facebook

Новини

arch-small_678x410_crop_478b24840a 20161031-113710_678x410_crop_478b24840a 20161031-102439_678x410_crop_478b24840a 20161031-111537_678x410_crop_478b24840a 20161031-180927_678x410_crop_478b24840a 20161101-151614_678x410_crop_478b24840a
24.11.2016 14:42
Новини

Доц. д-р арх. Георги Георгиев разказва за впечатленията си от De Montfort University

Ръководителят на департамент „Архитектура“ – участник в програма „ЕРАЗЪМ+“

Стремежът на Нов български университет към създаване и поддържане на комплексна благоприятна среда, в която взаимодействието между преподаватели и студенти се осъществява с лекота, е в основата на политиката, която той следва. За обогатяване на условията се прилагат иновативни подходи, креативни методи и непознати идеи. Но също така се разчита и на изпитаните в практиката активности. Една от тях е европейска програма за образование и обучение „ЕРАЗЪМ+“, в която Нов български университет е участник. Началото й бе поставено през 2014 г. и се предвижда дейността й да продължи до 2021 г. Тя се базира на интегриран подход, който гарантира ефективно взаимодействие между всички сектори в областта на образованието, обучението,  младежта и спорта. Основните цели на включването на НБУ в програмата са изграждането на стабилни партньорства между образованието и бизнеса за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, но също така и осъществяване на междукултурна комуникация и обмяна на опит. Най-значимите резултати от ефективното международно сътрудничество се наблюдават на всяко равнище от структурата на Университета като съдействат за повишаване на нивото на образование и умножаване на иновативните форми на обучение, които се прилагат във висшето училище.

 

Освен че е международен, процесът, движещ програмата, е двупосочен. Не само студентите на Нов български университет участват в инициативата. В нея активно се включват и преподаватели. Мобилността на академичния състав с цел преподаване, което е един от вариантите на програмата,  дава възможност на за изнасяне на лекции в партниращо висше училище в чужбина. Преподавателската дейност трябва да съдържа минимум 8 часа преподаване за период от 2 дни до 2 месеца. Тя е резултат от сключено двустранно споразумение между университетите.

 

Една от целите на този международен обмен е подпомагане на професионалното развитие на кадрите, което да отговаря на стратегията за интернационализация и модернизация на НБУ. Резултат от този стремеж е запознаването с нови преподавателски методи, както и административни и управленски практики, реализирани в чуждестранното висше училище, които след приключване на мобилността могат да бъдат прилагани успешно и в Нов български университет. 

 

Потенциалните положителни резултати от международна мобилност с такъв характер са предпоставка за огромния интерес, който се наблюдава към инициативата. Преподаването в конкурентна среда с различни – непознати или слабо застъпени в България методи на обучение – води до реализирането на иновативни идеи, които подпомагат учебния процес и спомагат за развитието на висшето образование като цяло.

 

Един от преподавателите, включили се в инициативата, е доц. д-р арх. Георги Георгиев, ръководител на департамент „Архитектура“. Той сподели впечатленията си от престоя си в De Montfort University – Лестър, Великобритания, осъществено в рамките на споразумението за обмен по програма „ЕРАЗЪМ+“. Мотивиран от положителните резултати, до които е довела преподавателската му практика в гр. Лестър, категорично заявява, че отново би се включил активно в „преподавателски обмен, който безусловно допринася за обогатяване на професионалния опит и осъществяване на полезни контакти с колеги и студенти от други университети“:

 

 

 

 

 

 

Здравейте доц. д-р арх. Георгиев, как се чувствате след завръщането си от Великобритания?

 

Посещението ми в De Montfort University – Лестър, Великобритания, осъществено  в рамките на споразумението за обмен по програма „ЕРАЗЪМ+“, бе изключително полезно поради:

  • Архитектурният факултет на университета е разположен в нова сграда с изключително добре изградена материална среда за обучение по архитектура в непосредствен контакт с други програми по изобразителни и приложни изкуства.
  • Студентите и преподавателският състав са с разнообразен етнически състав, създаващ по един естествен начин възможност за обучение в мултикултурен контекст
  • Разположението на университета в централна Англия спомага за интегрирането му със сродни университети от региона, което допълнително обогатява и повишава нивото на обучение

 

Участвахте в програма „ЕРАЗЪМ+“, която цели да изгради стабилни международни партньорства за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността в сферата на образованието. Труден ли бе изборът на университет, в който да преподавате?

 

Сключването на договор с De Montfort University – Лестър, Великобритания, стана възможно благодарение на личните ми контакти от предишни проекти с директора на School of Architecture  проф. Раймонд Кек.

 

Посещавали ли са студенти от Нов български университет същото висше училище по време на студентска мобилност с цел обучение?

 

Договорът с De Montfort University – Лестър, Великобритания, е сключен през настоящата година, така че предстоят възможности както за студенти, така и за преподаватели да осъществят обмен в рамките на срока му на действие до 2021 г.

 

Кое Ви мотивира да се включите в инициативата, подкрепена от НБУ?

 

Необходимостта от повишаване на нивото на обучението в департамент „Архитектура“ на НБУ чрез набиране на информация и лични контакти със студенти и преподаватели от изявена архитектурна школа, каквато съществува в De Montfort University.

 

Мобилността по програмата се осъществява въз основа на сключени двустранни споразумения между НБУ и университети от почти всички европейски държави. Как международното сътрудничество и съвместните активности се отразяват на дейността на преподавателите след завръщането им в Нов български университет?

 

Безусловно преподавателският обмен, осъществяван в рамките на „ЕРАЗЪМ+“, допринася изключително много за повишаване на качеството на обучението по архитектура в НБУ чрез заимстване на добри практики при:

  • Въвеждането на нови методи за обучение
  • Подобряване на качеството на материалната среда

 

За първи път ли се включвате в инициативата за международен обмен на добри практики в преподаването?

 

Участвал съм и преди това в преподавателски обмен по „ЕРАЗЪМ+“.

 

Колко дни продължи преподавателската Ви дейност в рамките на „ЕРАЗЪМ+“?

 

Пет.

 

Как протече престоят Ви във Великобритания?

 

Преподавателският обмен беше осъществен изцяло в гр. Лестър.

 

Кои бяха основните теми на лекциите Ви?

 

 

  1. Преглед на текущото развитие на българската жилищна система в контекста на ситуацията в Източна Европа

 (Overview on current Bulgarian housing development in the context of Eastern European situation)

  1. Регенерация на жилищни комплекси в големите градове в България

(Regeneration of housing estates in Bulgarian big cities)

  1. Български пазар на жилища и достъпност на жилищата

(Bulgarian housing market and affordability of housing)

 

Какви са впечатленията Ви от студентите? А от академичната общност?

 

Студентите в голяма степен са със сходно поведение и реакции в сравнение с техните български връстници.

 

Има ли ярък момент, който никога няма да забравите?

 

Колегиалността и гостоприемството на колегите – преподаватели.

 

Каква е равносметката от пътуването Ви?

 

Изцяло положителна.

 

Какво научихте от престоя си във Великобритания?

 

Че въпреки значителните различия в исторически и икономически план съществуват и ред прилики в системата на университетското образование, гледано с очите на преподавател в НБУ.

 

На какво ги научихте Вие?

 

Както студентите, така и преподавателите в De Montfort University, а и като цяло във Великобритания, са слабо запознати  с историята, съвременните проблеми и спецификите на развитието на страните в Източна Европа, както и на специфичните архитектурно-градоустройствени проблеми в тях, в частност това се отнася и за България.

 

Ще се включите ли отново в мобилността с цел преподаване, която предоставя възможност на преподавателите от НБУ да гостуват в европейски университети за изнасяне на кратки лекционни курсове?

 

 

Винаги бих участвал при възможност в преподавателски обмен, който безусловно допринася за обогатяване на професионалния опит и осъществяване на полезни контакти с колеги и студенти от други университети.

 

До какво все още не са се докоснали колегите Ви, които не са успели да се включат в международния обмен „ЕРАЗЪМ+“?

 

До всичко интересно и полезно, за което стана дума при отговорите на предишните въпроси.

 

 

 

 

 

 

 

Текст: отдел "Информационна дейност"

Снимки: личен архив