facebook

Новини

gg_678x410_crop_478b24840a gggg_678x410_crop_478b24840a g_678x410_crop_478b24840a
22.05.2017 11:30
Новини

Награда за НБУ от „Орфеево изворче“

Университетски смесен хор на НБУ „Фолк-джаз формация“ спечели Първо място сред голямата конкуренция от хорове

В Стара Загора на 17 и 18 март 2017 г. за  пореден път се  проведе един от най-големите и утвърдени във времето музикални конкурси - Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“. Организатори му са НМФС „Орфеево изворче“ и Община Стара Загора. Целите на  съюза  са  да  издирва, съхранява  и обогатява фолклорното наследство,  както и  да открива новите таланти на народна музика. Над 1300 деца и младежи от цяла България се събраха да засвидетелстват уменията и обичта си към българския музикален фолклор.

 

Конкурсът се проведе на пет сцени пред пет отделни журита. Отличилите се състави и индивидуални изпълнители бяха представени на галаконцерта на лауреатите, който се състоя на 18 март (събота) от 19 ч. в Драматичен театър „Гео Милев“ в гр. Стара Загора. „Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ тази година е включен в програмата на Министерство на културата за закрила на деца с изявени дарби, по която бяха раздадени 12 годишни стипендии на деца от 14 до 17 годишна  възраст.

 

Университетски смесен хор „Фолк-джаз формация“ на  НБУ спечели  Първо място сред хоровете от V възрастова група на Конкурса. 40 студенти от НБУ се представиха с две авторски песни –,, Буре‘‘  и  ,,Садила Яна“, под ръководството на доц. д-р Георги Петков. Публиката с нескрит интерес слушаше изпълненията на хора.  Конкурсът се отрази от фотографи  и  репортери. Журито бе категорично, че студентите се справиха  блестящо.

 

На галаконцерта на лауреатите хорът на НБУ изненада публиката като изпълни песента „Мари Радо“ заедно с хора на СУ „Любен Каравелов“, Пловдив, под диригентството на доц. д-р Георги Петков, който е автор на песента. Големият сборен хор от двата състава, наброяващ над 80 ученици и студенти, изпълни песента блестящо само с една репетиция непосредствено преди излизане на сцената.

 

 

 

 

Автор: Мария Георгас,

студент в БП „Журналистика“