facebook

Новини

plakat-dni-na-modata-2017v3_678x410_crop_478b24840a plakat-dni-na-art-dizaina-2017_678x410_crop_478b24840a
05.05.2017 15:56
Новини

Започнаха „Майски дни на модата и дизайна“

Проектът, превърнал се в традиционна проява, организирана от Нов български университет и подкрепена от Централен фонд за стратегическо развитие, има сериозна добавена стойност за развитие на образованието в сферата на дизайна. НБУ предоставя възможност бъдещите професионалисти да се срещнат лично с едни от най-големите имена в дизайна. Многобройните творчески работилници, създадени специално за тях и водени от експерти и високо квалифицирани преподаватели, за поредна година предизвикват огромен интерес към инициативата. Освен това, в рамките на фестивала ще бъде представена изложба на студентите от НБУ от програмите на департамент „Дизайн” в Мол Сердика и изложбените пространства на НБУ.

 

Повече за амбициозното начинание разказва проф. Борис Сергинов, преподавател от департамент „Дизайн“:

 

 

Как се породи идеята за провеждането на Майски дни на модата и дизайна?

 

Идеята се породи преди години под формата на устойчива инициатива, която предстои да придобие международен характер. Основен принос за възникване и придвижване на идеята „Майски дни на дизайна“ има доц. д-р Васил Гарнизов, който играе ролята на вдъхновител на събитието и обединител на две относително близки посоки в дизайна.

 

 

Каква е целта на фестивала?

 

Идеята на проекта е да позиционира НБУ и галерия „Едно“, като едни от водещите институции в страната и чужбина в областта на дизайна. Участвайки в този проект НБУ е организатор на едно от големите събития за дизайн в страната, продължаващо в рамките на месец и половина. В събитието участват както студенти, така и преподаватели - проф. д-р Е. Панайотова, доц. Е. Тодорова, гл. ас. д-р И. Попов, гл. ас. д-р Б. Калоянова, гл. ас. д-р К. Савова и т.н, а също и значимите имена от българската дизайн сцена, като Красимир Капитанов - един от най-реализираните български дизайнери в областта на интериора; Николай Табаков – артист, музикант, дизайнер и автор на едни от най-емблематичните осветителни тела на българската и международна дизайн сцена; Христо Ангелов, Марта Абланска, Лиляна Караджова, Руслан Лозев, Стоян Бунджалов - нови, но вече утвърдени имена в полето на дизайна и съвременното изкуство.

 

 

Какви са очакваните резултати от провеждането на второто издание на инициативата?

 

Иновативното и надграждащото в проекта ни от 2017 година е това, че ще бъдат организирани множество творчески работилници, както и традиционно ще бъдат направени представителни изложби и редица семинари. Проектът има сериозна добавена стойност в подкрепа на образованието и културата на студентите от НБУ и широката софийска общественост, чрез възможността да се срещнат лично с едни от най-големите имена в интериорния дизайн, дизайна на осветителни тела и съвременното изкуство.

 

 

Какво е новото в програмата тази година?

 

Новото в проекта е провеждането на творчески работилници, създадени специално за студенти по дизайн, алумни и свободни артисти и водени от интериорни експерти и високо квалифицирани преподаватели. Новото са колаборацията със СУ „Св. Климент Охридски“ и студентите на проф. д-р Орлин Дворянов, както и изложбата с проекти на студенти от „Интериорен дизан“ за реиновиране на междуетажните пространства в НБУ под ръководството на гл.ас.д-р Биляна Калоянова. Ще бъде осъществен мащабен ленд арт и сайт специфик арт проект с екологична и устойчива насоченост в област Корал, край Лозенец. Освен това, в рамките на фестивала ще бъде представена изложба на студентите от НБУ от департамент „Дизайн”, в Мол-Сердика, галерия „ЕДНО“, галерия „Лампион“ и изложбените пространства на НБУ, както ще има и възможността за щанд на НБУ. Не на последно място е и творческата работилница „Пулпа“ с водещ Весела Станоева преподавател от Дортмунт, Германия и възпитаник на дизайн академията в Айндховен по време на пътуващ семинар, резултатите от който ще бъдат представени в изложбените пространства на НБУ, Сердика център и галерия „Едно“.

 

 

Кои са събитията, с които ще откриете тазгодишното издание на Майски дни на модата и дизайна?

 

Между 1 – 7 май 2017 г ще се проведе Уъркшоп по осветителни тела, чийто водещ ще бъде Николай Табаков, чиято цел е е „да вдъхновява студентите да намерят собствения си почерк като им предаде уменията си, защото сътворяването на нещо уникално в сферата на дизайна, е наистина стойностно занимание“.

 

От 3 май до 5 юни студентите по мода от Нов български университет ще представят своите творчески разработки в поредица от събития, обединени под общото заглавие „Майски дни на модата 2017“. Първото от тях ще се състои на 3 май 2017 г. от 19 ч., във „Vogue Vision Academy“.  на ул. „6 септември“ 55А. Дните на модата бяха открити с едно изключително атрактивно събитие - Модно ревю „VERSUS – контрастът като понятие в модата“. В  изисканото пространство на „Vogue Vision Academy“, с любезното съдействие на стилист Митко Дамов, бяха показани студентски модни инспирации на тема „VERSUS“, създадени от студентите по време на майсторски клас по мода, проведен от дизайнерката Евгения Попова.

 

 

Кой може да посети събитията, предвидени в програмата?

 

Както казахме по-горе събитията от програмата са насочени не само към студентите от НБУ и СУ „Св. Кл. Охридски", но и към широката софийска общественост, чрез възможността да се срещнат лично с едни от най-големите имена в интериорния дизайн, дизайна на осветителни тела и съвременното изкуство нашия проект ще промени и завиши, критериите и разбирането за дизайн като цяло, както ще завиши и естетическите и социални очаквания които обществото има към  дизанерите и творците в областта на визуалното изкуство.

 

 

Какво да очакват гостите?

 

1. 1-7.05.2017 - Уърк шоп осветителни тела – Николай Табаков

 

2. 8-16.05. 2017 – Изложба с резултатите от уърк шоп Николай Табаков галерия

 

3. 19 май - 26 май - Как да направим Българската азбука с мозаечна техниката от Равена или от ръчно направена хартия: водещ, Кина Богданова - Равена или Весела Станоева от Академията в Айховен, провеждане в залите на НБУ Произведенията на участниците в творческата работилница остават за провеждане на изложба в НБУ

 

4. 22 май – 30 май - Междууниверситетска студентска изложба „Нестандартна светлина 2017“ във СУ св. Климент Охридски, съвместно със студентите от специалност „Педагогика на изкуството“ СУ. Под ръководството на проф.д-р Орлин Дворянов от СУ и проф.д-р Борис Сергинов от НБУ.

 

5. 29 май - 4 юни Творческа работилница, пътуващ семинар – Ленд ард и устойчив дизайн

с. Лозенец, хотел Амбелиц, местност Корал

Водещи: преп. Руслан Лозев, гл. ас.д-р Биляна Калоянова, докторант Ева Гебрева, проф.д-р Б.Сергинов, гл.ас.д-р Иво Попов, Ралица Попова, преп. Руслан Лозев, гл. ас.д-р Биляна Калоянова, докторант Ева Гебрева, Весела Станоева

 

5.1.      30.05.2017 - Семинар «Средства и материали в дизайна» - Текстил за и извън интериора – водещ докторант Евелина Гебрева.

 

5.2.      31.05.2017 - Семинар «Средства и материали в дизайна» - Изкуството и иновативните материали в интериора – водещ Руслан Лозев.

 

5.3.      1.06.2017 – Семинар «Средства и материали в дизайна» - Отговорен дизайн – водещ, гл. ас. д-р Биляна Калоянова.

 

5.4.      2.06.2017 - - Семинар Алтернативно осветление «Създаване на лампи» – семинар отворена лекция, творческо ателие - водещ : Ралица Попова, д-р Иво Попов .

 

5.5.      3.06.2017 - Семинар „Ленд арт“ и неговото влияние върху дизайн в пространствена среда – семинар отворена лекция, творческо ателие – водещ проф. д-р Борис Сергинов

 

5.6.      4.06.2017 – Весела Станоева от академията по дизайн в „Айховен“ Холандия – Творческо ателие „Пулпа“

 

6. 9 юни – MONEV GALLERY – или 20 юни

 

Изложба на дипломанти и студенти от магистърска програма „Пространствен дизайн“ и бакалавърска програма „Интериорен дизайн“ и надрисуване на фотография с Yoga book “

 

„Параметрични и еко обекти в дизайна -2017“

 

Атриум, МОЛ „Сердика“, бул. „Ситняково“ 48

 

модератори: проф.д-р Борис Сергинов, Руслан Лозев, гл.ас.д-р Биляна Калоянова, д-р Иво Попов 

 

7. 12-17 юни Творческа работилница на студио Kapitanov design

„Обществени интериорни пространства“ www.kapitanovdesign.com

Водещ: Красимир Капитнанов

-           Зали и ателиета на НБУ

модератори: проф.д-р Борис Сергинов, д-р Иво Попов

 

8. 19 юни Изложба на студенти и участници в „Творческа работилница на студио Kapitanov design“ изложбени пространства НБУ

 

модератори:проф.д-р Борис Сергинов, д-р Иво Попов

 

 

Майски дни на модата 2017

 

 

Програма:

 

 

3 май, 19 ч., „Vogue Vision Academy“, ул. „6 септември“ 55А

 

Дните на модата се откриват на 3 май с едно изключително атрактивно събитие – Модно ревю „VERSUS – контрастът като понятие в модата“. В изисканото пространство на „Vogue Vision Academy“, с любезното съдействие на стилист Митко Дамов, ще бъдат показани студентски модни инспирации на тема „VERSUS“, създадени от студентите по време на майсторски клас по мода, проведен от дизайнерката Евгения Попова.

 

3 май, 19 ч., „Vogue Vision Academy“, ул. „6 септември“ 55А

 

Предоставени от моден бранд „Terra Nova“ тениски, обработени и изрисувани от студенти ще бъдат показани на откриването.

 

проф. д-р Емилия Панайотова, доц. Елена Тодорова, студенти от 2 курс, бакалавърска програма „Мода“

 

 

4, 5 и 22 май, НБУ, гимназии

 

По време на майските дни на модата ученици от професионалната гимназия по облекло „Мария Луиза“ и професионалната гимназия по текстил и облекло ще посетят избрани лекции и събития в НБУ, а преподаватели от НБУ ще проведат серия от обучения в гимназиите.

 

 

9 май, 19 ч., Музикален център „Борис Христов“, ул. „Цар Самуил“ 55 А

 

За пета поредна година, през първите две седмици на месец май ще бъде експонирана студентска изложба в залите на изложбен център „Борис Христов“, която ще представи творческите търсения на студентите от 3-ти и 4-ти курс, БП „Мода“. На изложбата ще бъдат представени облекла от трикотаж с графичен принт и подходящи аксесоари, обединени от обща тема, подбрана цветова гама и материали. Към реализираните в материал студентски облекла ще се приложат и модните скици, онагледяващи творческия процес.

 

 

9 – 13 май, Уъркшоп „Визуалният разказ“, професор Нийл Найк, Португалия

 

От 9 до 13 май в НБУ ще се проведе семинар - уъркшоп на тема „Визуалният разказ“. Водещ ще е португалският преподавател проф. Нийл Найк, който гостува на департамент „Дизайн“ по програмата за обмен на студенти и преподаватели „Еразъм +“. Нийл Найк има повече от 15 години опит като режисьор и продуцент на филми, главно документални, заснети на три континента, преподава в Института за изкуства към университета в Кастело Бранко. Той ще представи своя опит и възгледи за киното и съвместно с наши студенти, ще участва в заснемането на клип за дипломната колекция на студентите по мода.

 

 

10 – 15 май, 11 ч., НБУ

 

От 10. до 15. май в НБУ ще бъде експонирана изложба „Close the loop - H&M и НБУ“. Две поредни години световният моден бранд H&M работи със студенти от МП „Мода и бизнес стратегии“. Брандът предоставя на младите дизайнери стари дрехи, предадени за рециклиране, които те обработват и стилизират по атрактивен начин.

 

 

13 май, 11 ч., НБУ Презентация на моден бранд H&M. Г-жа Анна Великова, PR на световния моден бранд H&M ще представи пред гости и студенти по мода компанията, историята и и тенденциите в нейното развитие.

 

18 май, 11 ч., НБУ

 

- Презентация на компания AMANN GROUP “Intelligent threads”, световна фирма за производство на конци.

 

- Презентация на компания YKK „Тенденции YKK 2018“ – световен бранд за производство на ципове и спомагателни материали

 

 

 19 май, 19 ч., Модна инсталация и дизайнерски осветителни тела, ул. „6 септември“ 55А

 

 

30 май, 19 ч., ДИПЛОМНО РЕВЮ „FASHION FORECAST 2017“ ДНК на НДК – пространство за съвременен театър и пърформанс

 

Студенти от магистърска програма „Мода и бизнес стратегии“ ще представят своите дипломни колекции, всяка от които се състои от 12 аутфита. Това, което обединява отделните колекции в един цялостен спектакъл, е усещането за предстоящия моден сезон 2018 г., и опитът те да бъдат максимално адекватни към модните тенденции. Всяка една от тези колекции носи духа и индивидуалността на младите дизайнери.

 

 

02 юни, 19 ч. VIVACOM ART HALL, ул. „Ген. Й. В. Гурко“ 4

 

Изложба на студенти от магистърска програма „Стайлинг“. Магистърската програма „Стайлинг“ на Нов български университет е първата по рода си в България и отговоря на световните тенденции не само в областта на модния бизнес, но и в рекламата, фотографията, киното, телевизията и журналистиката. В изложбата ще бъдат показани работите на 7 дипломанти. На изложбата ще бъдат представени избрани кадри от фотосесиите, филм с мотиви от тях и 7 броя малки книжни тела, в които ще бъдат публикувани пълните фотосесии и текста към тях. Темите на фотосесиите представят стайлинг решения, но и изследват социални и попкултурни течения от края на ХХ и началото на ХХI век, както и културологични контрасти.

 

 

05 юни,19 ч. ДИПЛОМНО РЕВЮ „ART IS EVERY DAY“, FIVE HIGH SKATEPARK, ул. „Владайска река“ 4

 

Студенти от бакалавърска програма „Мода“ ще покажат своето дипломно ревю под обща тема „Art is every day“ във Five High skatepark, едно модерно и нестандартно пространство. Студентите ще демонстрират своите знания, усет и отношение към модата и тенденциите за предстоящия моден сезон. Всяка от дипломните колекции се състои от шест аутфита, инспирирани от различни художници и течения в съвременното изкуство. В студентските проекти са преплетени колорити, форми и структури, вдъхновени от творбите на някои от най-големите имена в изобрзителното изкуство на XX и началото на XXI век.

 

 

Какви са плановете Ви за бъдещото развитие на Майски дни на модата и дизайна?

 

Абицията на фестивала е да се превърне в най –голямото международно събитие за съвременен дизайн и изкуство на Балканите и Източна Европа. Смятаме, че екипа на НБУ има потенцал да придвижи подобно мащабно мероприятие и да утвърди не само НБУ, но и София като център на общуването в посока дизайн и визуални изкуства.

 

 

 

Текст: отдел "Информационна дейност"