facebook

Новини

23.12.2014 12:59
Новини

РАЙНА КАБАИВАНСКА ПРЕДСТАВИ ЗВЕЗДИТЕ НА ОПЕРАТА

Юбилейният благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“, организиран от Нов български университет, с който на 18 декември 2014 г. бе отбелязан
 80-годишният юбилей на оперната дива, събра в препълнената Зала 1 на НДК елита на нацията.



Президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев, под чийто патронаж се проведе събитието, председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет г-н Елен Герджиков, Президентът на Нов български университет проф. Богдан Богданов, Председателят на Настоятелството проф. Антони Славински, членовете на Настоятелството и Ректорът на Нов български университет доц. Пламен Бочков, директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов, представители на дипломатическия корпус и магистрати, представители на бизнеса и медиите, почитатели на оперното изкуство поздравиха г-жа Кабаиванска с бурни овации на крака. Залата беше изпълнена до краен предел, хиляди българи от цялата страна и много почитатели от чужбина уважиха събитието.

Райна Кабаиванска получи званието Почетен гражданин на гр. София от кмета г-жа Йорданка Фандъкова и председателя на Столичния общински съвет г-н Елен Герджиков. При репликата на г-жа Фандъкова “Г-жо Кабаиванска, София Ви обича!” от залата се чуха възгласи “България! България  Ви обича!”
Кулминацията на концерта беше изпълнението на самата Райна Кабаиванска на арията на Фиделия от “Едгар” на Пучини, което взриви залата и изправи на крака всички присъстващи.

През 2014 г. в чест на 80-ия рожден ден на своя голям приятел, член на Настоятелството и прочут преподавател – Райна Кабаиванска, Нов български университет организира серия от събития в България.

През септември т.г. Кабаиванска избра състав от 12 млади изпълнители от България, Италия, Сърбия, Пуерто Рико, Чили и Южна Корея за своя ХІV Международен майсторски клас в Нов български университет. Класът завърши с два концерта – в Софийската опера на 28 септември и в Античния театър в Пловдив на 29 септември 2014 г.

През октомври в галерия Виваком Артхол беше представена изложбата „Райна Кабаиванска – Божествената“ с внушителни артфотоси от кариерата на великата българска оперна актриса в най-големите световни оперни театри, както и фотографии от ред нейни житейски ситуации в опит да се обясни явлението Кабаиванска на голямата сцена.

В чест на юбилея НБУ представи и компактдиск с уникални изпълнения на знаменитото сопрано – някои от тях издавани за първи път. Колекцията от шедьоври на композитори от златната епоха на оперното изкуство от ХVІІІ-ХІХ век, както и на забележителни творци от ХХ век  представя изключителното вокално майсторство и артистизъм на Кабаиванска във всяко десетилетие на нейната кариера.

Кулминацията на честванията бе Юбилейният благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“, на който най-прочутите ученици на Райна Кабаиванска и нейни стипендианти се събраха на една сцена, за да поздравят своя учител и вдъхновител. Българската публика имаше уникалното удоволствие да чуе най-добрите ученици на Райна Кабаиванска и нейни стипендианти през годините – днес звезди на най-престижните световни оперни театри - Вероника Симеони и Андреа Каре (Италия), София Соловий (Украйна), Виктория Йео (Корея), Ана Петричевич (Сърбия), както и по-младите Мария Радоева, Костадин Мечков и Антон Марков (България), Анаис Мехиас (Пуерто Рико),  Елиза Барберо и Матео Дезоле (Италия).
 
Галаконцертът с участието на хора и оркестъра на Софийската опера под диригентската палка на маестро Найден Тодоров представи с арии и ансамбли най-големите шедьоври на оперното изкуство. Режисьор на концерта беше актрисата и ръководител на департамент “Театър” на НБУ – Снежина Петрова.

Патрон на Юбилейния благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“ е Президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев. Организатор на събитията по честването на юбилейната година на Райна Кабаиванска е Нов български университет съвместно със Столична община, Софийската опера и Националния дворец на културата. Генерални спонсори са фондация „Америка за България“, „Фантастико“ и Алфа банк. Спонсори на събитията са още Банка ДСК, Нестле, Гранд хотел София и ресторант ВиноВино.

Медийни партньори са Българската национална телевизия и Българското национално радио, списаниятаЕва и Мениджър, агенция Фокус, вестниците Дневник, 24 часа, Труд, сп. Light, Дарик радио, радио Класик ФМ, Програмата.

Продуцент на събитията е Георги Текев – член на Настоятелството и Изпълнителен директор на Нов български университет.

Събраните средства от галаконцерта са отредени да подкрепят следващото поколение млади оперни певци и каузата на Райна Кабаиванска да дарява своя опит и талант.

Подробна информация за събитието и актуални новини: www.facebook.com/Raina.Kabaivanska.jubilee