. Софи Волфрум, 2004 – 2014.