facebook

Събития

stefan-dragostinov-koncert_678x410_crop_478b24840a
19.11.2021 18:00
Събития

Авторски концерт „Музиката на Стефан Драгостинов“

Камерна зала „България“Организатори:
департамент „Музика“
Софийска филхармония

Солисти:
Милена Моллова
Росен Идеалов

В програмата:

 

Стефан Драгостинов – 5 пиеси за пиано

Стефан Драгостинов – Тангра соната за пиано (световна премиера)

Стефан Драгостинов – Голяма романтична соната (2ра и 3та части) за соло кларинет и мълчаливо пиано


Авторски концерт на проф. Стефан Драгостинов ще се състои на 19 ноември от 19 ч. в камерна зала „България“. Програмата включва произведения от различни творчески периоди на автора - Голяма романтична соната за соло кларинет и мълчаливо пиано, в изпълнение на видния виртуоз кларинетист Росен Идеалов и Пет миниатюри за соло пиано. Ще се състои световната премиера на Тангра соната за соло пиано, посветена на проф. Милена Моллова, в изпълнение на знаменитата българска пианистка.

Концертът е посветен на 30-годишнината от основаването на Нов български университет. Входът е с билети и зелен сертификат. А дрескодът е официална маска, отбелязва в характерния си шеговит стил проф. Стефан Драгостинов.

МИЛЕНА МОЛЛОВА е родена в Разград. Започва да свири на 5-годишна възраст, а на 13 години дебютира като солистка на Софийската филхармония в Концерт за пиано и оркестър 3 от Бетовен под диригентството на големия български диригент Саша Попов. През 1958 г. тя става лауреат и носител на пета премия на най-престижния световен музикален форум - Първия международен конкурс „Пьотр Илич Чайковски“ в Москва. Милена Моллова има възможност да се обучава при Димитър Ненов, Панка Пелишек и да завърши обучението си в Московската държавна консерватория при световноизвестния пианист и педагог Емил Гилелс. 

Тя е лауреат и носител на отличия от авторитетни международни конкурси (освен „Чайковски“) - Международния конкурс за пианисти и цигулари „Маргарита Лонг - Жак Тибо“ в Париж; Международния конкурс на най-голямата обществена медия в Германия „ARD“ в Мюнхен (Internationaler Musikwettbewerb der ARD); Международния клавирен конкурс „Лудвиг ван Бетовен“ във Виена.

Внушителната кариера на Милена Молова, която продължава над 75 години, включва творби от различни стилове и епохи от Барока до днес и се разпростира в широкия диапазон на соловото музициране, участието в различни камерни формации и най-вече в партньорството с камерни оркестри и големи оркестрови състави като Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Пловдивската филхармония и др. Свирила е под палката на най-големи български диригенти - Саша Попов, Добрин Петков, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Йордан Дафов, Найден Тодоров, и световни знаменитости - Кирил Кондрашин, Казиоши Акияма, Рудолф Баумгартнер, Жорж Ципин и мн. др. Моллова реализира концертни турнета и гостувания на концертни подиуми по целия свят в Европа, Азия, Америка. 

Акцент в изпълнителската кариера на Милена Моллова е интегралното изпълнение на цикъла от 32 клавирни сонати на Бетовен, представени в поредица от 9 концерта. Моллова осъществява и поредица от два цикъла с интегралното изпълнение на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка - реализирани няколко пъти в сътрудничество с цигуларите Дина Шнайдерман и с Георги Бадев. Заедно с Дина Шнайдерман Милена Моллова осъществява и записи на Цигулкови сонати от Моцарт. В последните години тя концертира активно с цигуларя Марио Хосен. 

Моллова представя премиери и изпълнява многократно съвременни български творби - Концерт за пиано и оркестър 1 (1955) и Концертни миниатюри (1970) на Димитър Христов, Концерт за пиано и оркестър 1 (1985) и посветения на нея Концерт за пиано и оркестър 2 (1999) на Красимир Кюркчийски, „15 етюда от висша трудност“ на Тодор Стойков, фуга „Интеграл“ за два рояла от Стефан Драгостинов (посветен на нея и дъщеря й Милена Лазарова), представения заедно с нейни студенти Концерт за пиано, харпсихорд, чембало и оркестър „Barocus Ex Machina“ на Георги Арнаудов. Представя и първи изпълнения на творби от българските композитори Менахем Бенсусан и Васил Божинов. 

Дългогодишен професор е в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и в департамент „Музика“ на Нов български университет. Ръководител на департамента е в периода 2000-2008 г. Удостоена е с титлата „Почетен професор“ в НБУ (2008) и орден „Кирил и Методий - огърлие“. От 1997 г. Милена Моллова е председател на Настоятелството на НМУ „Любомир Пипков“ в София. Председател за България е на EPTA (European Piano Teachers Association), била е член на Президиума на Висшата атестационна комисия при МС, член на Съвета за музика при Министерството на културата, експерт към Центъра за изкуства „Сорос“, зам.-председател на дружество „Шопен“ - България, член на Експертния съвет на фондация „Св. св. Кирил и Методий“, учредител и председател на българската секция на организацията „Защита на децата“ в България и дарител на Фондация „Панчо Владигеров“ в Шумен. 

Участва в много журита на национални и международни конкурси за пиано. В Деня на народните будители - 1 ноември 2021 г., Милена Моллова получи званието „Почетен гражданин на София“. 

РОСЕН ИДЕАЛОВ завършва Средното музикално училище „Добри Христов“ във Варна, а след това Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където учи в класа по кларинет на проф. Сава Димитров (1982). Участва и в много майсторски класове на видни кларинетисти. Концертира с успех в България и много страни, участва в престижни музикални форуми и фестивали.

Репертоарът му наброява над 700 произведения от Ренесанса до наши дни. Изключително търсен изпълнител е на съвременна музика. Отрано е заинтригуван от нея, а с годините придобива репутацията на един от най-високо ценените интерпретатори на новосъздадени творби, много от които композиторите посвещават на него. В момента Росен Идеалов е щатен асистент по камерна музика в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и преподава камерна музика, оркестрово свирене и кларинет в НМУ „Любомир Пипков“ в София. 

Над 300 музикални произведения са написани за него от изтъкнати български композитори от различни поколения. Бил е солист на повечето симфонични, камерни и духови оркестри в България. Многобройни са студийните му звукозаписи за фонда на БНР, Радио Варна, WDR - Кьолн. Има три самостоятелни компактдиска и участва с концертни и студийни записи в други 16 проекта. По покана на музикалния департамент на Университета в Канзас, САЩ, през 1999 г. изнася лекция за тенденциите в съвременната българска музика и майсторски класове в Канзас и Питсбърг. През 2009 г. е поканен да преподава кларинет и камерна музика на студенти от университета в Блумингтън, щата Илинойс, САЩ, в рамките на организираната от този университет Академия за камерна музика в Кюстендил. През 2012 г. е поканен да изнесе лекции, майсторски класове и концерти в Bloomington University - щата Илинойс, и гр. Индианаполис. Ежегодно провежда майсторски класове в рамките на Лятната академия за изкуства „Огънят на Орфей“. Двукратно е включван в каталога на университета в Кеймбридж „Who is Who“ - 1993 и 1995 г. Автор е на много преработки за кларинет, камерни състави от духови инструменти и струнен оркестър. Има престижни награди.

СТЕФАН ДРАГОСТИНОВ е композитор, пианист, диригент, педагог и общественик. Автор е на кантатно-ораториална, симфонична, инструментална, хорова, камерна и вокална музика, попмузика, балетна, филмова и театрална музика.

Роден е в София. Започва да изучава пиано на седем години при Соня Желева. Учи композиция при проф. Панчо Владигеров; хармония и полифония при проф. Асен Карастоянов; пиано - при доц. Лидия Кутева, а по-късно при проф. Богомил Стършенов и композиция при проф. Александър Райчев. През 1970-1972 г. е студент в Ленинградската (дн. Cанкт-Петербургска) консерватория „Николай Андреевич Римски-Корсаков“, където се дипломира в класа по композиция на проф. Борис Арапов. През 1982 г. е стипендиант на ДААД (Deutscher Akademischer Austauschdienst) в Кьолн, Германия. Носител е на първи награди на авторитетни международни конкурси по композиция. 

От 1974 до 1994 г. Стефан Драгостинов работи в Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ (дн. НФА „Филип Кутев“) като диригент, главен художествен ръководител и директор. През 1988 г. в Япония ансамбъл „Филип Кутев“ под диригентството на Стефан Драгостинов записва първите си 3 компактдиска, които издателската къща „Виктор“ тиражира в 1 500 000 екземпляра. Мащабен музикален проект на Стефан Драгостинов е „Антология на българския фолклор - Звукови икони на България и Ключът към тайнството“, който композиторът реализира заедно със създадената от него хорова формация „Драгостин фолк национал“, с която до момента има издадени 11 CD-албума. През 2007 г. в Сеул, Корея, Международният комитет World Music огласява решение за удостояване на Стефан Драгостинов с академичното звание „Световен майстор - World Master“, сред номинирани от цял свят творци, за цялостния му принос в областта на изследването на националната музикална традиция и за приобщаване на българската културна идентичност към световната съкровищница на духовни ценности. През 2011 г., на международния хоров конкурс, организиран от БиБиСи - „Нека народите пеят“ (Let the Peoples Sing), „Драгостин фолк национал“ печели втора награда. 

Стефан Драгостинов е професор по композиция, оркестрация, хармония, теория и съвременни музикални техники в Нов български университет в София. През 2011 г. е удостоен със званието „Почетен професор“ на НБУ за приноса му като преподавател по композиция и музикален анализ. Композиторският му cтил е ярък синтез между национална музикална традиция и съвременни композиционни техники и композиторски технологии. От 1978 г. прилага в някои от композициите си метода на контролираната политемпия. Серията му от пет произведения „Политемпи“ за различни изпълнителски състави се реализира с помощта на апаратура, наречена фотополиметроном. Произведенията му се изпълняват на фестивали по цял свят.