facebook

Събития

master-class-lea-vidakovic-promo-01_678x410_crop_478b24840a
27.05.2024 18:00
Събития

Авторските филми на Леа Видакович

Киносалон, РТЦ, корпус 3


Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес”, програма „Анимационно кино“

Гост:
Леа Видакович


Модератор:
ас. Весела Данчева


Участници:
Преподаватели и студенти от програма „Анимационно кино“


Този семинар е посветен на режисьора Леа Видакович, която е наш гост и срещата с нея ще предостави уникална възможност на студентите от програмата за директен контакт, дискусия и споделяне на опит, свързан с изкуството на куклената анимация.

 

Леа Видакович е визуален артист, който работи в областта на анимационните инсталации и традиционната куклена анимация. Нейните изследователски интереси включват фрагментирани разкази и подходи за разказване на истории за анимационни инсталации и разширено кино. Тя има бакалавърска степен по графика и живопис от Академия на изкуствата, Загреб и бакалавърска степен по анимация от HVO, Норвегия; магистърска степен по аудио-визуални изкуства от Кралска художествена академия, Белгия и докторска степен по анимационни изследвания от NTU/ADM Сингапур. Нейни творби са показвани на изложби и над 200 анимационни фестивала, като печели множество награди за изкуство и кино. Тя е преподавател в университета Лусофона, Лисабон, Португалия.

 

Леа проведе 5 дневен майсторски клас за създаване на кукла за стоп-моушън анимация в НБУ и участвалите студентите ще имат възможност да споделят преживяванията и резултатите от майсторския клас.

 

Леа Видакович, с нейният последен филм „Семеен портрет”, е носител на голямата награда „Grand Prix” на миналогодишното издание на Световния фестивал на анимационния филм във Варна.

Филмите, включени в програмата са:

 

СЕСТРИ, реж. Леа Видакович, 7’48’’,  2012

Анимационен триптих, който напомня атмосферата на стари холандски картини. Сестрите са в капана на меланхолията, сблъсквайки се със загубата и празнотата поради липсващия близък.

 

ОБШИРНИЯТ ПЕЙЗАЖ - ПОРЦЕЛАНОВИ ИСТОРИИ, реж. Леа Видакович, 11’00’’,  2014

Ловец на лисици и продавачка на порцелан, братя учени, тюлен, момче и музикална кутия. Шестима герои в своите стаи, изпълнени със следи от копнеж, разделени от огромен и мрачен пейзаж. Четири истории за любовта, съзерцанието и (само)унищожението.

 

СЕМЕЕН ПОРТРЕТ, реж. Леа Видакович, 14’30’’,  2023

Докато Австро-Унгария е на път да се разпадне, Андраш и дъщеря му са изненадани от посещението на брата на Андраш, Золтан, който идва с голямото си семейство.

 

Повече информация за автора - https://leavidakovic.com/films/

 

В екипа на водещите семинара са: гост - Леа Видакович, ас. Весела Данчева, ас. Иван Богданов и Йосиф Кокончев.