facebook

Новини

snimka-cfa_678x410_crop_478b24840a
12.04.2017 10:33
Новини

Студенти от Нов български университет в топ 5 на престижно състезание по финансов анализ

За втора поредна година в България се проведе  международното състезание “CFA Institute Research Challenge 2017”, организирано от CFA организацията в България. Събитието предоставя на студентите възможност да развият и приложат задълбочени знания по финансов анализ, получавайки подкрепа от академичен наставник и утвърдени експерти в индустрията.

 

Студентите работят в отбор и проучват публично търгувана компания като дори имат възможност да се срещнат лице в лице с мениджмънта на съответната организация. Всеки отбор подготвя писмен аналитичен доклад и издава препоръка за купуване, продаване или задържане на акции на проучваната компания. След предаване на доклада участниците подготвят презентация и защитават изводите си пред панел от сертифицирани CFA професионалисти.

 

Избраната компания за анализ на локално ниво в България през 2017 г. беше Първа инвестиционна банка. Фибанк е най-голямата по активи банка с български капитал и втората по големина компания по пазарна капитализация на БФБ към април 2017 г. Оценката на финансова компания (например банка или застрахователно дружество) представлява предизвикателство не само поради различната структура на счетоводния отчет, но и поради необходимостта от прилагане на по-различна методология в сравнения с нефинансова организация.

 

Нов български университет беше представляван в състезанието от един отбор за първа година. Участниците бяха трима студенти от бакалавърска програма “Финанси”- Татяна Вълканова, Георги Чифлигаров, Никола Миков, както и двама магистри от специализация  “Корпоративни финанси” - Ема Русева и Светозар Атанасов. Академичен наставник, оказващ подкрепа на отбора, беше гл. ас. д-р Ралица Димитрова.

 

Победител за втора поредна година стана Американският университет. Правилата не допускат обявяване на класиране, но по изключение през тази година организаторите обявиха отборите на първите пет места. Заедно с отборите на Стопанска академия и двата отбора на УНСС, Нов български университет се нареди сред най-успешно представителите се университети в състезанието на локалното ниво в България.