facebook

Събития

1-zaglavna_678x410_crop_478b24840a
09.01.2024 18:00
Събития

Анимационен семинар „Най-доброто от ITFS - международен фестивал на анимационния филм, Щутгарт 2023 “

Корпус 3, Киносалон, РТЦ



Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, програма „Анимационно кино“


Водещи:
д-р Пенчо Кунчев и преп. Велислава Господинова


Участници:
преподаватели и студенти от програма „Анимационно кино“


Започваме новата година с един специален семинар, реализиран благодарение на д-р Пенчо Кунчев. Прожекцията „Най-доброто от ITFS“, („Best of ITFS“) в НБУ е част от официалния анимационен тур организиран от Международния фестивал на анимационния филм, провеждащ се всяка година в Щутгарт, Германия.

От 2006 година ITFS обикаля света със селекция от най-добрите анимационни филми от фестивала проведен предходната година. Програмата  „Най-доброто от ITFS“ представя наградени на фестивала филми, специално подбрани акценти от фестивалната селекция и любими на публиката филми, участвали в изданието на фестивала от 2023г.

„Най-доброто от ITFS“ ще покаже наградените филми от състезателните секции за международен филм и за студентски филм, както и други отличаващи се филми от фестивалната програма през 2023г. Очарователни абстрактни светове се срещат с хумористични, но и сериозни изследвания на екзистенциални, исторически обвързани и политическо-социално експлозивни въпроси.

 

 

Във филма на Прит Тендер „Куче-апартамент“, получил голямата награда на фестивала, главният герой трябва да се изправи срещу изтощителните изпитания на ежедневието в безнадеждната пустош, която обитава. Визуално мощната сюрреалистична продукция създава мрачно потискаща атмосфера, но в същото време притежава магическа привлекателност, която в своята поезия позволява разнообразие от художествено-естетически подходи. Посредством експресивни монохромни рисунки смесени с ротоскопирани кадри, Тал Кантор успява в „Писмо до едно прасе“ да слее външния с вътрешния свят, с фрагменти от паметта на героите, отвеждайки ни на емоционално пътешествие в колективната травма на Израел по отношение на Холокоста. Филми, като „Изобретяване на по-малкото“, „Човешки ресурси“ и анимационният документален филм „Чакането“ представят спешни проблеми свързани с екологията и морала по забавен и експериментален начин. Изкусно създаденият „Zoon“ на Йонатан Швенк загатва за природата на човека в рамките на само 4 минути. Режисьорите на „Никой“ показват хумористично критичен поглед върху плашещите последствия от прекомерното използване на социалните медии. „Пътникът“, на Хуан Пабло Сарамея, носител на наградата на публиката SWR, ни представя едно хумористично отражение на съвременната, повлияна от социалните медии, дисфункционална комуникация в отношенията между хората.

Програма:

1. KOERKORTER (DOG-APARTMENT) - Priit Tender / Estonia 2022

2. NOBODY - Job Roggeveen, Joris Oprins, Marieke Blaauw / Netherlands 2022

3. RESSOURCES HUMAINES (HUMAN RESOURCES) - Isaac Wenzek, Titouan Tillier, Trinidad Plass / France 2022

4. LETTER TO A PIG - Tal Kantor / France, Israel 2022

5. ZOON - Jonatan Schwenk / Germany 2022

6. PASAJERO (PASSENGER) - Juan Pablo Zaramella / Argentina 2022

7. THE WAITING - Volker Schlecht / Germany 2023

8. THE INVENTION OF LESS - Noah Erni / Switzerland 2021

Всяка пролет на Международния фестивал на анимационния филм в Щутгарт (ITFS), анимационни ентусиасти, международни анимационни творци и професионалисти от индустрията се събират в уникална, вдъхновяваща фестивална атмосфера, за да отпразнуват света на анимацията в цялото му многообразие. Фокусът на ITFS е върху артистичния анимационен филм, иновативните интерактивни и трансмедийни проекти и насърчаването на млади таланти. Със своите конкурси, курирани допълнителни програми, разговори с публиката, презентации и събирания, фестивалът създава пространство за нови преживявания и вдъхновение, за създаване на контакти, за образование и дискусии. Взаимодействието между ITFS, Animation Production Days (APD) и експертната конференция FMX осигурява на Щутгарт уникална платформа за анимационната индустрия.