facebook

Събития

gala-ani-pampulova_678x410_crop_478b24840a
29.04.2024 19:00
Събития

30 г. творческа дейност Анна Пампулова

Балетна гала

Държавна опера Варна

Специална Балетна гала, посветена на 30 години творческа дейност на Анна Пампулова, ще представи Държавна опера Варна на 29 април.

 

Доц. д-р Анна Пампулова завършва Държавно хореографско училище със специалност „Класически балет“ и успоредно – експериментална театрална паралелка „4xC“ към 22-ра гимназия със специалност „Актьорско майсторство“ в гр. София.

 

Осемнайсет години е балерина солист в трупата на Софийска опера и балет и гост-солист в Държавен балет „Арабеск“. Бакалавър и магистър по „Балетна режисура“, НБУ. Специализира съвременни танцови техники във Виена. Анна Пампулова е автор на множество танцови спектакли, както и хореограф на редица театрални, оперни и мюзикълни проекти в Софийска опера и балет, Държавна опера Пловдив, Държавна опера Стара Загора, Държавна опера Бургас, Държавна опера Варна, Народен театър “Иван Вазов”, Театър София и др. Тя е доцент, доктор по музикално и танцово изкуство към Нов български университет, където е преподавател и програмен директор на департамент „Театър”. Отличена с редица национални и международни награди за съвременна хореография и отличия за творчески екип към различни сценични проекти. Сред тях се открояват мюзикълите „Калас и Онасис“, „Цар Лъв“, „Красавицата и Звяра“ и операта „Хитрата лисичка“ на Варненската опера.

 

 

 

Балетният гала спектакъл, с който ще отбележим 30 години творческа дейност на Анна Пампулова, е изграден в три модула. Първата част съдържа предимно сола и дуети от награждавани творби на хореографката, включително на Варненския балетен конкурс. „Първа част е по-ретроспективна – започвам от по-миниатюрното, за да стигна до по-мащабното. В нея съм включила и цитат от мой спектакъл, в който ще участват 14 изпълнители от варненската балетна трупа. Солистичните номера също ще поверя на варненски танцьори, а един дует ще бъде поздрав от мои студенти от НБУ“, казва тя.

 

 

 

Сюитата „Тракийски танци“ от Петко Стайнов с хореография, танцова концепция и режисура на Анна Пампулова е вторият модул на Балетната гала. Целият цикъл се поставя хореографски за първи път и във Варна е първата му поява на голяма сцена след софийската премиера в галерия УниАрт на Нов български университет. Транскрипцията на творбата за четири ръце на роял е дело на проф. Ромео Смилков и ще я чуем в изпълнение на пианистите д-р Велислав Стоянов и Мартин Дафинов. Пампулова споделя, че прави съвременна танцова интерпретация на „Тракийски танци“, с която показва, че тази музика е модерна, дълголетна, силно експресивна и изпълнена с красиви детайли.

 

В третата част присъстват танцови откъси от мюзикълите „Калас и Онасис“, „Цар Лъв“, „Красавицата и Звяра“, по които Анна Пампулова работи във Варненската опера. Публиката ще им се наслади в съпровод на маестро Страцимир Павлов на рояла. Мотивът за репетицията и смяната на костюми присъства като обединяваща нишка между всички части на триптиха и носи хумор и изненади за публиката.