Събития

dsc-0053_678x410_crop_478b24840a
17.02.2020 17:00
Събития

Церемония по награждаването на победителя в Конкурса за нова пиеса ‘2020 на тема „Парите“

Галерия УниАрт

Организатори:

ФДЕНО
департамент „Театър“

Водещ:
проф. Виолета Дечева, д.н.

Участници:
участниците в Лабораторията за писане на пиеси

Жури:
проф.  Виолета Дечева, д. н. (председател)
гл.ас. д-р Владимир Маринов
гл. ас. д-р Георги Гочев
проф. Михаил Неделчев
проф. Пламен Дойнов, д. н.
проф. д-р Светла Христова
доц. Снежина Петрова

Церемонията по награждаването на автора на пиесата – победител в Конкурс за нова пиеса ‘2020 на тема „Парите“ е заключителния етап от Конкурса със състезателен характер.

В предишните издания, авторът на наградената творба получава диплом и парична награда от Ректора на НБУ и правото на сценична реализация на пиесата. Наградената пиеса получава и реализация от Радиотеатъра на БНР.

Пиесата-победител  в Конкурс за нова пиеса ‘2019 на тема „Тайните“ – „Добролюб“ беше поставена в Малък градски театър „Зад канала“.

проф. Виолета Дечева, д.н. е доктор по театрознание (Ph.D) и доктор на науките (Sc.D) от БАН. Професор по театрознание в НБУ. Изследовател, преподавател, историк и критик. Специализира във Freie Universität-Berlin (1998). Международни изследователски проекти като многократен DAAD-стипендиант в Freie Universität-Berlin, Advanced Akademia-CAS, Sofia; RSS-Central European University, Landis&Gyr Stiftung-Schweiz, и др. Гост-лектор в Германия, Полша, Чехия и др. Член на International Federation for Theatre Research, на International Association of Theatre Critics, на Съюз на журналистите в България и др. Годишни награди за критически текст на САБ. Множество публикации в България, Германия, Полша, Франция, Италия, САЩ, Щвейцария и др. Театрален наблюдател на в. Култура до 2018 г. Ръководител на проекта Конкурс за нова пиеса на НБУ. Сред книгите, които е издала са: Кризите на народния театър (2016); На фокус Dimiter Gotscheff (2015); Между идеологиите и хедонизма. Театърът в началото на новия век. Част I (2013) и Част II (2014); Към проблема за режисурата. Българският театър между двете световни войни (2006); Актьорът като автор и произведение на изкуството (2003); Авторът и неговият интерпретатор. Драматургията на Дюренмат и сценичната й рецепция в България (2002); Театърът на 90-те (2001) и др.