facebook

Актуално

2940_678x410_crop_478b24840a
23.05.2018 10:10
Актуално в НБУ

Въпроси на Александър Тотев към Мартин Стоянов, организатор на майсторските класове в НБУ

Интервюто взе Александър Тотев, втори курс, департамент „Масови комуникации“

Мартин Стоянов завършва Национална музикална академия „проф. Панчо Владигеров“ с отличие. От 2012 г., е част от екипа на Нов български университет, първо като координатор на Университетски театър, а от 2015 г., се занимава с координацията на музикалните майсторски класове на Нов български университет и участва в много от представителните събития на университета, свързани с тях.

 

 

От колко време работите в Нов български университет?

 

В Нов български университет работя от 2012 година, първоначално в Университетски театър на НБУ, а от 2015 г., се занимавам с майсторските класове.

 

 

Какви са основните предизвикателства пред организирането на един майсторски клас?

 

Основните предизвикателства са в комуникацията. Умението да комуникираш на различни нива. От една страна с ръководителите на проекта и членовете на екипа, а от друга страна с потенциалните участници в майсторските класове и публиката.

 

 

Организирате програмите на заключителните концерти от майсторските класове. Какви умения или квалификации са необходими за това?

 

От голямо значение е организатора на майсторския клас да е музикант или да има добри знания в областта на музикалното изкуство. Това несъмнено е важно при подготовката на програмата за заключителните концерти, защото подредбата на програмата имат основно значение за успешното протичане на концерта.

 

 

Какво е да сте в екипа на Лятната музикална академия? Какви са ви отговорностите?

 

Лятната музикална академия на Милчо Левиев и Вики Алмазиду, всъщност е общото наименование на Майсторския клас на двамата бележити изпълнители, който те правят от години съвместно с известни световни имена от Джаз сцената. Отговорностите ми бих казал, не са никак малки, защото включват целия процес на организиране, представяне на майсторския клас и всички вътрешно-екипни комуникации, както и комуникации с бъдещите ни участници в майсторския клас. По този начин една на пръв поглед лесна координационна дейност, може да се превърне в решаващ момент за успеха на музикалното събитие.

 

 

Как се роди тази идея? След съвместния концерт на българските студенти от Академията с гръцките им колеги от класа на Вики Алмазиду в Солун ли?

 

Определено сътрудничеството между НБУ и Солунската Академия в този случай е от основно значение, но не от съвместните концерти е родена тази идея. Майсторският клас на Милчо Левиев и Вики Алмазиду, както и всички майсторски класове на НБУ са създадени от проф. Богдан Богданов и д-р Георги Текев, които през годините канят световно известни имена в областта на музикалното изкуство.

 

 

Освен Милчо Левиев и Вики Алмазиду кой световноизвестен гост-музикант ще има майсторски клас тази година?

 

Тази година, решението на екипа на майсторските класове и Ръководството е да поканим български музикант, гост-преподавател. Това е известният тромобонист Велислав Стоянов.

 

 

Няма как да подмина и майсторския клас на Райна Кабаиванска. Какво е да се работи с личност от такъв ранг? Колко структури на университета работят, за да може това събитие да е реалност вече 17 години?

 

Райна Кабаиванска е удивителна личност. Благородна, изключително щедра и раздаваща се за младите изпълнители. С невероятно отношение към всеки, човек с когото работи. Наистина бих казал, една от най-ярките личности, с които живота ме срещна. Основната заслуга за създаването на този майсторски клас и Школата на Райна Кабаивансака е на Изпълнителния директор на НБУ – д-р Георги Текев. Той заедно с Райна Кабаиванска, години наред работят върху нелесната задача да подпомагат младите и талантливи оперни изпълнители, тръгнали по трудния път на оперното изкуство. Не мисля, че е правилно да кажем, че много структури в Университета работят за майсторския клас, мисля, че водеща тук е личността. Първо тази на д-р Текев, а след това и на хората от неговия екип, които работят в различни отдели на Университета. През годините много колеги от НБУ са били част от майсторския клас на Кабаиванска и вярвам всеки има своя принос за развитието на класа. Важно е да спомена и името на г-н Барбалов, които е партньор и приятел на майсторския клас, а помощта му за популяризирането на класа е бих казал безценна. 

 

 

Разбрах, че предстои и майсторски клас на Камелия Тодорова. Кога ще се проведе? Има ли вече записани участници?

 

Майсторският клас на Камелия Тодорова започва на 20 юни и има нестандартен формат, той ще продължи до 31.08. Вече има доста голям интерес към класа.

 

 

Останал съм с впечатление, че сте солидарен с успехите и изявите на възпитаниците на майсторските класове в НБУ. Какъв им е пътят към голямата сцена? Доколко и как Нов български университет им помага в професионалното развитие?

 

Основното, което прави НБУ като институция е да осигурява на младите изпълнители, участници в майсторските класове връзката между ученето и голямата сцена. Резултат от майсторските класове на Кабаиванска са реализираните вече четири проекта, оперни спектакли – „Бохеми“ (2010-2012), „Вртер“ (2012),  „Турандот“ (2016), „Норма“ (2017), част от проекта „Райна Кабаиванска представя своите ученици на международната оперна сцена”. Завършилите успешно майсторския клас на проф. Ангелов, също получават възможност за участие в големи концерти в България и чужбина. Аз като музикант и човек, който е завършил музикална академия, знам, че тази връзка между ученето и професионалната сцена е от изключително значение за развитието на младите музиканти.

 

 

Проявяват ли меломаните интерес към заключителните концерти от майсторските класове? Имате ли достатъчно публика?

 

Да, бих казал, че определено има интерес към заключителните концерти. Високото художествено ниво, което постигат участниците по време на обучението си в майсторските класове е причина през годините публиката да оцени тези събития и така те се превръщат в централни събития от музикалния календар на София.  

 

 

Откъде идва финансирането и стипендиите за тях? Помага ли ви бизнесът? Имате ли затруднения?

 

Финансирането за стипендии идва от нашите партньори. За майсторския класна Райна Кабаиванска например, „Фантастико“, Фондация „Америка за България“ и Столична община са основните партньори, които осигуряват стипендии за младите изпълнители. Щастливи сме, че майсторският клас има и много медийни и други партньор такива са: БТА, БНР, Гранд Хотел София, Ресторант „Вино Вино“.“Easy Pay“, Списание „ЕВА“, „Капитал“, „Дневник“, Classic FM Радио и много други.

 

 

Ще се спра и на още нещо интересно- проекта „Бит“ по Иван Хаджийски. Бихте ли споделили повече за него?

 

Това няма нищо общо с майсторските класове, но аз имам щастието да съм запознат с този проект от работата си в Университетски театър на НБУ. „Бит“ е любимият ми спектакъл, на любимият ми режисьор – Възкресия Вихърова. Смятам, че „Бит“ е истински шедьовър на българския театър и винаги много ми е въздействал, сигурен съм, че не само на мен и това е причината „Бит“ да се превърне по-късно в модул за изследване и тренинг като част от обучителната програма в департамент „Театър” в НБУ.

 

 

Бих желал да задам и няколко въпроса, свързани с Вас. Какво правите най-често в свободното ви време? Имате ли хобита?

 

Хобитата ми са спорта и готвенето. И в двете съм дилетант, но много ми харесва да ги практикува. Обичам да вечерям с приятели.

 

 

Каква е целта на фондацията в памет на Кристиан Таков? Започна ли тя вече своята дейност?

 

Основната цел на Фондацията е да разпространява идеите за справедливост и висок граждански морал в българското общество, ценности, които осмислиха живота на Кристиан Таков. Идеята е да подпомага, както млади юристи, така и хора на изкуството. Вече има планирани дейности, свързани с паметта на Таков, като концерт, изложба и предстои издаване на няколко книги с негови мисли и публикации.

 

 

Какво ви свързва с покойния доцент по гражданско право? Приятелство, партньорство...

 

Кристиан е най-добрият ми приятел. Щастлив съм, че имах възможността да съм в най-близкият му кръг от приятели, това беше голям подарък за мен, в последствие и голяма загуба….

 

 

Искрено Ви благодаря и успех във всички начинания!

 

Аз благодаря. За мен беше удоволствие да отговоря на въпросите Ви. Пожелавам Ви от сърце да сте здрав и успешен! 

 

Интервюто е част от проект в рамките на курс „Вътрешноорганизационни отношения“ на гл. ас. д-р Евелина Христова, пролетен семестър на академичната 2017/2018 година.