facebook

Актуално

original-petar-uvaliev-01_678x410_crop_478b24840a
06.07.2018 12:28
Актуално в НБУ

Национална награда за студентско творчество „Петър Увалиев“

 

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Фондация „Увалиеви“ обявяват ежегодния Национален студентски конкурс за проучване на творчеството и дейността на Петър Увалиев. Конкурсът е учреден в чест на 100-годишнината от неговото рождение.

Наградата представлява грамота и парична сума в размер на 500 лв. Тя е индивидуална и не се поделя между съавтори. Наградената разработка ще бъде представена в специално предаване на Българското национално радио.
Целта на наградата е да насърчи младежкото участие в проучването на делото на изтъкнатия български интелектуалец Петър Увалиев, известен още като Пиер Рув.

Условия
В конкурса могат да участват настоящи студенти от всички висши училища в България. Участниците свободно избират кое поле/полета от дейността и творчеството на Петър Увалиев да проучват: дипломация, журналистика, филмово продуцентство, кино- или театрална режисура, наука и преподаване, писателство, превод, критика и пр. Те могат самостоятелно да изследват биографични обстоятелства, да анализират негови трудове и беседи, да интервюират личности, имали досег до него, да издирват и проучват критически коментари на творчеството му, отзиви в медиите, спомени на съвременници и други свидетелства за живота и творческата му дейност.

Всеки участник може да представи само една разработка в свободно избран от него жанр:
- завършен писмен текст до 10 000 знака, който представя резултат от извършено проучване,
- текст за радиобеседа на тема, свързана с Петър Увалиев, не по-дълга от 5 минути,
- сценарии за телевизионно предаване или документален филм на тема, свързана с Петър Увалиев, не по-дълъг от 30 минути.

Разработките се изпращат на електронен адрес uvaliev100@uni-sofia.bg, не по-късно от 31 октомври 2018 г.

Резултати
Постъпилите разработки ще бъдат оценени от петчленно жури. Резултатите от конкурса и наградата „Петър Увалиев“ ще бъдат обявени на тържествена церемония в СУ „Св. Климент Охридски“ на 25 ноември 2018 г. Най-добрите разработки и техните автори ще бъдат преставени в предавания на нашите медийни партньори БНР, Радио „Алма Матер“ и телевизия „Алма Матер“.


Защо студентите да участват в конкурса?

  • За да се запознаят с живота на един от най-значимите и влиятелни български интелектуалци в емиграция през ХХ век;
  • За да се запознаят с многообразието на неговите обществени и творчески изяви като дипломат, драматург, театрален режисьор, филмов продуцент, сценарист и режисьор, литературен, филмов и художествен критик в български, френски и италиански издания и медии, изследовател и университетски преподавател, радиожурналист, преводач и др.; 
  • За да опознаят и да се учат от богатството, изяществото и енергията на българската реч в неговите радиобеседи;
  • За да достигнат до тях неговите духовни прозрения: да търсим доброто навсякъде около нас и в нас, да зачитаме достойнството на разномислието, да не се самоподценяваме като българи, но и да не подценяваме другите;
  • Защото неговият патриотизъм е позитивен и отворен към света, и така е винаги актуален: „Аз съм българин, следователно съм балканец. Аз съм балканец, следователно съм европеец”;
  • Вдъхновявайки се от постиженията на Увалиев, да дадат израз на своите заложби и умения в области, в които той се изявява и така да станат негови приемници и последователи;
  • Не на последно място, защото освен финансовия стимул наградата включва огласяване или показване на най-добрата работа по националните медии. 

 
Изображение: webstage.bg