facebook

Събития

1968-site_678x410_crop_478b24840a 1968_678x410_crop_478b24840a
18.12.2018 19:00
Събития

50 години по-късно: Една вечер за музиката, думите и смелостта

Университетски театър

Организатори:
департамент „История“
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“
департамент „Нова българистика“
департамент „Музика“
департамент „Изящни изкуства“
департамент „Политически науки“

Участници:
доц. Лиза Боева, „Кино, реклама и шоубизнес“
проф. Михаил Неделчев и гл. ас. д-р Биляна Курташева, департамент „Нова българистика“
Христо Панчугов, департамент „Политически науки“
доц. д-р Георги Арнаудов, департамент „Музика“
д-р Методи Методиев, департамент „История“
Христина Дякова, департамент „Изящни изкуства“

Дойде време за вече традиционното сборище на музиканти, даскали, студенти и други „непредвидими създания“, което се провежда по това време на годината в Театъра на НБУ. Този път в зимната вечер на 18 декември ви каним за да разкажем три истории за три завръщания след петдесет години странстване из времето и пространството. Първата от тях е от света на музиката, и то от събраната за целта супер група състояща, се от знакови за родната блус сцена музиканти: Тони Серкеджиев и Петър Георгиев-Пешето от Делта Рустърс, Евгений Дайнов, Христо Намлиев, Иво Попов, Спартак Генев, Надя Митева, лондонската цигулка Тодор Николаев от група Магистри и трима видни представители на джаза: Михаил Иванов-Мишо, Любо Цанев и Наско Попов. С тях ще направим възможно завръщането в творчеството на The Beatles, Rolling Stones Led Zeppelin, The Kinks, Leonard Cohen, Щурците и Георги Минчев както и в това на знакови имена от света на джаза и соула като Bill Evans, Marvin Gaye и Aretha Franklin.

Втората история е свързана със света на думите, за което ще разчитаме на приятелите от НБУ проф. Михаил Неделчев, проф. Евгений Дайнов и доц Биляна Курташева. На тях ще помага и актьора Ицко Финци, който под режисурата на доц. Лиза Боева ще даде глас на текстове на Георги Марков, написани в последната година от живота му в България и специално подбрани от Димитър Кенаров.

Целият спектакъл се посвещава на най-значимото завръщане – това на паметта за куража, проявен от трима български студенти през 1968 - Едуард Генов, Валентин Радев и Александър Димитров, които застават срещу бруталното смазване на Пражката Пролет и правят възможно така че поколения българи да бъдат част от един свят на свобода, който се прави и брани вече 50 години. В тази среща със смелостта ще ни помага историка Стефан Дечев.

И накрая в дните на предпразнична еуфория заедно да си помислим с какво от онова преди половин век да се разделим и какво да си отнесем със себе си като подарък в бъдещата 2019.