facebook

Събития

anima-bg-nbu-9786192331634_678x410_crop_478b24840a
09.11.2021 18:00
Събития

Анимационен семинар „Мостове между класическата ни анимационна школа и най-младата българска анимация. Новата книга на Боряна Матеева „Anima.bg””

Корпус 3, Киносалон към УПИЗ РТЦ


Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес”,
програма „Анимационно кино“


Водещи:
Боряна Матеева и екип преподаватели от програма „Анимационно кино”

Участници:
преподаватели и студенти от НБУ, гостиТрадиционно,  както в началото на всяка от последните учебни години,  започваме поредицата анимационни семинари в програма „Анимационно кино” с представяне на филми от Световния фестивал на анимационния филм, който и  тази година, въпреки пандемията, се състоя от  9-ти до 13-ти септември във Варна. Семинарът ще бъде посветен на българската анимация и на току-що излязлата книга на една от най-авторитетните ни кинокритици Боряна Матеева „Anima.bg”. Боряна Матеева преподава история на анимацията в НБУ от самото начало на програма „Анимационно кино”. Ще покажем българските наградени филми от фестивала заедно с няколко анимационни шедьовъра - „Джунгла под прозореца” на Иван Веселинов, „Вятър работа” на Анри Кулев и  „Женитба” на Слав Бакалов и Румен Петков. Заедно с тях ще видим и наградените „Любов по време на туризъм” на Весела Данчева, „Любовни черупки” на Свилен Димитров, „Домашен любимец” на Настимир Цачев, „Океания” на Стефан Войводов  и др. Свободното обсъждане на всеки от гледаните филми е принцип на работата  ни по време на семинара.


Боряна Матеева е български кинокритик. Тя работи активно на полето на кинокритиката от началото на 70-те години до днес. Публикува във всички списания и сайтове, свързани с киното. Носител е на наградата на Филмовата академия за оперативна критика. Във фокуса на нейните изследвания са всички видове  кино – игрално, документално, анимационно. С  особена любов и вещина тя пише за анимацията, на която е посветила и току-що излязлата си книга „Anima.bg”. Преподава история на анимацията от самото начало на програма „Анимационно кино” в НБУ.