facebook

Актуално

blood-news_678x410_crop_478b24840a
07.01.2020 14:25
Актуално в НБУ

Нов български университет се включи в Есенната студентска кръводарителска кампания 2019

Всяка пролет и есен Националният център по трансфузионна хематология организира кръводарителски кампании във фирми, предприятия, учебни заведения и др. като начин да се даде възможност на редовните дарители да спестят време, средства за транспорт и да избегнат натоварващата, за някои от тях, атмосфера на болниците.

За поредна година Нов български университет се включи в кръводарителската кампания на НЦТХ, като в периода 26 – 27 ноември 2019 г. в Медицински център, НБУ над 70 студенти, служители и преподаватели подкрепиха кампанията и дариха кръв за нуждаещи се пациенти.

В края на кампанията представителите на Националния център по трансфузионна хематология споделиха, че това е най-успешната проява в НБУ. Те също така припомниха, че всяка подкрепа е важна и че:

• Кръводаряването е полезно с това, че стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма;
• Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път;
• Количествено кръвта се възстановява за по-малко от 24 часа. Качествено, за 3-4 седмици;
• Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Жените имат право да даряват кръв най-много 4 пъти в годината, мъжете – 5 пъти.
• След кръводаряване всеки получава бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък и уникален код за достъп до системата за проверка на резултатите от направените изследвания за ХИВ, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.