facebook

Новини

dsc-0036_678x410_crop_478b24840a dsc-0259_678x410_crop_478b24840a 1_678x410_crop_478b24840a dsc-0297_678x410_crop_478b24840a dsc-0263_678x410_crop_478b24840a
25.05.2017 12:29
Новини

Церемония по случай 24 май – ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Тържествена церемония за връчване на дипломите на студентите се проведе в НБУ

На 23 май в Нов български университет се състоя тържествена церемония по случай 24 май – ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. По време на официалното събитие бяха връчени дипломите на завършилите студенти – бакалаври и магистри от випуск 2017.

 

Деканът на Бакалавърски факултет доц. д-р Екатерина Тодорова приветства присъстващите и ги поздрави с успешното завършване на един житейски етап. Тя не скри радостта си от факта, че има възможност да „награди“ за положените усилия студентите на Нов български университет, показали най-високи резултати по време на обучението. Отличниците получиха своите дипломи под бурните аплодисменти на многобройните присъстващи в зала Аула.

 

Официален гост на събитието бе Мариана Екимова - Мелнишка - дългогодишен преподавател в Нов български университет. Богатата й биография включва магистърска степен по английска филология с втора специалност немски език от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. По-късно специализира журналистика. Използва чуждите езици и като начин за опознаване на културите отвъд Желязната завеса, когато това не е можело да става с преки контакти. Отначало работи в БТА, особено в изданието „ЛИК“, а след демократизирането на живота в България завежда пресцентровете на някои новосъздадени организации. Наученото в тях и по време на станалите оттогава възможни пътувания по света предава на студентите си чрез английския език. Публикувала е множество пътеписи. Преводач е на няколко знакови книги, между които „Портокал с часовников механизъм”, „Момичето на френския лейтенант” и пет от томовете в сагата за Хари Потър. Наскоро Университетско издание на Нов български университет публикува книгата й „Къщите говорят” за историята и архитектурата на около 300 забележителни сгради в почти цяла България.

 

 

Мариана Екимова-Мелнишка произнесе академично слово на тема „Свободата е истина, истината е свобода“. Тя започна речта си с благодарност към „първия свободен университет в най-новата ни история. Липсата на страх от нестандартното предпоставя и мотивацията на академичното ръководство да дава шанс на различни идеи, нови методи и смели решения. Може да звучи общо, но аз знам, какво имам предвид – след 17 години развиване на творчески ориентирана  преподавателска дейност. Затова съм благодарна и за доверието, което получих от Ръководството и от Издателството на Нов български университет чрез подкрепата към една особена книга, чийто светкавичен успех ме доведе днес тук пред вас. Тя се казва „Къщите говорят” и свободно разказва истинските истории на забележителни българи, живели в около 300 къщи  в 11 големи града на страната ни до Втората световна война“, сподели Мариана Мелнишка. Тя заяви, че „…всичко се дължи на вярата ми в Свободата и упованието ми в Истината. Свързвам ги, защото съм установила, че в повечето житейски ситуации те си помагат взаимно. А се научих да ги ценя, защото – както повечето мои връстници – знам, какво е да ти липсват. На вас те са дар от добрите феи по рождение, така че остава само да се научите да си служите с тях мъдро".

 

Деканите на Бакалавърски и Магистърски факултет – доц. д-р Екатерина Тодорова и доц. д-р Ясен Захариев - поздравиха възпитаниците си и заявиха гордостта си от успешното им дипломиране. Пожелаха им удовлетворяваща професионална реализация и изразиха надежда за поддържане и задълбочаване на връзката между НБУ и студентите след официалното им дипломиране. А за да продължат развитието си и да надградят вече придобитите знания, ги поканиха да се включат в продължаващите обучителни програми, които Нов български университет предлага.

 

 

 

 

Текст: отдел "Информационна дейност"

Снимки: отдел "Информационна дейност", "Уебстудио"

 

 

 

 

 

 

Прикачени файлове