facebook

Събития

1-zaglavna_678x410_crop_478b24840a
23.01.2024 18:00
Събития

Анимационен семинар „TRICKSTAR NATURE AWARD - международен фестивал на анимационния филм, Щутгарт 2023“

Корпус 3, Киносалон, РТЦОрганизатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, програма „Анимационно кино“Водещи:
д-р Пенчо Кунчев и преп. Велислава Господинова


Участници:
Преподаватели и студенти от програма „Анимационно кино“

 

Преподавателски екип: преп. Велислава Господинова, доц. д-р Невелина Попова, д-р Пенчо Кунчев, гл. ас. д-р Севина Иванова, ас. Весела Данчева-Богданова, ас. Иван Богданов, Йоана Атанасова, Стефан Войводов, Мира Янкова


Последният ни семинар за този семестър ще е ориентиран към важните и актуални теми в обществото ни, касаещи бъдещето на човечеството и на заобикалящия ни свят в контекста на настъпилите вече големи екологични промени. Тази прожекция е отново част от официалния анимационен тур, организиран от Международния фестивал на анимационния филм в Щутгарт, Германия (ITFS). Тя е реализирана отново със съдействието на д-р Пенчо Кунчев.

 

 

Филмите в секцията Trickstar Nature Award засягат проблемите свързани с климатичните промени, биоразнообразието, околната среда и рационалното използване на природните ресурси, представяйки ги чрез визуално мощни и проницателни анимационни разкази, насърчавайки критичния поглед към тях, не само през призмата на тяхната сериозност, но и достигайки зрителя посредством елегантен и интелигентен хумор.

Програмата отразява страховете и надеждите на човечеството, изправено пред несигурно бъдеще. Какви промени ще настъпят в отношенията ни с природата? Каква форма ще приеме нашето съвместно съществуване в непрекъснато променящото се общество? Късометражните филми от конкурса Trickstar Nature Award ни носят усещане за някакво предзнаменование и поличба, но ни позволяват и да помечтаем за един по-добър свят.

Програма:

1. LE CHANT DU CACHALOT (THE WHALE’S SONG) - Adeline Faye / Belgium, France 2022

2. LIMITES (LIMITS) - Simon de Diesbach / Switzerland 2022

3. THE WAITING - Volker Schlecht / Germany 2023

4. THE INVENTION OF LESS - Noah Erni / Switzerland 2021

5. LA MECHA - Nicholas Hooper H. / Chile 2022

6. SPIRIT OF THE FOREST - Kalp Sanghvi, Nandini Rao, Nirupa Rao / India 2022

7. RESSOURCES HUMAINES (HUMAN RESOURCES) - Isaac Wenzek, Titouan Tillier, Trinidad Plass / France 2022

8. PARADISE - Jérôme Cortie / France 2022

9. A WORLD IN CHAOS - David C. Crisp / Hungary 2023 (Победител в конкурса Trickstar Nature Award)

Всяка пролет на Международния фестивал на анимационния филм в Щутгарт (ITFS), анимационни ентусиасти, международни анимационни творци и професионалисти от индустрията се събират в уникална, вдъхновяваща фестивална атмосфера, за да отпразнуват света на анимацията в цялото му многообразие. Фокусът на ITFS е върху артистичния анимационен филм, иновативните интерактивни и трансмедийни проекти и насърчаването на млади таланти. Със своите конкурси, курирани допълнителни програми, разговори с публиката, презентации и събирания, фестивалът създава пространство за нови преживявания и вдъхновение, за създаване на контакти, за образование и дискусии. Взаимодействието между ITFS, Animation Production Days (APD) и експертната конференция FMX осигурява на Щутгарт уникална платформа за анимационната индустрия.