facebook

Актуално

albena-pavlova_678x410_crop_478b24840a
24.08.2018 10:45
Актуално в НБУ

Доц. д-р Албена Павлова: НБУ е изключително новаторски

Интервюто взе Ивана Филчева, студент втори курс в програма „Връзки с обществеността“.

Албена Павлова е доктор на Софийския университет и доцент на Нов български университет, има трайни интереси в областта на рекламата, публичния брандинг, приложната семиотика и всички форма на обществена комуникация. Мисията ѝ е да запали у студентите интерес към скритата страна на рекламата и способите и за въздействие, както и да им покаже възможностите на рекламата и брандинга в публичното управление.

 

Какво ви накара да започнете да се занимавате с реклама и как избрахте това образование?

Преди да започна да се занимавам с реклама съм се занимавала с много други разнообразни неща – завършила съм Националната природо-математическа гимназия и съм магистър биолог, занимавала съм се с частен бизнес с недвижими имоти, преподаване и други. Това да предпочета рекламата като образование беше самата програма по реклама в НБУ и курсовете, които имаше в нея – много управленски дисциплини, счетоводство (за ваш ужас :)), право, маркетинг, имахме дизайнерски курсове… Като цяло именно това разнообразие от дисциплини ми хареса и за това реших да уча реклама.

 

Кое приемате за най-голямото си постижение?

Предполагам, че то все още предстои. Смятам че човек не може да се ограничава с това, което е постигнал и да сложи точка. Образованието също не бива да спира, а да продължава през целия живот. Ще бъде някъде нататък това най-голямо мое постижение!

 

Какъв метод за преподаване предпочитате? И държите ли на присъствието във вашите лекции?

Всъщност аз не държа на присъствието особено, макар и за студентите да е по-доброто решение – контактът с преподавателя, според мен е необходим и незаменим. Но това, на което държа, е комуникацията с тях, защото тогава получавам обратна връзка и мога да следя развитието им. Освен това ние взаимно се провокираме – колкото аз провокирам с моите въпроси вас, толкова и вие мен с вашите! Мисля че добрия начин на обучение е именно този. Ако можех да избирам, предпочитам студентите ми да са подготвени предварително за часовете, за да може в лекциите да дискутираме свободно по различните теми от курса.

 

С кого повече обичате да общувате в университета. Повече със студентите или с преподавателите?

О, студентите винаги са много зареждащи!

 

Обичате ли да помагате на хората?

Определено да!

 

Как протичат лекциите ви? Как е настроението в тях?

Ами различно – зависи от студентите, от програмите, в които е съответния курс, от конкретния курс и пр... Някои студенти са по-разговорливи и отворени, други не толкова. Зависи от ситуацията.

 

Какви са предимствата на това да сте член на организациите, в които членувате?

Членството в професионална организация е важно за проверка на професионалните знания и умения и ни помага да се развиваме като специалисти. Аз съм член на Група Цвят България. Тя редовно организира конференции, на които събира хора, интересуващи се от „цветовете“ в най-различни техни аспекти. Има архитекти, художници, психолози, дизайнери… можеш да видиш другата гледна точка. Аз гледам нещата от моята си камбанария – на символиката, на рекламата… моите си неща, но останалите хора гледат от друга, различна посока и се случва съпоставяне – научаваш нови неща от съмишленици по една и съща тема.

 

Какво е вашето мнение за университета и участвате ли в активния му живот?

НБУ е изключително новаторски и има много неща, които тук са се случили за първи път и след това са копирани от други. Базата в университета даже няма да коментирам – виждате я – прекрасна е. Преподаването в голямата си част е различно от това в другите университети. Студентите ни са уникални. И Да, участвам в активния живот на университета. Присъствам на голяма част от събитията, който се организират ежедневно.

 

Предвид вашата квалификация и образование, мислили ли сте да заминете да преподавате в чужбина?
Не, никога! Аз смятам че там, където си се родил, е предопределено – най-благоприятното място за собственото ти развитие и изява. Раждаш се с някаква мисия и цел и трябва да си там – за да промениш именно тази част от света, иначе да сме се родили на друго място!

 

Автор на портрета е проф. д-р Людмил Георгиев – преподавател в департамент „Администрация и управление“ и член на Настоятелството на Нов български университет.

 

Интервюто е част от проект в рамките на курс „Вътрешноорганизационни отношения“ на гл. ас. д-р Евелина Христова, пролетен семестър на академичната 2017/2018 година.