facebook

Събития

dsc08317_678x410_crop_478b24840a
12.12.2023 15:00
Събития

Церемония по удостояване със званието "Почетен професор на Нов български университет" на доц. Етиен Леви

Галерия УниАрт


Организатор:
департамент „Музика“


Водещ:
проф. д-р Милена Шушулова-Павлова


"Започнах да свиря на пиано от 7 годишна възраст. След 8 клас съм приет в средното музикалното училище „Любомир Пипков” със специалност пиано при изтъкнатата клавирна педагожка и концертиращ артист г-жа Теменужка Янева. След средното си образование, кандидатствах и ме приеха в естрадния отдел на БДК със специалност „естрадно пеене” и пиано. Бях ученик на една от легендите на българската естрада, певицата и актриса г-жа Ирина Чмихова. През 1991 тодина се дипломирах с магистърска степен в НМА „Панчо Владигеров”, факултет „поп и джаз изкуство”.

От 1983 година съм един от солистите на популярната и обичана вокална група „Трик”, с която съм носител на множество награди от България и чужбина – II награда на конкурса „Песни за хората и морето” гр. Рощток, Германия (1984); същата година бяхме поканени да снимаме в забавна програма на Германската телевизия с гост-режисьор от Берлин и известни имена от европейската поп култура. За първи път български изпълнители в лицето на вокална група „Трик” печелят III награда на конкурса на Евровизия за изпълнители, който се проведе в гр. Кнок, Белгия (1985), представяйки България и Националния комитет за телевизия и радио. Първото признание в България за група „Трик” с мое присъствие идва още в 1983 на Младежкия конкурс в гр. София, където групата печели III награда с песента „В такава нощ”. Големият успех на вокална група „Трик” е когато на телевизионния конкурс „Мелодия на годината” печелим I награда с беспорния хит, песента „Шесто чувство“ (1986). На следващата година 1987, на същия конкурс, групата печели наградата на гр. Велико Търново с песента „Здравей море”. С вокална група „Трик” имаме издадени две дългосвирещи плочи, както и две малки плочи.

След дипломирането ми през 1991, заминах за Израел, където спечелих няколко кастинга и получих три роли в световно известния мюзикъл на Ендрю Лойд Уебър „Йосиф с невероятната риза на райета”. По същото време ми бе присъдена магистърска степен от Министерството на курлурата и образованието в гр. Ерусалим, Израел.

След завръщането ми, отново възродих вокална група „Трик”, а през 1997 създадох дуета „Етиен и Нели”, с който през 1998 спечелих II награда с моя авторска песен „Приказен свят” на конкурса „Златният Орфей”. През 1999 дуетът печели отново с моя авторска песен „Поглед към мама” голямата първа награда на 30 юбилеен пролетен радио конкурс на Националното ни радио.

През 2020 възстанових отново вокална група „Трик“ с името „Супертрик”, като новото попълнение в групата е моята студентка от НБУ, Деля Харалампиева. С тази формация, тази година (2022) през месец август участвахме на големия музикален форум „Спайс мюзик фестивал”, който се провежда за 4-та година, на който участват големи имена от световната поп култура. Представянето ни беше с изключителен успех, за нас като изпълнители, представители на НБУ. Пяхме на една сцена с Бони М, Лондон бийт, Джипси кингс, Каскада, Гала, Даун Лоу, Либерти Х и др.

От 2002 и понастоящем съм председател и жури на много конкурси в България и чужбина за млади таланти в различни възрастови групи. На много от тези конкурси съм канен да провеждам и майсторски класове. През 2007, 2008 и 2009 съм вокален педагог на световно известния певчески формат „Мюзик Айдъл”. През 2009 съм поканен да бъда участник в „Денсинг старс 2“. През 2011 съм вокалния педагог на първиа сезон на „Х фактор” в България. Същата година започна формата „Като две капки вода”, където съм поканен за вокален педагог на артисти и певци. Обучавам своите колеги вече в продължение на 10 сезона. Имам безкрайно много участия в радио, теилевизионни и други медийни шоу програми.

В далечната 1998 бях поканен лично от тогавашния декан проф. Юлия Ценова, да бъда преподавател по поп, рок и джаз пеене към факултета „поп и джаз изкуство” на НМА „Панчо Владигеров”. През 2000 г-жа Лилия Ненкова, тогавашен директор на програма в НБУ ме покани да бъда преподавател в департамент „Музика” на университета, в който съм преподавател и до днес. През 2001 бях поканен от доц. д-р Жан Гологанов да бъда преподавател в специалността „Музикална педагогика – поп, рок и джаз пеене” на СУ „Св. Клименет Охридски”. Но в последствие, от дълги години съм преподавател само и едиствено в НБУ, департамент „Музика”.

С участието си в световните певчески формати, както и с участието си в български и международни певчески конкурси, с гордост мога да заявя, че съм привлякъл многобройни студенти за НБУ.

Доцент съм (с одобрението на Висшата атестационна комисия – ВАК към Министерския съвет) от 17.01.2006 и като такъв преподавам в Нов български университет."


Етиен Леви