facebook

Събития

1920x1080-doach-web_678x410_crop_478b24840a
26.03.2023 19:00
Събития

Благотворителен концерт на Доач Бездюз в подкрепа на пострадали студенти от земетресенията в Турция

Камерна зала България


Организатори:
Нов български университет
Софийска филхармония


Благотворителен концерт на виртуозния млад пианист Доач Бездюз в подкрепа на пострадали студенти от земетресенията в Турция.

„Турция е държавата, в която съм роден и макар и от чужбина, аз не мога да стоя безучастно и да наблюдавам трагедията отстрани. Искам да помогна на колкото се може повече млади хора с изкуството, което правя“, споделя Доач.

Събраните средства ще бъдат преведени по сметката на турската образователна фондация TEV, която създаде специален дарителски фонд Keep them in education. Към момента от фондацията споделят, че 95 000 студенти са подали заявления за помощ в последните две седмици.

Билети могат да бъдат закупени онлайн от тук, както и на място от касата на зала България, ул. Аксаков 1. Можете да изберете между билети на стойност 30 или 50 лева в зависимост от сумата, която искате да дарите. Местата се разпределят на свободен принцип. 

 

Програма на концерта:

Bach/Busoni - Organ Prelude and Fugue in D major, BWV 532 

Bach/Busoni - Ich ruf zu dir

Clementi - Sonata in F-sharp minor Op. 25 No. 5

Lyapunov - Transcendental Etude Lezghinka  

Granados - Goyescas: Los Requiebros

Busoni - 10 variations of Chopin Prelude Bv 213  

 

Доач Бездюз живее от години в България. Обучава се в класовете по пиано при проф. Людмил Георгиев и взима уроци от маестро Найден Тодоров. В момента е студент в магистърска програма „Композиция и дирижиране“ в Нов български университет.

Младият пианист е лауреат на многобройни национални и международни конкурси. Изявява се като солист и камерен музикант в Италия, Белгия, Люксембург, Турция, Кипър, Чехия и България. Свирил е с оркестри като Софийската филхармония, Хановерски камерен оркестър, Разградска филхармония, Камерен оркестър Дианополис. Свирил е под диригентството на Григор Паликаров, Николо Умберто Форон, Ханс Кристиан Ойлер, Левон Манукян, Константин Илиевски и други.

Изнасял е концерти на престижни фестивали като „Варненско лято”, „Софийски музикални седмици” и „Музикален фестивал „Златна Диана”, „Фестивал Мюзикъл Дюртал”, Музикален фестивал в Ливорно, „Дни на класиката в Балчик”, „Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив; рецитали в Люксембург, Италия и Турция, както и „Зимния фестивал на пианисимо” в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург, Русия.

Доач получава първите си уроци по пиано при г-жа Марина Джинчарадзе в Държавната консерватория в Мерсин. Учил е и при проф. Гюлнара Азис в университета Билкент и при г-жа Цветелина Тунтева в Адана. Работил е и с множество изтъкнати пианисти като Мухитин Дюрруолу, Мартин Блументал, Йозгюр Айдън, Емре Еливар, Гьокхан Айбулус, Жан Клод Ван ден Ейнден, Гюлсин Онай, Марта Гуляс, Миша Дачич, Винченцо Балзани, Волфрам Шмит Леонарди, Александър Романовски, Артуро Пицаро и отскоро с Милена Моллова и Милена Шушулова.

От 2022 г. е подкрепен от фондация Gautier Capuçon от 2022 г.