facebook

Актуално

woman-science_678x410_crop_478b24840a
10.01.2018 12:22
Актуално в НБУ

Осма национална стипендиантска програма „За жените в науката“

 

Млади жени учени в областта на естествените науки имат възможността да кандидатстват за Националните стипендии в рамките на глобалната стипендиантска програма „За жените в науката“.  Кандидатурите за конкурса могат да бъдат подавани до 31 март 2018 г., като и тази година ще бъдат присъдени три стипендии на стойност 5000 евро всяка.

 

В стипендиантската програма за 2017 – 2018 г. могат да участват дами учени от цяла България. Необходимо е в момента на кандидатстване те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен и да се занимават с изследвания в сферата на естествените науки.

 

Целта на програмата е чрез стипендиите да отличи научния потенциал на младите жени учени в България, да ги стимулира и поощри да продължават да се занимават с научноизследователска дейност в страната ни. Подробна информация за програмата, включително и формулярът за кандидатстване, са достъпни на www.zajenitevnaukata.bg. 

 

Националната стипендиантска програма е част от глобалната програма на L’Oréal и ЮНЕСКО „За жените в науката“ и има за цел да подпомогне обещаващи млади жени учени в тяхното научно развитие. Повече от 2700 жени в 115 държави са били наградени досега в рамките на инициативата. В България програмата стартира през 2010 г. в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България.


Кандидатурите се оценяват от експертно жури, което се състои от водещи специалисти в сферата на естествените науки и представители на партньорите в проекта. Новите носителки на стипендиите от осмото издание на програмата ще бъдат обявени на церемония, която ще се състои през есента на 2018 г. в София.

 

Чрез тази програма стипендиантите стават част от голямата международна научна общност на програмата „За жените в науката“. Всяка година една от стипендиантките печели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендиантки в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международната стипендия получават възможност да се включат в глобална седмица на науката във Франция с участието на доказани имена в сферата на науката, благодарение на което научните им проекти стават по-забележими за международната научна общност.

 

 

 

Обща информация за „За жените в науката”                                               www.forwomeninscience.com

 

Инициативата „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО стартира през 1998 г. Това е уникална програма, създадена да отличава и насърчава жените учени по цял свят, които чрез работата си допринасят за развитието и прогреса на науката. В продължение на близо 2 десетилетия L'Oréal и ЮНЕСКО усилено подкрепят утвърдени жени учени, насърчават повече млади жени да изберат научна кариера, оказват им помощ в изследователските им проекти и им отдават заслужено признание за отличните им постижения в област, в която жените са слабо представени.

От основаването си през 1998 г. „За жените в науката“ е отличила над 2700 жени учени в 115 държави. Днес програмата се състои от Глобални награди „За жените в науката“, Международни стипендии и Национални и регионални стипендии.

 

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ в България

 

Програмата „За жените в науката“ стартира в България през 2010 г. в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Национална комисия за ЮНЕСКО – България и L'Oréal България. Стипендиите са предназначени за млади жени учени и имат за цел да ги подкрепят в ключов момент от тяхната кариера. Всяка година програмата „За жените в науката“ награждава три жени учени в сферата на естествените науки със стипендии от по 5000 евро. Чрез програмата младите жени учени, които се смятат за „учените на утрешния ден“, получават средства, за да реализират своите научни проекти и амбиции да променят света.

 

Международна програма International Rising Talents на L'Oréal – ЮНЕСКО

 

Програмата International Rising Talents на L'Oréal – ЮНЕСКО има за цел както да отличи постиженията на изтъкнати жени учени, така и да подкрепи научната кариера на млади обещаващи изследователки. Международната програма International Rising Talents подкрепя всяка година на 15 млади дами от всеки регион (Африка и арабските държави, Азиатско-тихоокеанския регион, Европа, Латинска Америка и Северна Америка), за да ги насърчи да продължат своята научна кариера. Носителките на International Rising Talents са селектирани сред най-заслужилите лауреатки на националните и регионалните стипендии. Тези млади жени наистина са бъдещето на науката. Отличаването им цели да ги стимулира да разгърнат пълния си потенциал.


Награди „За жените в науката“

 

Всяка година от 1998 г. насам Наградите се присъждат на 5 талантливи и опитни жени учени за техните световно значими открития в областта на естествените науки. Учени от цял свят са канени да номинират кандидатките, като победителките (Лауреати) се избират от независимо жури, председателствано от Нобелов лауреат. Блестящите и ангажирани в най-конкурентните научно-изследователски сфери Лауреати са едновременно пример за подражание за бъдещите поколения и живо доказателство за впечатляващия принос, който жените могат да имат за науката.

 

Манифест „За жените в науката“

 

През последните 19 години глобалната програма на L'Oréal и ЮНЕСКО „За жените в науката“ окуражава, подкрепя и отличава жени учени по цял свят. Въпреки това настоящата ситуация показва, че има още какво да се направи в тази посока, тъй като едва 28% от учените в световен мащаб са жени (ЮНЕСКО Science Report, 2015). Ето защо бе иницииран Манифестът „За жените в науката“: кампания с послание, целяща да помогне за повишаването на броя на жените, които се занимават с наука в глобален план, като ангажира научната гилдия и широката общественост с проблема и ускори постигането на промяна за жените в науката.

 

Можете да подпишете Манифеста тук.


За допълнителна информация можете да се свържете с M3 Communications Group, Inc., тел. 02/818 70 10,
press@m3bg.com.

zajenitevnaukata.bg
forwomeninscience.com   
facebook.com 
youtube.com
twitter.com     
discov-her.com