facebook

Новини

snimka4_678x410_crop_478b24840a snimka3_678x410_crop_478b24840a
31.05.2017 09:40
Новини

Нов български университет е организатор на световната премиера на „Antiphona dulcis armonia“

Концерт за две виолончелa и струнен оркестър се състоя в голяма зала „България“

Събитието, което на 29 май се състоя в голяма зала „България“, е поредната съвместна инициатива на Нов български университет и Национален институт „Софийска филхармония“, осъществена с цел изграждане на стабилно културно сътрудничество между творци от различни държави. То е част от цикъл „Солисти-интерпретатори 2017, провежда се в рамките на 48. Международен фестивал „Софийски музикални седмици 2017” и е под патронажа на президента на Република България.

 

Премиерата на „Antiphona dulcis armonia“ – концерт за две виолончели и оркестър от доц. д-р Георги Арнаудов завладя вниманието на многобройните присъстващи в голяма зала „България“. Творбата е написана специално за солистите Лилия Байрова-Шулц и Лиляна Кехайова и бе представена от „Камерата Орфика НБУ“ под диригентството на Кристиан Шулц (Австрия). Под бурните аплодисменти на гостите с нея официално бе отбелязана 60-годишнината на композитора, който наскоро бе удостоен с почетното отличие „Златен век“.

 

„Antiphona dulcis armonia“ – концерт за две виолончелa и оркестър е „Творба, чиито форми все още извайвам докато пиша този текст, за да може да се й насладите, когато бъде току-що извадена от фурната. За автора остават всички терзания по време на правенето на това звуково блюдо, което с цялото си безумство се съгласих да започна да готвя в сутрешните часове на 4 март. Както подобава на нашето съвремие, тази творба спазва всички принципи на Бароковия концерт и няма да бъде нито досадно дълга, нито неподходящо кратка. В нея протичат всевъзможни звукови истории, разказани от испански монаси, клезмери, помаци или дворцови интриганти, представени от научни работници, изследващи модернизма или испанските интербригадисти. Не очаквайте техните резки появи и спестете любопитство си. Всички тези невероятни образи от борхесианския имагинариум ще бродят неизменно около вас в това хранилище на звукови събития, в тази своеобразна и причудлива звукова пинакотека и вие ще осъзнаете тяхното присъствие – тогава, когато видението вече е минало покрай вас. Така впрочем, както бродеха и около мен...“ (Георги Арнаудов)

 

 

Солистът на концерта Лилия Байрова-Шулц е родена в София през 1971 г. Следва във Виенската консерватория, където професор е нейният баща Йовчо Байров. Печели много международни награди, учи при изтъкнати музикални педагози. Изнася концерти с големи симфонични оркестри, търсена е и като изпълнител и на камерна музика. От сезон 2002/2003 тя е концертмайстор на симфоничния оркестър на радио Щутгарт. От 1999 г. Байрова ръководи собствен клас във Виенската консерватория. Препълнените зали и горещи нестихващи аплодисменти съпътстват изпълненията й. „Байрова е звезда с чудесния емоционален баритонов тембър на виолончелото си и чистото безкрайно легато, както и с емоционалното си изпълнение. Тя е един от най-вдъхновените изпълнители на Шуман. Лекотата и естествеността, с която Байрова-Шулц музицира, нейната сигурност, нейната подвижност в музиката по отношение на различните стилове – звук, артикулация, динамика, тембър и фразиране – са стъписващи... Звукът й не може да се сбърка – равен, но богато оцветен, малко меланхоличен, но и чувствен, емоционално наситен. Интонационно безупречна и същевременно изключително изразителна, Лилия Байрова сякаш на шега прави своите „малки открития“. Пиесите на Шуман – така докоснати и абсолютно изпълнени... Естественото и привличащо музициране. Внушаване на автентичност и категорично обсебване на вниманието на слушателя…“ (в-к „Култура“).

 

Концертът се състоя под авторитетната палка на Кристиан Валтер Шулц (Christian Walterssohn Schulz), роден във Виена. Той е австрийски виолончелист и диригент. Учи във Виенската музикална академия (Университета за музика и сценични изкуства във Виена) виолончело и дирижиране. През 1986 г. дебютира като солист на „Виена Музикферайн“. От 1993 г. е член на Виенската филхармония. Той е гост-диригент на Виенски камерен оркестър от 1995 г. В 1997 г. е съосновател на Ambassade Orchester Виена. От 2000 г. е главен диригент на Sinfonietta Linz. От 2003 г. е главен диригент на Държавната филхармония на Арад в Румъния, а от 2006 г. е главен диригент на Mozart Collegiums във Виена. Концертира по целия свят.

 

Другият солист - Лиляна Кехайова - е родена в град София и е четвърта генерация музиканти. Завършва НМУ „Любомир Пипков“ София и Виенската консерватория в класа по виолончело на Лилия Байрова-Шулц. Лауреат е на международните конкурси: Concertino Praga (2006), Fidelio-Wettbewerb (2013), конкурса на Виенската Консерватория и др. Работи с най-видните педагози: Антон Никулеску (Румъния), Доминик Де Вилиенкур (Франция), Йозеф Луитц (Австрия), Владимир Перлин (Русия), Гавриел Липкин (Израел), Мартина Шукан (Швейцария), Волфганг Панхофер (Австрия) и др. Участва в редица фестивали в Италия, Испания, Румъния, Хърватско, Полша и има възможността да партнира на световни изпълнители като Жерар Косе, Марио Хосен, Майкъл Лудвиг (концертмайстор на Филаделфийска филхармония), Владимир Менделсон, Филип Бернолд, Милена Молова, Волфганг Клос, както и да концертира в най-престижните зали: Musikverein (Виена), Athenaeum (Букурещ), Palau de la Musica (Барселона) и Dvorak Hall (Прага).  Лиляна Кехайова е соло виолончело на „Камерата Орфика НБУ“, а от 2017 г. е в състава на Виенски камерен оркестър. От 2014 г. е генерален секретар на Лятна академия и фестивал „International Music Academy Orpheus“ във Виена, Австрия. 

 

 

Именитият композитор на симфонична, камерна, филмова и театрална музика и педагог доц. д-р Георги Арнаудов  е автор на редица симфонични творби, камерна и солова – инструментална, вокална, клавирна музика, театрална и филмова музика. Преподавател в НМУ „Любомир Пипков“ – София и доцент по композиция и хармония в Нов български университет, а от 2012 доктор и по Музикознание и музикално изкуство. Носител е на редица престижни международни награди: Международната премия „Карл Мария фон Вебер“, Голямата награда на EBU – Организацията на европейските радиостанции, наградата „Златната арфа“. Наскоро той бе удостоен с наградата на Министерството на културата „Златен век“ – Звезда и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Неговите творби имат световни премиери в Royal Festival Hall, Wigmore Hall (Лондон) и Сент Джон Смит (Уестминстър), Карнеги Хол (Ню Йорк), Концертхаус (Виена), а през 2017 г. е поканен да представи премиерни изпълнения в Grand Theatre Тиендзин (Китай), както и да напише специално две нови творби за „Оркестъра на Забранения град“ в Пекин с Китайския национален оркестър. Има издадени 8 авторски албума, а негова музика е включена в редица звукови антологии на музиката на ХХ и ХІХ век, както и в издания на световноизвестни изпълнители в Naxos of America, Concord Records и Labor Records – САЩ, Holophon Records – Австрия, Гега Ню – България.

 

Гостите на виртуозната съвместна дейност на световноизвестните творци и „Камерата Орфика НБУ“ имаха възможността да се потопят във вдъхновяваща атмосфера, преливаща от звук, светлина и емоционални изпълнения.