facebook

Актуално

theatre-contest-01_678x410_crop_478b24840a
12.01.2018 15:58
Актуално в НБУ

Покана за участие в проект „Овча Купел (Ovcha Kupel): A Promenade Performance Project in Sofia“

Нов български университет, Арт Офис, АСТ Асоциация за свободен театър, DRAMA LEAGUE OF NEW YORK и PECULIAR WORKS PROJECT (New York), с подкрепата на Фондация Америка за България

представят

Овча Купел (Ovcha Kupel): A Promenade Performance Project in Sofia

5 –15 март 2018 г.

 

Краен срок за подаване на заявки за участие: 10 февруари 2018 г.

 

 

 

Бихме искали 5 или 6 артиста, ръководители на екипи или индивидуални изпълнители /актьори, режисьори, танцьори, сценични дизайнери, пърформъри/ да създадат и изпълнят кратки проекти, част от едно  по-голямо събитие, което ще заведе публиката на София на различни места в кампуса на Нов български университет /НБУ/.

 

Всеки артист ще получи място в НБУ, ще работи с екип, за да създаде своя сегмент от продукцията и ще си сътрудничи с останалите творци, за създаването на  единна продукция.

 

Ще разполагате с  време и място в НБУ за репетиции и някои технически средства (костюми, реквизити, мултимедийни устройства, както и технически служби за работа с осветление и звук).

 

Проектът ще бъде ръководен от PECULIAR WORKS PROJECT (New York)  и доц. Възкресия Вихърова в партньорство с Фондация „Арт офис“, ACT Асоциация за свободен театър и DRAMA LEAGUE OF NEW YORK, с подкрепата на Фондация Америка за България.

Този екип българските зрители познават от работата му през  2014 г. (Международен театрален фестивал Варненско лято) и 2016 (НБУ) по Promenade performance “Imagining America”.

 

Всеки артист ще създаде 10 - 15 минутно произведение (цялото събитие, включително времето за пътуване между сегментите, се планира да бъде не повече от 120 минути).

Целта на този проект е да предостави условия за колаборативна артистична работа между творците, да насърчи режисьорите да работят с автори на оригинални сценарии, вместо да адаптират вече написани материали.

 

Изпълнителите за всеки сегмент ще бъдат избрани до 15 февруари - по критерий на предварително заявен сценарий или подробно описание на това, което планират да се случи  в представлението.

 

Заключителният кастинг ще се състои на 21 февруари.

Репетициите ще започнат в НБУ на 5 март, а представлението ще бъде на 15 март.

*************************************************************************

 

 

Като основна инспирация за всички предлагаме изоставената минерална баня в Овча Купел.

 

Темите за работа могат да бъдат:

 

  • Значението на водата за България, за хората, които живеят тук.

Можете да се съсредоточите върху значението на обществените бани преди съвременните водопроводни инсталации, необходимостите и опита на общността „да отидете на баня“, как хората използват природните дадености, за  да направят банята, каква е нейната функция и т.н.

 

 

2)         Изоставената баня като метафора за разпадащи се обществени системи и градове.

Екипът би могъл да проучи как изоставената сграда влияе върху градската среда, как нейната загуба променя града и общността и как хората от Овча Купел се събират сега, какви са евентуалните опасности една толкова изоставена сграда да бъде напълно унищожена

 

3)         Банята като политическа метафора.


Предлаганият от артиста проект  би могъл да изследва политическата история на България - по време на Римската империя, под османско владичество, под влиянието на Европа и т. н до днешното демократично общество. Проектът би могъл да се занимава със специфичната комбинацията от архитектурни стилове на конкретната сграда, да разсъждава върху смесицата от културни стилове, съдържащи се в културното наследство  на България. Той може да се съсредоточи върху важността, която една такава сграда има за развиване на взаимоотношенията на града и държавата с гражданите, позицията на всяко едно управление и т.н.

 

4)         „Обществената  Баня“ като метафора за историята или традицията.

Как всяко общество запазва традициите докато акцентира върху своя напредък? Може ли едно общество да се движи в бъдещето, без да губи връзката си с миналото?

 

5)         Сградата на обществената баня  като метафора за тялото.

Това, което премахваме /това, което разкриваме. Прикриваме ли животинската си природа чрез сапун и вода. Как се разпада тази метафора?

 

Моля попълнете приложената по-долу форма и изпращайте Вашите заявки за участие на ел. поща: Slug_th@nbu.bg или vviharova@gmail.com със Subject :Ov4a kupel

 

ARTIST RESOURCES ONLINЕ

We encourage you to visit these websites with photos and news reports about the bath house as you prepare your proposal.

 

Informative Links in Bulgarian:

zdravkoyonchev.com

banispa.com

stara-sofia.com

bitelevision.com

temanews.com

kab-so.com

niva.bg

 

September 2017 Fire at Ovcha Kupel Mineral Bath:

dnes.dir.bg

dnevnik.bg

segabg.com

clubz.bg

Прикачени файлове