facebook

Събития

1-zaglavna_678x410_crop_478b24840a
19.12.2023 18:00
Събития

Анимационен семинар „Анимация и Оскар номинация – разказ за участието на Bottleship VFX във филма „Marcel the shell with shoes on““

Корпус 3, РТЦ, Киносалон


Организатори:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, програма „Анимационно кино“


Водещ и модератор:
преп. Велислава Господинова

 

Гости дискутанти:
Христо Велев и Мартин Найденски – съоснователи на студио Bottleship VFX


Участници:
преподаватели и студенти от програма „Анимационно кино“


Последният ни семинар преди Коледните празници ще бъде изпълнен с много позитивно настроение, смях, вълнуващи истории от света на анимацията и философски размисли върху живота, поднесени ни чрез група малки сладки същества, притежаващи големи сърца.

 

Наши гости ще ни бъдат визуалните артисти Христо Велев и Мартин Найденски, които през 2013г. създават съвместно българското бутиково студио за визуални ефекти Bottleship VFX.

 

 

Христо Велев започва кариерата си в киното през 2009г. като visual effects artist във филма на Роланд Емерих „2012“ (2009), работейки в студиото Pixomondo в Берлин. Там участва и в екипите създали визуалните ефекти за филми като „Sucker Punch“ (2011), „Hindenburg: The Last Flight“ (2011) и „Red Tails“ (2012). След това работи за студиото Scanline VFX, Ванкувър по филми като „Iron Man 3“ (2013) и „Man Of Steel“ (2013).

Мартин Найденски започва своята кариера като 3D artist. Работи по визуалните ефекти на филмите „A Good Day to Die Hard“ (2013) и „The Last Days on Mars“ (2013) за ирландската компания Screen Scene, Дъблин. Запознава се с Христо по време на съвместна продукция в Pixomondo, след което решават да създадат заедно студиото Bottleship VFX в София. В последните две години той работи като freelance artist и supervisor по различни високобюджетни продукции към канадското студио за визуални ефекти Folks VFX.

 

 

Bottleship VFX наследява експертизата и познанията по работа със симулации от своите създатели. Студиото органично разраства екипа си до 20 човека, като създава визуални ефекти и анимация за игрални и анимационни филмови заглавия за пазарите в Северна Америка, Европа и Азия. През 2016г. Bottleship VFX печели най-престижната награда в китайската филмова индустрия (еквивалент на американския Оскар) - Golden Horse Award (Златен кон) за визуални ефекти, с работата си по филма „Mojin: The Lost Legend“ (2015). А през 2023г. участва в номинацията за оригиналната награда Оскар за пълнометражен анимационен филм - „Marcel The Shell With Shoes On“ (2021), осъществявайки компютърната анимация и визуалните ефекти необходими на продукцията.

https://www.bottleshipvfx.com/

В нашия семинар, Христо и Мартин ще разкажат именно за работата на студиото по „Marcel The Shell With Shoes On“ (2021) – хибриден игрално-анимационен филм тип мокюментъри. Филмът разказва историята на Марсел, малка раковина, живеещ с баба си Кони и домашния си любимец Алън, представляващ топка мъх. Те са изненадващо открити от финансово закъсалия режисьор на документални филми Дийн в наетата от него къща, а в последствие се превръщат в интернет сензация с милиони фенове.


 

Трейлър: https://www.youtube.com/watch?v=k98Afd7Nf3Y

Христо и Мартин ще ни дадат възможност да надникнем зад кулисите на една такава голяма анимационна филмова продукция. Ще ни запознаят с етапите и процесите в създаването на компютърните 3D персонажи, тяхната органична анимация, както и осветлението и симулациите, необходими за вдъхването на истински живот в малките сладки създания, герои на филма. Поради естеството на самия проект, ще научим повече за предизвикателния мост между игралния и анимационния свят и как те могат да бъдат свързани в едно хомогенно цяло.