facebook

Новини

pb-moscow1_678x410_crop_478b24840a pb-moscow_678x410_crop_478b24840a
18.07.2016 09:56
Новини

Ректорът на НБУ дипломира трети випуск студенти-българисти в Московския държавен лингвистичен университет (Русия)


На 4 юли 2016 година ректорът на НБУ проф. д-р Пламен Бочков връчи дипломите на студенти от третия випуск българисти в Московския държавен лингвистичен университет (Русия). Този университет е пилотен в Русия в направление „Лингвистика”, известен от 80-те години на ХХ век като Институт за чужди езици на името на Морис Торез, www.linguanet.ru.

Двустранното сътрудничество между двата университета започва през декември 2002 година, когато за първи път след промените в България пристига ръководството на елитен Руски университет с цел да сключи Договор за съвместна дейност с български университет. От 2004 стартира програма „Българистика” в МДЛУ: студентите от специалността „Регионознание” започват да учат български език като втори чужд и да пътуват в България по академичен обмен със студенти от програма „Русистика” на НБУ, която тази година ще празнува двайсетгодишния си юбилей. Една от абсолвентките Марина Жилкина пристига в Посолството на РФ в България и около 8 години е протокол на Руския посланик Негово превъзходителство г-н Юрий Исаков.

Поради голямото търсене на бакалаври с български език в Москва за нуждите на Министерството на външните работи на Русия вторият и третият випуск на програмата са студенти от Института за международни отношения на МДЛУ. Преподават български език специалисти от НБУ. Вече 12 години преподаватели от НБУ водят лекции в Москва, а студенти от МДЛУ идват в НБУ.

Координатор на проекта от Българска страна е доц. д-р Татяна Фед, преподавател в департамент „Нова българистика” на НБУ, програмен консултант на МП „Бизнес комуникации” РО и ДО.

Връчването на дипломите се проведе в тържествената зала на МДЛУ, където чете публичните си лекции министърът на външните работи на Русия. Приветствия отправиха проф. д-р Пламен Бочков и новоизбраният ректор на МДЛУ Игор Манохин. След приключването на връчването на дипломите на всички завършващи настъпи нормалната суматоха на безброй снимки – с приятелите и преподавателите, с родителите, на випуска.

В Москва двамата ректори подписаха Работна програма за периода 2016–2022 години, която определя целите и насоките за съвместна работа на двата университета. Предвижда се откриване на център за български език и култура в МДЛУ, въвеждане на български език в преводаческия факултет на университета, проучване възможностите за две дипломи в направления „Филология” и „Информационни технологии” и др.
Нов български университет е единственият български университет, с който Московски държавен лингвистичен университет поддържа трайни партньорски отношения. През 2013 година се дипломираха руски студенти по Договор между НБУ и МДЛУ с две дипломи в направление „Туризъм”, а през май 2016 година бе подписан Договор по „Еразъм +” за сътрудничество в областта на чуждоезиковото обучение.

Обучението по български език се осигурява изцяло от и в Нов български университет. Двата университета осъществяват взаимен обмен на студенти, усвояващи образователни програми от хуманитарно и икономическо направление на професионална подготовка, а също така и обмен на преподаватели. В НБУ и МДЛУ се провеждат летни стажове за студенти, преподаватели и сътрудници на университетите за изучаване и усъвършенстване на български и руски езици.

МДЛУ има подписани споразумения със 78 университети от 35 държави, което дава възможност на изучаващите съответните езици да провеждат езикови практики в съответните страни. В руския университет са намерили правилната стратегическа линия за подготовка на своите студенти – те изучават специалности като политология, дипломатически отношения, международни регионални изследвания, но заедно с това по време на следването овладяват два или три чужди езика.