facebook

Новини

stuklo1_678x410_crop_478b24840a stuklo2_678x410_crop_478b24840a stuklo3_678x410_crop_478b24840a
14.09.2016 09:00
Новини

Изложба „Стъкло“ на студенти от НБУ в Чешкия културен институт в София

 

Една от спирките на студентите от департамент изящни изкуства (ателие художествено стъкло) и през 2016 г. беше стъкларската база на Академията по изкуства в гр. Светла над Сазава, Чехия.

По време на стажа в академията и тази година студентите имаха възможност да изпълнят своите проекти в материал, чрез техниката за издухване на стъклото. Да работят със стъкло на топло и на студено в ателиетата на Академията заедно със своите колеги, да сравнят качествата си с тях и да доразвиват професионално-творческите си възможности.

Чехия е от страните в света, където традициите за работа с художествено стъкло са големи, затова и опита които студентите на НБУ придобиват на стажовете там е особено ценен.

Резултатите от това предизвикателство те събират на едно място и съвсем неслучайно мястото е Чешкия център в София. (Габриела Тончева - студент)

Изложбата с работите на студентите бе открита на 7 септември от директора на Чешкия културен институт Катерина Хуртаева, която поздрави участниците и каза, че са винаги добре дошли в центъра. Гл. ас д-р Владимир Димитров, Декан на Факултета за базово образование на НБУ, също поздрави участниците и им пожела успех във всичките им изяви и начинания:

„Още със създаването си през 1991 г. Нов български университет започва постепенно да създава и поддържа широк профил от учебни програми, свързани предимно с обществените, хуманитарните науки и изкуствата. През 1992 г. се създават учебни програми и научни общности (обединени в департаменти) в областта на музиката и сценичните изкуства. През 1994 г. в НБУ се въведе обучение и в сферата на дизайна и изобразителните изкуства.

Разнообразявайки и обогатявайки своите програми, през 2009 г. НБУ въведе и курсове по стъкло, привличайки за преподавател един от водещите артисти в тази област българо-чешкият художник Константин Вълчев (българо-чешки, защото е член и на съюза на българските и на съюза на чешките художници). Той е носител на традицията на чешката артистична и педагогична школа. Студентите, които участват в изложбата имат възможност за безценни практики, както у нас във фабриките в гр. Червен бряг и гр. Белослав, така и в някои от най-утвърдените ателиета в Чехия Университета „Томаш Батия“ в гр. Злин, а в настоящата изложба те ни представят произведени, създадени в рамките на практиката в Академията в гр. Светла над Сазава.
Сред участниците в днешната изложба са първите завършили „Стъкло“ в НБУ Александра Велева-Туши, Габриела Тончева и Стефан Велев. Стефан получи и първото голямо признание за своите умения: „най-добър студент по изкуство в България“ за 2014 г.; многобройни са наградите и откупките от участие в различни изложби в Галерия УниАрт на НБУ, СБХ, НДК и др. За мен, като специалист по църковно изкуство, най-голямото признание засега е доверието което бе оказано от Настоятелството на главния храм на Българската патриаршия ПКСХП „Св. Александър Невски“ и повечето от участниците в днешната изложба участват в заменянето на стъклата на катедралата с витражи.

Радвам се, че за пореден път стъклото този „вълшебен материал“, наречен от Ружа Маринска „чудо-откритие на човека“, излиза извън границата на Нов български университет и всички Вие имате възможност да се запознаете с произведенията, създадени от талантливите млади колеги.

Благодаря на Чешкия център за гостоприемството и шанса, който дава както на публиката да получи този подарък от светлина, пластика, цветове, изпълнени с различни техники за формообразуване - лято стъкло, слъмпинг, духано стъкло, фюзинг, плоско матирано стъкло, различни техники, но еднакво добре усвоени и използвани от Александра Велева-Туши, Александър Тасев, Балан Амин, Веселина Гекова, Габриела Тончева, Деница Дешева, Ивайло Ненов, Койя Чехларова, Нешка Костова, Райна Тасева, Рая Сотирова, София – Хара Хадзопулу и Стефан Велев.

Като преподавател на изброените участници мога да продължавам да ги хваля, като изкуствовед мога, макар и трудно, да намеря и за какво да ги критикувам, но ще бъда великодушен и ще предоставя тази възможност на Вас публиката.

Желая успех на изложбата и много, много успехи на участниците в нея.“

Изложбата може да бъде посетена до 16 септември 2016 г.