facebook

Събития

vangog_678x410_crop_478b24840a
04.12.2018 18:00
Събития

Анимационен семинар: „Да обичаш Винсент” или как живописта на Ван Гог се превръща в анимация

Библиотека, Семинарна зала

Организатори:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“
БП „Анимационно кино“

Водещи:
екип преподаватели от програма „Анимационно кино“

Участници:
преподаватели и студенти от НБУ

„Да обичаш Винсент“ е филм за последните дни на Ван Гог, в който оживяват 120 платна на художника, за да разкажат за трагичната му житейска участ.

Пълнометражната анимация на полската режисьорка Дорота Кобела и британския режисьор Хю Уелчман бе посрещната с овации на фестивала на анимационния филм в Анси в Източна Франция, където се състоя световната й предпремиера.

„Духът на този проект потърсихме в живописта на Ван Гог. Филмът ни изследва отблизо неподражаемите похвати на прочутия художник, а когато се представя миналото му, използвахме черно-бели кадри. Филмът ни е като огромна картина, която гениалният художник, останал неразбран приживе, може би би нарисувал пред зрителите в разстояние на 94 минути“ – споделя режисьорката.

Диалозите във филма са вдъхновени от над 800 писма, адресирани от Ван Гог до негови приятели и семейството му, повечето от които до брат му Тео. Интригата, смесваща исторически факти с неща, които са плод на въображението, е базирана върху тази кореспонденция. „Ван Гог описва живота си чрез платната си. Достатъчно бе да свържем творбите му от този период, за да скицираме сториборда, към който впоследствие добавихме писмата му“, разказва полската режисьорка.

В екипа на преподавателите, водещи семинара, както обичайно, са: доц. д-р Невелина Попова, д-р Пенчо Кунчев, гл. ас. д-р Севина Иванова, Красимир Иванов – преподаватели в програма „Анимационно кино“ и работещи автори в анимацията и киното.

Изображение: http://inlife.bg