facebook

Новини

smw-1_678x410_crop_478b24840a
18.05.2017 11:55
Новини

29 май 2017 г. – концерт на Камерата Орфика НБУ

Във фокуса на „Софийски музикални седмици 2017“

Уважаема публика, колеги, приятели, почитатели, меломани, 48 международен музикален фестивал „Софийски музикални седмици 2017“ започва! Дори част от предварителната и съпътстваща програма вече тече… Тази година фестивалът има два основни фокуса – инструментът виолончело и един световно известен български композитор, който има 60-годишен юбилей. И двата фокуса са максимално свързани с Нов български университет. На 29 май 2017 г. в голяма зала „България“ ще се състои концертът, който обединява ги обединява. Той е изцяло замислен върху музика за виолончело в изпълнение на Лилия Байрова-Шулц (концерт за виолончело и оркестър от Роберт Шуман) и Лиляна Кехайова (концерт за две виолончели и оркестър от Георги Арнаудов). Особен емоционален елемент в концерта е музиката на Моцарт (41 симфония Юпитер). Основа на цялото изпълнение е Камерата Орфика НБУ – оркестър, вече спечелил признанието на публиката с невероятния плътен звук, с експресията на изпълнението си и младежката енергия, с която въвлича публиката всеки път в чудни пътешествия из музиката на различни времена.

 

Диригентът на 29 май 2017 г. ще бъде Кристиан Валтер Шулц (Christian Walterssohn Schulz), който от 2006 г. е главен диригент на Mozart Collegiums във Виена. Той е австрийски виолончелист и диригент. Произлиза от известна виенска музикантска фамилия. През 1986 г. дебютира като солист на Виена Музикферайн. От 1993 г. е член на Виенската филхармония. Той е гост-диригент на Виенски камерен оркестър от 1995 г. През 1997 г. става съосновател на Ambassade Orchester Виена. От 2000 г. е главен диригент на Sinfonietta Linz. От 2003 г. е главен диригент на Държавната филхармония на Арад в Румъния. Шулц е бил асистент-диригент на Владимир Федосеев, Яков Крайцберг и Франц Велзер-Мьост. Дирижирал е Филхармония Енеску в Букурещ; Симфоничния оркестър на Монреал; Ванкувър опера, Тонкюнстлер оркестър в Австрия; Филхармония Сан Диего, Чикагска филхармония, Нюрнбергските симфоници, Филхармоничния оркестър в Малайзия и, не на последно място, Виенския симфоничен оркестър.

 

Емоционалната изразителност на виолончелото е невероятно привличаща за публиката, а и за музикалната инвенцията на композиторите. За концерта на Шуман, особено в брилянтното изпълнение на Лилия Шулц, мога само да цитирам изказванията на критиката. Тя е един от най-вдъхновените изпълнители на Шуман. „Лекотата и естествеността, с която Байрова-Шулц музицира, нейната сигурност, нейната подвижност в музиката по отношение на различните стилове – звук, артикулация, динамика, тембър и фразиране – са стъписващи... Звукът й не може да се сбърка – равен, но богато оцветен, малко меланхоличен, но и чувствен, емоционално наситен. Интонационно безупречна и същевременно изключително изразителна, Лилия Байрова сякаш на шега прави своите "малки открития". Пиесите на Шуман – така докоснати и абсолютно изпълнени... Естественото и привличащо музициране. Внушаване на автентичност и категорично обсебване на вниманието на слушателя…“ (в-к „Култура“). Лилия Байрова-Шулц е явление във виолончеловото изпълнителско майсторство. Само два факта са достатъчни, за да се разкрие максимално нейният артистичен образ – тя е професор във Виенската консерватория и е желан гост на най-престижни оркестри по света: Радиосимфоничния оркестър във Франкфурт, Варшавската филхармония, Виенския камерен оркестър, на Брукнер оркестър Линц, на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, на Филхармония Хамбург, на Кончерто Ротердам, на Филхармония Марибор, на Моцартеум оркестър Залцбург, на Филхармония Копенхаген и още много други.

 

Лиляна Кехайова е достоен партньор на майстора на изразителния и емоционален виолончелов тон Лилия Шулц. Нейна ученичка, солист на престижни оркестри, камерен изпълнител, но и основен солист на Камерата Орфика НБУ. Тя многократно е заслужила мястото си на концертния подиум редом с големи имена като Марио Хосен (цигулка), Жерар Косе (виола), Майкъл Лудвиг (концертмайстор на Филаделфийска филхармония), Владимир Менделсон (виола), Филип Бернолд (флейта), Волфганг Клос (виола) и т.н. Лили Кехайова е още млада и гради своето име, но вече е свирила на едни от най-престижните сцени: Musikverein (Виена), Athenaeum (Букурещ), Palau de la Musica (Барселона) и Dvorak Hall (Прага). От 2017 г. е в редовния състав на Виенски камерен оркестър.

 

Вторият фокус на фестивал „Софийски седмици 2017“ и особено на концерта на 29 май е една съвсем нова (както се казва още ‚топла“, току що излязла под перото на композитора) творба – „Antiphona dulcis armonia”Концерт за две виолончели и оркестър от Георги Арнаудов, която ще има световна премиера. Произведението е написано по поръчка на „Камерата Орфика НБУ" и специално за солистите Лилия Байрова-Шулц и Лиляна Кехайова. Тя е част от усилията на композитора през тази година – като особено търсен творец, който е изпълняван многократно, дори бих казала – непрекъснато. С нея ще се отбележи 60 годишнината на Георги Арнаудов от колегията в НБУ. Авторът споделя: „Antiphona dulcis armonia – Concerto per due Violoncelli e orchestra da camera е творба, чиито форми все още извайвам, докато пиша този текст, за да може да се й насладите, когато бъде току-що „извадена от фурната“. За автора остават всички терзания по време на правенето на това звуково блюдо, което с цялото си безумство се съгласих да започна да готвя в сутрешните часове на 4 март. Както подобава на нашето съвремие, тази творба спазва всички принципи на Бароковия концерт и няма да бъде нито досадно дълга, нито неподходящо кратка. В нея протичат всевъзможни звукови истории, разказани от испански монаси, клезмери, помаци или дворцови интриганти, представени от научни работници, изследващи модернизма или испанските интербригадисти. Не очаквайте техните резки появи и спестете любопитство си. Всички тези невероятни образи от борхесианския имагинариум ще бродят неизменно около вас в това хранилище на звукови събития, в тази своеобразна и причудлива звукова пинакотека и вие ще осъзнаете тяхното присъствие – тогава, когато видението вече е минало покрай вас. Така впрочем, както бродеха и около мен...“ Като всеки творец, Георги Арнаудов – или Джо/Джото, както му казват колеги, ученици, студенти – всички – е достатъчно скромен „с напредването на времето биографичните бележки за един композитор би трябвало да стават все по-кратки, докато накрая се превърнат в една-две думи…“ и с изявена позиция в музикалния ни живот като творец, продуцент, преподавател, мислител, интелектуалец. Познавам го отблизо (лично) едва от десетина години, но те са достатъчни, за да заявя мнението си: „Музика за душата и ушите, музика за ума… нещо, което си заслужава да се слуша, да се изпълнява, да се промотира…“ Конкретно само за фестивала – фокусът върху композитора е освен на 29 май, и на 21 юни 2017 г. в БНР. Но за това ще разберете от него самия, когато станете притежатели на новия му диск „Протичания и пребивавания“, независимо че още на 22 май ще бъде изпълнено и друго негово произведение „Вратите на съня ІІ“ в Grand Theatre Тиендзин (Китай) в огромна и престижна зала… Там той специално е поканен да представи премиерни изпълнения, както и да напише две нови творби за „Оркестъра на Забранения град“ в Пекин с Китайския национален оркестър.

 

На 15 май тази година, в предварителната програма на „Софийски музикални седмици 2017“, отново в НБУ, както и камерна зала България бе изпълнено от участниците в 6-тия майсторски клас на проф. Сузана Клинчарова – Арфата извор на вдъхновение VІ, Иберия – също ново за публиката произведение на Георги Арнаудов – Вратите на Съня I, по Федерико Гарсия Лорка (премиера).

 

Арнаудов обича да се заиграва със стари текстове и философски трактати, интересни автори… Той винаги улавя интуитивно ситуацията, чете зад редовете, навлиза в музикалния кадър по негов начин, изненадва публиката, отправя и интелектуална гатанка… Но да не издавам повече от неговата музикална същност. Всеки сам ще може да прецени това на концерта на 29 май 2017 г. и на представянето му в БНР.

 

 

 

 

Проф. д-р Милена Шушулова