facebook

Новини

knigarnica-1_678x410_crop_478b24840a
05.08.2016 13:54
Новини

Нов български университет прави Център за книгата

Библиотека, издателство, архив и книжарница обединяват сили в НБУ

 

В Нов български университет вече работи голям Център за книгата, който обединява Библиотеката, Издателството, Университетските архиви и отдел „Книжарници и книгоразпространение“. Целта на новата структура е да бъде модерен културен и информационен център, който ще разпространява образователните и научно-творческите постижения на университета, обединявайки работата на доказани университетски звена. Работата на центъра ще надхвърли границите на университета и ще бъде обърната към дейности, полезни за университетското образование в национален и международен мащаб.

Библиотеката на НБУ е носител на престижните награди „Библиотека на годината“ на Българска библиотечно-информационна асоциация (2013 г.) и на Националната награда „Хр. Г. Данов“ в категория „Библиотеки и библиотечно дело“ (2007 г.). Библиотеката разполага с богат фонд от книги, филми, списания, вестници, звукозаписи на различни езици във всички области на знанието.

Издателството на НБУ е сред първите най-големи университетски издателства в България. Специализирано е в издаването на учебна и научна литература, рекламни и информационни издания, каталози и албуми, университетски периодични издания. Средната статистика показва, че през последните десет години за всеки 7 дни в НБУ се създава нова книга. Издателството на Нов български университет е носител на Специалната награда на Съюза на българските книгоиздатели - за цялостна дейност и на две награди за най-добър уебсайт в категория “Култура” на Международния медиен фестивал в Албена.

В Центъра за книгата на НБУ влиза и Университетският архив, основната задача на който е да отговаря за дарени на университета документи, да оформя лични фондове на преподаватели на НБУ, както и на изтъкнати български учени, писатели и артисти. Университетският архив на НБУ е замислен като отворена за публичен достъп академична среда, която произвежда и конкретни резултати от изследванията върху българската история, наука и култура.

Университетската книгоразпространителска мрежа само в момента работи на пазара с 567 издания на Нов български университет – учебници, преводни издания, научни изследвания. В Нов български университет са изградени две модерни книжарници, разположени на площ от 300 кв. м., предлагащи възможност за организиране на събития.

Директор на новия Център на книгата на НБУ е Надя Терзиева, а подструктурите в него ще бъдат ръководени от Радостина Тодорова – директор на Библиотеката, д-р Веселина Василева – директор на Издателството на НБУ, Иван Звънчаров – директор на Университетски архив, Тодор Топалов – Книжарници и книгоразпространение.