facebook

Събития

buljap_678x410_crop_478b24840a
19.09.2017 10:00
Събития

Българско-японски форум „Философията и нейният Друг“

Философска лаборатория, организирана от Боян Манчев и Футоши Хошино (на английски език), 19 – 20 септември 2017 г.

Театрален колеж „Любен Гройс“, Учебна театрална зала

Организатори:
департамент „Изкуствознание и история на културата“
департамент „Философия и социология“

Лектори:
проф. Коичиро Кокубун, проф. Футоши Хошино, доц. д-р Боян Манчев, доц. д-р Димитър Вацов, д-р Христо Гьошев, доц. д-р Димка Гочева и др.

Модератори:
Боян Манчев, Футоши Хошино и др.

Участници:
проф. Коичиро Кокубун, проф. Футоши Хошино, доц. д-р Боян Манчев, доц. д-р Димитър Вацов, д-р Христо Гьошев, доц. д-р Димка Гочева и др. (вж. Приложена подробно програма)


10:00 часа – 19:00 часа (19 септември), 17:00 – 21:00 часа (20 септември)


Цел на форума е да мобилизира колективното въображение и да експериментира с множество потенциално значими теми. Какво е Другото на философията? Кой е нейният Друг? Реалното? Светът? Животът? Опитът? Науката? Изкуството? Истината? Лъжата? Списъкът с потенциални отговори изглежда безкраен. Изходната ни хипотеза: въобразяването на Другия на философията, на тъмния й двойник, би могло да хвърли неочаквана сянка, в която самото понятие за философия да промени обема си, да се яви като непознато или обновено тяло.
Настоящият форум продължава и разгръща традицията на форума “Въображението на философията”, проведен в НБУ през септември 2016 г., и предшестващата го серия от българско-японски форуми, инициирани от Боян Манчев и известният японски философ Ясуо Кобаяши, създател и дългогодишен директор на Центъра за философия на Токийския университет (UTCP).
Боян Манчев

Международният българо-японски форум не е изненадващо събитие в научния календар на образователната сфера. Не е и еднократна проява. Усилената работа, големият интерес и международното сътрудничество са насочени по посока затвърждаването му като традиционна ежегодна научна среща. Темите при провежданията му акцентират върху основните елементи на философията и върху способността им за въздействие върху социалната среда. Разглежда се влиянието им върху действителността, породено от опита, но и от връзката с нематериалните форми на съществуване, една от които е въображението.


Основните организатори на форума са доц. д-р Манчев и проф. Ясуо Кобаяши, който е един от най-известните съвременни японски философи - създател и дългогодишен директор на Центъра за философия на Токийския университет. Автор е на книги в областта на културната теория, естетиката и политическата философия. Сред последните му произведения са „Апории на сърцето - между щастието и смъртта“; „Светът на Микел Барсело“; „Деконструкция на историята“; „Одисея на знанието“. Усилената му работа е насочена към затвърждаване на международното сътрудничество в областта. Той е един от водещите посредници на европейската и в частност на съвременната френска философия в Япония.

Друга важна фигура в подготовката и провеждането на международното научно философско обсъждане е Футоши Хошино, професор в Университета в Каназава и възпитаник на проф. Кобаяши, чиято активна професионална дейност го нарежда до най-изтъкнатите съвременни японски мислители.

Прикачени файлове