facebook

Събития

yavorov-publikaciya-3_678x410_crop_478b24840a
16.01.2017 13:00
Събития

Беседа за Яворов „Творчеството – пиеси и стихове на Яворов“

Корпус 1, зала 508

Организатори:
департамент „Театър“
департамент „Нова българистика“ 

Водещ:
проф. Михаил Неделчев

Модератор:
проф. Цветана Манева

Участници:
студенти трети и четвърти курс от програмите на департамент „Театър“ 

След написването на пространните и толкова често цитирани коментари към том първи на петтомното Яворово издание (1977 г.), Михаил Неделчев създава персоналистическата си концепция за Яворовата литературна личност,за трите социални роли, за автобиографизма на творчеството му и за посмъртното битие на тази литературна личност, за великата българска система от биографии: Левски и Ботев, Гоце Делчев и Яворов. В следващите десетилетия т е м а т а Я в о р о в продължава да е централна в изследователското му дело.

Освен в десетки студии, етюди и есета, в няколко юбилейни самостоятелни книжки, идеите му за Яворов и творчеството му са представени най-пълно в книгата „Яворов. Литературна личност. Истории на книги и стихотворения“ („Дамян Яков“, 2005 г.).

Проф. Михаил Неделчев е литературен историк и критик, автор на десетки книги, между които „Социални стилове, критически сюжети“ (1987 г.), „Размишления по българските работи“ (2002 г.), „Литературноисторическата реконструкция“ (2011 г.), „Двете култури и техните поети“ (2012 г.), „Ефектът на раздалечаването“ (2015 г.).
Проф. Михаил Неделчев е преподавател по теория и история на литературата в Нов български университет; почетен професор на НБУ. Преди 1989 г. е работил петнадесет години като редактор и текстолог изследовател в отдел „Литературно наследство“ на изд. „Български писател“. Дългогодишен главен редактор на сп. „Демократически преглед“. Деен участник в демократичните промени у нас: депутат във Великото и в 36-ото Народно събрание; зам.-председател на РДП в състава на първото СДС. Носител на множество отличия (вкл. на орден „Св. св. Кирил и Методий“, І степен) и на литературни награди (единственият литературовед, носител на Национална Яворова награда през 2008 г.).


Изображение: meridian27.com