facebook

Събития

fellini_678x410_crop_478b24840a fellini2_678x410_crop_478b24840a
28.05.2015 18:00
Събития

Амаркорд

Прожекция на филм и филмотечен семинар

 

Корпус 1, Аула

 

Организатори:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“
Киноклуб НБУ

 

Тема на семинара:
„Реалността на спомените във вселената на Фелини“

 

Водещ:
доц. Невелина Попова

 

Последен филмотечен семинар за тази година, който отново ще ни отведе към незабравимия свят на Маестро Фелини, в който спомените като че ли са по-реални от непосредствената видима действителност. Фантазията и мечтата, сатирата и гротеската се преплитат в щедрата и вечна амалгама от Фелиниевите образи.

 

Държава: Италия

Година: 1973

Времетраене: 127 минути

Сценарист и режисьор: Федерико Фелини

 

В ролите: Магали Ноел, Чичо Инграсия, Бруно Дзанин, Пупела Маджо, Армандо Бранча

„A m'arcord“ означава просто „Спомням си...“ на диалекта на родния град на Фелини, Римини. Именно там, през 30-те години на ХХ в., малкият Тита израства под внушенията на католическото си образование и фашистката пропаганда. Баща му Аурелио е строител, анархист и антифашист. На негов гръб, освен двете деца, съпругата и старият дядо, живее и чичо Патака - ленив роднина, който чака всичко на готово. Градецът е населен с чудаци – нимфоманката Волпина, шантавият Джудицио, фукльото Бишейн, сладкодумният адвокат, слепият с акордеона. Тита ходи в градската гимназия, където препитванията се редуват с номера, погодени на учители и съученици.

Сантименталният му живот се разкъсва между недостижимата Градиска, сочната гръд на лавкаджийката и летните вечеринки в гранд хотела, наблюдавани скришом иззад живия плет. Смъртта на майка му и сватбата на Градиска бележат края на детството му.
Две десетилетия след Мамините синчета Фелини отново се връща към началото на живота си и, както винаги, смесва любов и ненавист, отчуждение и копнеж, критичност и съчувствие по неподражаем начин.

 

Награди:
2 награди „Давид на Донатело“ '74 – за най-добър филм (поделена с „Хляб и шоколад“) и режисура
„Оскар“ '74 и Награда на Френската критика за чуждоезичен филм
2 номинации за „Оскар“ '75 – за режисура и оригинален сценарий