facebook

Събития

9-cs2022-izlojba-scaled_678x410_crop_478b24840a
26.10.2023 12:11
Събития

35-то издание на Международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“

Награждаване на студенти, семинар на преподаватели от програма Графичен дизайн.

Национален студентски дом на площад „Народно събрание“

Компютърно пространство се организира от „Студентско общество за компютърно изкуство“. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и се реализира с подкрепата на Столична община, Национален студентски дом към Министерство на образованието и науката, ADCOM, Нов български университет, Българска дизайн група и др.



Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, Програма „Графичен дизайн“

Преподаватели с доклади и презентации:
гл. ас. д-р Румяна Стефанова
гл. ас. д-р Стоян Манчоров
Иван Гинев


Д-р Румяна Стефанова – по време на официалното награждаване на форума, връчване на наградите на двама отлично дипломирали се студенти през 2022-2023 г. – 26 октомври, 13 часа
Семинар на преподавателите – 27 октомври, 13.00 часа


Наградени студенти:
Ванеса Андреева
Георги Начевски


Международният форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ се утвърди като едно от значимите традиционни събития в областта на дигиталните изкуства и съвременни медии в Югоизточна Европа. В неговата конкурсна и фестивална част, през годините, са участвали стотици български и чуждестранни автори. С 33 поредни издания зад гърба си форумът е с над 20 000 участника (фирми, студия или индивидуални участници) от различни страни от целия свят. Форумът се организира от Студентско общество за компютърни изкуства СОКИ, в партньорство с редица организации и институции, като Столична община, Националния студентски дом към МОН, Гьоте институт - България, НБУ, Bulgarian Design Group, ADCOM, БНТ 1, БНР и други. Част е от Календара на Културните събития на Столична община. Председател на Организационния комитет и създател на форума е доц. д-р Росен Петков.

https://computerspace.org/bg/nachalo/- официална страница

Програма - https://computerspace.org/bg/programa/



Д-р Румяна Стефанова е главен асистент по мултимедия и компютърен графичен дизайн в департамента. Дисертационният ѝ труд е свързан със семиотика в сферата на компютърния графичен дизайн, уеб дизайна, мултимедийната реклама и комуникация. 13 години е директор и програмен консултант на много и различни програми в департамента до 2016 г. Научните ѝ и изследователски интереси са в областта на компютърния графичен дизайн, семиотиката, актуални и нови подходи в обучението и преподаването, мултимедийната реклама.  Автор е на редица статии в областта на семиотиката, информационните технологии, мултимедийното презентиране, графичния дизайн, образованието и управлението на проекти. През юни 2021 г. организира изложба със студентски проекти – лого на НБУ, посветена на 30 годишнината на университета.

Д-р Стоян Манчоров е главен асистент в департамента. Защитава докторската си дисертация на тема "Приложение на модерни техники в рисуването и софтуерните решения в киното и телевизията". Основните му изследователски интереси са в областта на: Графичния дизайн, уеб дизайн, създаване на софтуери, класическо рисуване, карикатури, живопис, графика, скулптора. Допълнителните му изследователски интереси са в областта на създаване на дизайн на Мобилни приложения.

Иван Гинев е нов преподавател в програмата и НБУ. Той създава своето студио за дизайн „Ког Графикс“ през 2006, след като работи като дизайнер в няколко компании. В НБУ преподава курс, свързан с графичното оформление на страница.