facebook

Събития

2018-06-11-prix-wiki-27_678x410_crop_478b24840a 1344200-copy_678x410_crop_478b24840a 1844667-copy_678x410_crop_478b24840a
17.03.2022 15:30
Събития

Алея на франкофонията в НБУ: Изложба със студентски афиши „La Francophonie et moi“ (Франкофонията и аз) и фотоизложба „7 години Франкофонски център за академични постижения в НБУ“

Алея и фоайе пред Аулата

Организатор:
Франкофонски център за академични постижения в НБУ

Лектори:
проф. Слим Калбус, ректор на Университетската агенция на Франкофонията (AUF)
проф. Мохамед Кетата, регионален директор на Университетската агенция на Франкофонията в Централна и Източна Европа
гл. ас. д-р Радосвета Кръстанова, директор на Франкофонски център за академични постижения в НБУ

Модератори:
доц. д-р Илия Кожухаров, ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“
доц. д-р Димитър Димитров, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“
Ванина Нинова, студент в бакалавърска програма „Международна политика на френски език“

Участници:
преподаватели, студенти, академична администрация, гости на НБУ

Събитието поставя началото на традиционното честване на Месеца на Франкофонията в НБУ, който ще се проведе от 17 март до 17 април 2022 г.

Фотоизложбата представлява ретроспективa на знаковите събития, организирани от Франкофонския център в НБУ в периода 2015-2022 г.

 

 


Изложбата Франкофонията и Аз представя личния поглед към темата на студенти от бакалавърска програма „Графичен дизайн“ на НБУ. По вземе на откриването ще бъдат връчени наградите на лауреатите от едноименния студентски конкурс.

 

 



Слим Калбус е Ректор на Университетската агенция на Франкофонията (УАФ) от 2019 г. Професор е по управленски науки и мениджмънт. Бил е министър на висшето образование и научно-изследователската дейност на Тунис от 2016 до 2019 г. Има повече от 25-годишен преподавателски опит в различни тунизийски университети, като от 2011 до 2016 г. е декан на HEC Тунис към Университета на Картаген. Бил е и гост-лектор в университети във Франция, Мароко и Ливан. Има множество публикации в областта на културния мениджмънт, предприемачеството, комуникациите и маркетинга.

Проф. Калбус е и създател на две предприятия в сферата на стратегическото развитие, изследванията на пазара, комуникациите и Ииформационните и комуникационни технологии (ИКТ).

Mохамед Кетата е Регионален директор на Университетската агенция на Франкофонията (УАФ) в Централна и Източна Европа. Доктор на l’École Centrale de Paris; професор в Le Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM) и на Университета в Руан, Франция.

Проф. Кетата има богат академичен опит в областите на обучението, изследователската дейност, технологиите, администрацията и международното сътрудничество. Заемал е длъжностите вицепрезидент на Университета в Руан, директор на Университетския технологичен институт в Руан, член е на Националния съвет на университетите във Франция; бил е научен експерт към редица програми на ЕС.

Радосвета Кръстанова е Ръководител на Франкофонския център за академични постижения в НБУ. Доктор по политически науки на НБУ и доктор по съвременна история на Университета на Бургундия, Франция. Преподава в департаменти „Икономика“, „Политически науки“ и „Чужди езици и култури“. Има научни публикации, свързани с демокрацията и гражданското участие, зелените движения и политики и Устойчивото развитие на български, френски и английски език.

Дългогодишен преводач от френски език на литература с философска, историческа и социално-политическа тематика.