facebook

Актуално

1-a_678x410_crop_478b24840a 2_678x410_crop_478b24840a 3_678x410_crop_478b24840a
20.02.2017 14:07
Актуално в НБУ

Академия Градът 2017: Конкурс „Малки герои“ отворен за проекти за модерна среда в детско отделение на „Пирогов“

За трета година инициативата „Академия Градът“ оргнизира интересни конкурси за български студенти и млади професионалисти, възпитаници на български и чуждестранни университети, в сферата на архитектурата, строителството, интериорния дизайн, градоустройството и инфраструктурата.

Вече стартира кампанията по набиране на проекти за конкурс „Малки герои“, организиран от Академия Градът 2017 и Фондация „Америка за България“. Предмет на конкурса са идейни проекти за създаване на модерна, комфортна, приветлива и приятелска среда за децата – пациенти на УМБАЛСМ „Пирогов“.

Участващите в конкурса проекти могат да бъдат реализирани в рамките на бъдещата инициативата „Малки герои“ на Фондация „Америка за България“.

Право да участват в конкурс „Малки герои“ имат български студенти (възпитаници на български и чуждестранни университети) и млади професионалисти в областта на архитектурата и строителството, интериорния дизайн, художници, дизайнери, психолози, социални работници, педагози. Проектите могат да бъдат разработени индивидуално или в екип.

Поради спецификата на болницата, съществуващите разпределения на етажите не подлежат на генерална промяна. Не се предвиждат измествания или демонтаж на стени, врати или отвори по фасади. Фокусът на проекта е в преобразяването на съществуващите интериорни общи пространства, рецепция, фоайета, места за изчакване, коридори и стаи за игра. Проектите биха могли да включват идеи за среда, съобразена с детските интереси и възприятия, като се използват различни похвати за това:

• Третиране на стени с тематични рисунки, постери, инфо панели;
• Обзавеждане с мебели за деца и аксесоари;
• Интерактивни игри и инсталации, екрани, touch-screеn с образователни игри за деца;
• Стаи за игра с макети и инсталации (кораб, замък,…), играчки.

На база иновативните си идеи и добрите практики в световен мащаб участниците в конкурса могат да работят по една или повече от следните теми, съобразени с отделните етажи и зони в детското отделение на болница „Пирогов“.

С темите, заданията и техническите изисквания в конкурс „Малки герои“ можете да се запознаете в сайта на Академия Градът.

LHSA + DP се включват в инициативата „Малки герои“
Американското архитектурно студио Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership (LHSA + DP) се включва в инициативата „Малки герои“ за създаване на модерна, комфортна, приветлива и приятелска среда в детско отделение на болница „Пирогов“.

Специално за конкурса „Малки герои“, отганизиран от Академия Градът 2017 и Фондация „Америка за България“ арх. Лий Сколник предостави концепцията за Детска болница в Ню Йорк, която можете да разгледате тук.

Lee H. Skolnick Architecture + Design са автори на концепцията за интериора и екстериора на сградата на „Музейко“ в партньорство с българското архитектурно студио „А и А Архитекти“.

Един от най-значимите проекти на студиото е Children’s Library Discovery Center, част от Qeens Library, който представлява уникална като дизайн и функция триетажна детска научна библиотека, разположена в съседство с Бруклинския детски музей в Ню Йорк. През 2014 г. LHSA+DP получава награда AIA/IIDA Library Interior Design Award в категория „Обществени библиотеки“.

Освен на десетки жилищни и обществени сгради, студиото е автор на детските музеи в Манхатън, Маями и Делауеър, на Американския музей по естествознание и Академията на науките в Чикаго.

Проектът „Музейко“ им носи приз „Сграда на годината“ през 2015 г. в категория „Образование“.

Архитект Сколник с удоволствие прие да се включи като част от журито на конкурс „Малки герои“ по покана на Фондация „Америка за България“.

Останалите конкурси от Академия Градът 2017 са:

„Проектиране на парково пространство зад Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

„Фасади, цветове, хармония“

„Градът – Сгради и вътрешни пространства; Инфраструктура и градска среда“

Повече информация за конкурсите търсете тук.

Запиши се за участие на: submissions@thecityacademyawards.bg

За Академия Градът:

Инициативата „Академия ГРАДЪТ“, стартирала през 2014 г., е отговорът на „ГРАДЪТ Медиа Груп“ на нуждата от комуникация между поколенията професионалисти, създаващи съвременните градове и сгради по света и у нас. Основната цел на инициативата е да стимулира и поощри комуникацията между различните поколения архитекти и инженери, които да споделят и предават своя професионален и житейски опит в най-важния и труден момент от професионалната реализация на младите български архитекти и инженери по света и в България – напускането на студентската скамейка и първите години в професията.


Текст под снимки
1. Конкурс „Малки герои“ – отворен за идейни проекти
2. Children’s Library Discovery Center на LHSA + DP
3. Академия Градът 2016