facebook

Събития

1200-433821_678x410_crop_478b24840a
04.11.2024 19:30
Добави в Google календар
Събития

Арх&УрБаН'2024 „Изкуството на емоционалната архитектура“

04.11.2024 - 17:05 – 19:30,
Аудитория 1, Библиотека „Проф. Б. Богданов“ – Публична лекция „Изкуството на емоционалната архитектура“ / "The Аrt of Еmotive Аrchitecture";
4-8.11.2024 Изложба „Вдъхновяваща архитектура: Пътешествие на иновации“ / “Inspiring Architecture: A Journey of Innovation”;
4.11.2024 - 16:20, Фоайе, корпус 1 и Галерия „УниАрт“, НБУ - Вернисаж



Организатор:
Департамент „Архитектура“


Лектор:
Архитект Мирослав Насков, Cluster Z – Zaha Hadid Architects, MinD Design и Dom World, London

Консултант по проекта:
Проф. д-р Борис Сергинов

Модератори:
гл. ас. д-р арх. П. Петров, гл. ас. д-р. арх. Весела Попова, гл. ас. д-р арх. Виолета Шатова, гл. ас. Биляна Калоянова д.н.


Участници:
студенти, алумни, преподаватели, НБУ


В рамките на постоянната програма публични лекции, изложби, семинари, архитектурни работилници Арх&УрБаН на департамент „Архитектура“, НБУ,

 

представяме една изключително вдъхновяваща презентационна и обучителна сесия, в която студентите ще бъдат въвлечени в творческия междудисциплинарен подход на архитект Мирослав Насков, чиято цел е да предизвиква визията за бъдещето в изкуството. Чрез холистично колаборативно изпълнение, той и екипът му използват съвместната сила на новаторското моделиране, изкуствения интелект и игровите софтуери, за да създадат една завършена, вдъхновщваща, високоестетична и иновативна архитектурна среда.

 

Студентите имат възможността да бъдат въвлечени в работната среда на световно ниво, каквато е тази на Cluster Z – фронталния дизайнерски екип в Zaha Hadid Architects – да слушат лекция, да съпреживеят няколко от забележителните проекти на арх. Насков и студиото Zaha Hadid Architects, представени в съпътстващата изложба (постери, модели, дизайни на продукти, виртуална реалност (VR) изживяване и мултимедийни презентации) и да работят в творческата среда на майсторския клас на архитект Мирослав Насков и технически асистент Ян Уилк.

 

Събитието е от особен интерес за процеса на обучение и едновременно за по-широка публика, тъй като представя един от феномените в световната архитектура и дизайн днес. Събитието би имало отзвук не само в университетските, но и професионалниите среди на архитекти и дизайнери.

 

Архитект Мирослав Насков, Лондон, дизайнер, визионер, част от Cluster Z – фронталния дизайнерски екип в Zaha Hadid Architects, основател на Mind Design и съосновател на Dom World.

 

Мирослав завършва магистратура по архитектура в Нов Български Университет, департамент „Архитектура“, МФ с отличие и Архитектурната асоциация / Architectural Association School of Architecture – AA School в Лондон.

 

Той вярва, че използването на новаторските технологии - компютърният дизайн и устойчивият чист дизайн с елементи на изненада, както и колаборативното мислене са правилният подход за решаване на пространствените проблеми на средата в която живеем и откриването на нови дизайнерски възможности.

 

Мирослав работи с Populous (глобална фирма за архитектурен дизайн, специализирана в създаването на среди и места, които обединяват общности и хора) и е част от дизайнерския екип, който работи по знакова концертна зала в Лондон, Великобритания. С Cluster Z - Zaha Hadid Architects е работил по редица големи проекти в Хонконг.

 

Mind Design и Мирослав участват в изложбата „100 identities x 100 projects“, част от Venice Architerture Biennale and Venice Design Week 2023 (https://www.venicedesignweek.com/100-identities-100-projects/).

Проектът MMVW (https://www.facebook.com/search/top/?q=mmvw), който Мирослав и неговите колеги Мадхури Маччи, Сянгфан Чен и Чи Лю / Team: Miroslav Naskov, Madhuri Machchhi, Xiangfan Chen, Qi Liu изработват в студиото / Studio: Patrik Schumacher and Pierandrea Angius по време на тяхното участие в Архитектурната асоциация е бил част от изложбата AADRL 20 години AADRL Architectural Association Design Research Lab в Building Centre в Лондон и също така е бил изложен в Zaha Hadid Gallery.

 

 

За изложбата „Inspiring Architecture: A Journey of Innovation“

Изложбата ще потопи посетителите в света на Mind Design и Dom World, като представи разнообразие от елементи, които подчертават иновацията, устойчивостта и естетическото въздействие.

Компоненти:

  • Постери: Визуални представления на избрани проекти, акцентиращи еволюцията на дизайн философията и приложението на принципите на емоционалната архитектура.
  • Модели: Интригуващи физически модели, демонстриращи архитектурни концепции и развитието на проектите, предоставяйки конкретни примери за подхода на Mind Design.
  • Дизайни на продукти: Презентация на най-новите творения на Mind Design, включително платната и масата, представени на Венецианската седмица на дизайна през 2024 година. Тези продукти илюстрират ангажимента на студиото към сливането на изкуството с функционалността.
  • Виртуална реалност (VR) изживяване: Интерактивно пътуване, позволяващо на участниците да взаимодействат с виртуално архитектурно пространство, създадено от Mind Design. Потребителите могат да манипулират елементи като материали, осветителни схеми и избор на мебели в реално време, предлагайки динамично изследване на дизайн възможностите.
  • Мултимедийни презентации: Непрекъснато показване на видео съдържание, демонстриращо процесите, колаборациите и завършените проекти на студиото, предлагайки възгледи върху иновативните техники, приложени от Mind Design.
  • Преживяване: Посетителите ще имат възможността да се впуснат в дълбоко взаимодействие с всеки експонат, придобивайки комплексно разбиране за това как Mind Design интегрира креативността, устойчивостта и технологиите, за да формира трансформативни архитектурни преживявания.

 

Постери:

  • Dom World. Dom World е екосистема, която съчетава реални и виртуални пространства, предлагайки платформа за креативни индивидуалности да споделят, играят, учат и печелят. Нашата идея е да съберем всички креативни индустрии под един покрив и да вдъхновяваме един друг. Въпреки че става въпрос за виртуална среда, ние създаваме пространства, вдъхновени от природата, с идеята да направим изявление и да трансформираме този подход и устойчивото мислене за дизайн в реалния свят. Пътешествието на създаването на DOM WORLD не се свежда само до изграждането на пространства, а до създаване на преживявания, които трансцендират конвенционалните граници между реалността и виртуалността. Мрежа от разчупени мостове в средата на пространството служи като истински дом за мода, изкуство и комуникации. Зала за конференции, концертни зали, галерии, градина и много други неща, които трябва да се открият в този свят, където виртуалното става повече от реалното.
  • Future of Learning. Изследователски проект, където образованието се превръща в поглъщащо приключение, давайки възможност на учащите се да участват напълно и да разкрият своя пълен потенциал, успявайки в бързо променящото се общество. Студентите ще се отправят на завладяващо пътешествие, където ще се сблъскат с красиви дизайнерски произведения, увлекателни факти за света и елементи на изненада, които ще подпали тяхната любознателност и ще задълбочат тяхното разбиране. Това е участнически подход, който поставя студентите на преден план на вземането на решения. Като ги упълномощава да формират игрите и учебните, ние подкрепяме усещането за принадлежност и действие, засилвайки в тях увереността да се справят със сложностите на света.
  • Oblivion House. В епохата на развиващите се технологии серията дизайнерски изследователски предложения представят идеята за дом като "фигитално разширение" - място, където живеем, играем, работим и се събираме в общност едновременно. Работим навсякъде, по всяко време. Срещаме се, туитваме и чатим от вкъщи много повече, отколкото сме го правили преди, затова проектите за дома трябва да еволюират, за да отговорят на тези нови черти на човешкото съществуване и техните общности. Изследователската работа демонстрира влиянието на прозрачността чрез предоставяне на панорамни гледки, които внасят природата вътре, правят я част от пространството и оказват положително въздействие върху благосъстоянието на жителите. Задачата беше да се създаде "фигитален" дом, който изпитва граници на жилищната парадигма и сплита виртуалното и реалното. Отворен, флуиден, но контролиран дизайн на сложна структура се налага като изследователски подход за създаване на жилище.
  • Изследователският проект отхвърля традиционното разбиране за дома, като насърчава гъвкавостта на мястото за живеене и предизвиква конвенционалните стереотипи. Проектът представлява динамично място с отворени пространства, където човек може да намери начин да играе, работи и се отдъхне. Този подход би повишил усещането на жителите за начина на живот, благополучие, спокойствие и здраве. Сложната връзка на дома със средата около него предоставя на потребителя холистично и уникално преживяване. Целта тук не беше да се създаде просто един дом, а усещането да си у дома;
  • Dream House. Този внимателно изработен дом кани към спокойствие на всяка стъпка, постигнато чрез хармонично съчетание на естествени материали и плавното сливане на твърди и меки форми. Сърцевината на този дизайн се крие в индивидуално изработени мебели, изящно изработени, за да повишат не само функционалността на интериора, но и да придадат елегантна атмосфера, която установява нов стандарт на лукс. Стратегичното организиране на осветлението, специално проектирано за този пространство, облагодетелства целия дом с топла и усърдна светлина. През различните зони, играта на околна светлина, топлината на дървени текстури и използването на прозрачни повърхности съчетават се, за да създадат атмосфера на лекота в дома, утвърждавайки деликатния баланс между природа и изкуство;

 

Модели:

  • Проектът MMVW, AA School, Miroslav Naskov, Madhuri Machchhi, Xiangfan Chen, Qi Liu, Studio: Patrik Schumacher and Pierandrea Angius.Той се превърна в един от най-разпознаваемите проекти на студио AADRL в Архитектурната Асоциация и е публикуван в редица водещи медии с насоченост към архитектура и дизайн. Размер: 150 / 60 см / 30 см;
  • Dom World. mind Design

Размер: 130 / 130 / 30 см