facebook

Актуално

pokana_678x410_crop_478b24840a
03.11.2016 18:00
Актуално в НБУ

Отворена покана от Университетски театър на Нов български университет до артисти, хореографи, танцьори и пърформъри

Основна сцена на Център за култура и дебат „Червената къща“, ул. „Любен Каравелов“ №15

Организатор:
Университетски театър 

Водещи:
Театрален съвет на Университетски театър:
проф. Цветана Манева, доц. Снежина Петрова, доц. Възкресия Вихърова, доц. арх. Зарко Узунов, доц. Георги Арнаудов и гл. ас. д-р Ася Иванова

Инициатива на доц. Възкресия Вихърова – театрален режисьор, педагог и директор на УТ на НБУ, свързана с проекта „work in progress“ по книгата „Моят живот – да имаш ляв палец“ с автор Анжела Пенчева, жена с тежки увреждания вследствие на ДЦП, придобита по време на раждане.


Предлагаме Ви да се включите в работната среща на тема: Увреждането на тялото и последвалите лимити вследствие на тези увреждания неведнъж са ставали повод за развитие и постижения в различни клонове на науката и изкуството. Какво добавяме ние ТУК и СЕГА към проблема?

Всеки участник подготвя и представя от 3- до 15-минутна презентация, танц, пърформанс, изказване, провокирани от книгата и отговарящи на проблема.

Театралният съвет на УТ на НБУ Ви приканва, ако изпитвате подобно любопитство и артистична дързост, да се присъедините към нас и изследванията в областта на езика на сценичните изкуства, което се извършва в рамките на проекта. 

Очакваме Вашата заявка за включване в работната среща на адрес: vviharova@gmail.bg или dtrifonov@nbu.bg; subject: liav palec.

Краен срок: 3.11.2016 г.

След направената заявка ще получите копие от книгите, които са базисни за проекта:

  • „Моят живо да имаш ляв палец“ автор А. Пенчева
  • „Усиленият човек“ под съставителството на Едуард Клайнпетер, издадена от НБУ, която поставя проблема за т. нар. Усилено, или Уголемено, или Поправеното тяло в сферата на хуманитаристиката, философията и изкуството
  • Както и график за работните срещи с доц. В.Вихърова, инициатор и ръководител на проекта.


При нужда Университетски театър на НБУ ще предостави репетиционно време за всеки от вас по предварително договорен график.

В процеса на правене ще договорим и финалния формат на презентациите.

С уважение и очакване на Вашите заявки!

След показване на работните демонстрации Университетски театър на НБУ си запазва правото да направи откуп на авторските права и включването на съответния екип и неговата разработка в бъдещ етап от развитието на проекта като част от репертоара на УТ.


Кратка предистория на проекта:

Обстоятелствата запознават режисьорa Възкресия Вихърова с Анжела Пенчева преди около 6-7 години. Въпреки тежките си физически увреждания, Анжела присъства на сцената на театър „Възраждане“ в детски спектакъл, режисиран от младата К. Бояджиева, основател на ГАТ (група за алтернативен театър - хора с увреждания). Срещата е запомняща се и силно провокираща.

По-късно става ясно, че Университетски театър на Нов български университет, театърът който доц. Вихърова е основала и ръководи и в момента, има възможност по съответни Европейски програми да приюти ГАТ, като назначи членовете на групата като щатни сътрудници. Започва се изграждането на репертоар с участие на артисти с физически увреждания.

Ето какво споделя Възкресия:

„Контактът ми с Анжела Пенчева претърпя развитие във времето. Бях един от първите читатели на ръкописа на „Моят живот“. По-късно, когато издателска къща „Кибеа“ поде инициативата за издаването на този текст, напълно за своя сметка, бях поканена да напиша увода към бъдещата книга.

Вървя по пътя към създаване на спектакъл, свързан с тази книга и съдбата на Анжела Пенчева, посветен на невероятните възможности на човешкия мозък да се бори, надмогва и адаптира увреденото тяло, в което е поместен.

Да изследвам как нарушаването на приетите за даденост двигателните възможности на човешкото тяло провокира развиване на езика на сценичните изкуства. Как, когато е отнето очевидното, се появява стремежът да се отиде отвъд обичайното.

Напълно съзнавам, че по-важен е не резултатът- спектакъл, а пътят, който ще извървя заедно с други артисти по време на неговото създаване. Изграждането на диалог между артистите, приели това изследователско предизвикателство, представлява възможността да се слее етично и естетично, и едновременно с развиване на собствените си изразни средства да продължим дискусията в обществената сфера за опознаване и приемане на различието.“