facebook

Новини

18192674-840699276083093-6874631024797146429-o_678x410_crop_478b24840a 18192751-840692222750465-3181669063073638059-o_678x410_crop_478b24840a 18192466-841254306027590-4052897306035580782-o_678x410_crop_478b24840a 18156613-841254536027567-4723339044521852523-o_678x410_crop_478b24840a
03.05.2017 10:08
Новини

Нов български университет се включи в Панорама на образованието

Инициативата се проведе в гр. Козлодуй на 26. и 27. април

Ас. Георги Цонев, преподавател от департамент „Нова българистика“, и г-н Салих Боровин, директор на Факултет за базово образование към Нов български университет, присъстваха на първата Панорама на образованието, организирана от община Козлодуй. В нея се включиха представители на седем университета, три филиала към университети, шест професионални гимназии и средни училища, петнадесет частни компании и дружества. Целта на инициативата е да задълбочи връзката между кандидат-студентите, висшите учебни заведения и бизнеса. Непрекъснатите усилия, които Нов български университет полага в тази насока, са породени от стремежа, ориентиран към задоволяване на изискванията на средата и обучаване на професионално подготвени кадри, които ефективно да я управляват с дейността си.

 

В основата на събитието е възможността за развитие на  младите хора, които за да разкрият потенциала си, трябва да бъдат достатъчно добре информирани и така да направят правилния избор при започване на висше образование. По време на Панорама на образованието представителите на Нов български университет разказаха интересни детайли от ежедневната си дейност на многобройните желаещи да разберат как всъщност функционира НБУ и какво предоставя той на студентите си. Младежите бяха впечатлени най-вече от разнообразните форми на обучение, авторитетните преподаватели и уютната и модерна материална база на университета. Интерес у тях предизвика и възможността за записване на безплатна втора специалност – Minor програма. Minor програмите имат изразена практическа насоченост и целят да предоставят още една професионална квалификация на студентите. Така се получават уникални комбинации от специалности, в съответствие с индивидуалните интересите и търсената реализация на пазара на труда, които улесняват професионалното развитие.

 

Младежите поискаха повече информация и относно съвсем новаторския подход, с който е известен Нов български университет - предлагането на индивидуални програми. Опитът и многобройните желаещи да се възползват от тази възможност показват, че чрез индивидуалните форми на обучение се получават уникални комбинации от специалности, в съответствие с интересите на студентите и търсената реализация на пазара на труда. Освен по обявените повече от 50 стандартни бакалавърски програми, всеки студент в Нов български университет може да избере да се обучава по индивидуална програма. Индивидуалната програма съчетава основна програма и курсове от една или повече други програми, съобразени с индивидуалните интереси и нужди на студента.

 

По индивидуална програма се обучават:

 

  • студенти с интердисциплинарни интереси;
  • студенти, доказали още по време на приемните процедури силна мотивация и значителни възможности за развитие;
  • студенти, избрали програми с по-малък брой обучаващи се;
  • студенти, които се прехвърлят в НБУ от други университети в България или чужбина.

 

 

Впечатленията си от Панорама на образованието споделя ас. Георги Цонев:

 

Наскоро се завърнахте от Козлодуй, където като представители на Нов български университет се включихте в Панорама на образованието. Разкажете за впечатленията си от престоя си там.

 

Козлодуй се оказа изключително жив град с много млади хора. В представите ми целият град беше организиран около Дунав, а се оказа, че всъщност социалният живот на града тече около Читалището, където се състоя и Панорамата, а крайбрежието е превърнато в спокоен парк. Прекрасно впечатление у мен оставиха многото семейства, които целенасочено идваха и се интересуваха живо от образованието.

 

 

Кои бяха най-често задаваните въпроси към Вас?

 

Изненадващо за мен кандидат-студентите бяха подготвени с доста сложни въпроси – интересуваха се от дребните разлики в програмите, които НБУ предлага – няколко пъти ни се наложи да разясняваме с какво специалност информатика е по-различна от информационни технологии и т.н., какви са разликите в дадена специалност в НБУ спрямо други университети, какви са възможностите за реализация при завършване, с какво образованието в НБУ може да им донесе добавена стойност. Всъщност доста премислени въпроси по същество.

 

 

Какви са впечатленията Ви относно интересите на бъдещите студенти?

 

Повечето кандидат-студенти гимназисти в Козлодуй се оказаха доста мотивирани да се развиват в области, в които не очаквах – повечето се интересуваха от приложните и хуманитарни науки, а не от икономическите специалности. От друга страна това, което привличаше вниманието на кандидат-студентите към щанда НБУ беше възможността, която университетът ни предлага, благодарение на образователната си стратегия, а именно голямата изборност и възможността да посещават курсове от различни направления, защото част от гимназистите все още се опитват да открият интересите си.

 

Приятно впечатление ми направи, че все повече гимназисти желаят да учат нещо, което им доставя удоволствие и биха предпочели да учат в комфортна и приветлива среда.

 

 

Необходими ли са консултациите с преподаватели от университета при взимане на решени относно образованието?

 

Срещата на един кандидат-студент с университетски преподавател е от изключително значение – гимназистите живеят с една идеализирана представа за това как би трябвало да изглежда и да се държи един преподавател и е хубаво да видят, че преподавателите не са страшни. Това от една страна, а от друга именно преподавателят може да даде адекватни насоки накъде да се насочи един кандидат-студент, виждайки ситуацията отвътре и съобразявайки личните интереси на кандидата с неговата бъдеща реализация. Такъв тип срещи спомагат и за сформирането на общност, ориентирана около образованието, и за скъсяване на разстоянието между преподаватели и студенти – нещо, с което НБУ несъмнено трябва да се гордее, че успява вече над 25 години да постига.

 

 

В какво се изразява полезността на такъв тип прояви?

 

Форуми от типа на Панорамата на образованието в Козлодуй помагат на кандидат-студентите да придобият по-добра картина за това какво се предлага на образователния пазар, за да могат информирано и мотивирано да направят своя избор.

 

Подобни прояви помагат на нас в НБУ да усетим какви са интересите на бъдещите ни студенти и да разберем какви са нуждите им, за да можем да предлагаме образователен продукт, който отговаря на потребностите на студентите ни.

 

 

Участва ли често Нов български университет в подобни инициативи?

 

Да, университетът ни участва често на всякакви образователни форуми, но ми се струва, че е хубаво да го правим все по-често и извън София, но винаги с участието на академично лице, – за да можем успешно да обясним на всеки заинтересован в цялата страна с какво се различаваме от другите и как всъщност образованието, придобито в НБУ, носи добавена стойност, макар тя да е скрита. А това няма как да стане без „човек от кухнята“.

 

 

С какво НБУ привлича интереса на кандидат-студентите?

 

Това, което прикова интереса на всички в Панорамата на образованието в Козлодуй бяха отличителните черти на университета: изборността на курсове, обучението в специфични умения – езикови и компютърни, възможността за сертифициране на придобити умения, електронното и онлайн обучение, текущото оценяване, задължителния стаж по специалността, възможността за мобилност, идеята за тясна специализация на късен етап в процеса на обучение, възможността за втора (майнър) програма и индивидуална програма. Всичко това предизвиква интереса на кандидат-студентите, защото отговаря на нуждите им и им позволява да планират обучението и живота си по-ефективно.

 

 

Каква е равносметката от участието на Нов български университет в Панорама на образованието?

 

Панорамата беше прекрасно и професионално организирана, което ни позволи напълно да се отдадем на разговорите и консултациите с кандидат-студените от Козлодуй. Мълвата, че говорим надълго с бъдещите ни студенти се разнесе бързо и през деня сами идваха да ни търсят, за да ни задават въпроси и в края на Панорамата почти нямаше човек в центъра на Козлодуй, който да не носи наша брошура.

 

В рамките на деня през щанда на университета минаха няколкостотин души и несъмнено тази есен ще видя поне няколко от лицата в учебните зали на НБУ.

 

Панорамата на образованието е една чудесна инициатива на Община Козлодуй и много се радвам, че бяхме поканени да вземем участие в нея. Надявам се и други общини и градове в страната да обърнат подобно внимание върху бъдещото образование на гимназистите си.

 

 

 

 

Текст: отдел "Информационна дейност"

Снимки: община Козлодуй