facebook

Събития

minko-balkanski_678x410_crop_478b24840a
06.12.2019 11:00
Събития

Церемония по връчване на почетното звание Doctor Honoris Causa на проф. Минко Балкански, д.н.

Галерия УниАрт

Организатори:
департамент „Музика“
департамент „Политически науки“
Институт за съвременни физически изследвания
отдел „Вътрешни комуникации“

Водещ:
доц. д-р Георги Арнаудов – зам.-ректор по научноизследователската и творческата дейност на НБУ

Участници:
проф. д-р Пламен Бочков – ректор на НБУ
проф. Минко Балкански, д.н.


Церемонията ще бъде съпроводена с изпълнение на арфа на почетния професор на НБУ – проф. Сузана Клинчарова, а в края на събитието ще бъде излъчен 10-минутен откъс от филм за проф. Балкански.

Проф. Минко Минев Балкански е българо-френски учен, физик, професор в университета „Мария и Пиер Кюри“. Считан е за един от най-известните специалисти в областта на физиката в световен мащаб, както и за един от най-влиятелните българи в чужбина, който развива широка благотворителна дейност в областта на образованието, културата и науката чрез основаната и ръководена от него Фондация „Миню Балкански”. Нейните основни цели в областта на образованието са „да се изострят професионалните способности на учителите и да се вдъхнови жажда за нoви знания на учениците“, а в областта на културата: „да се задоволи нуждата от красота и създаде устрем към по-високи духовни изявления“ и в областта на науката „да се насочат изключителни таланти към мястото, където ще се развият и реализират най-добре“.

Проф. Минко Балкански е роден на 24 юли 1927 в село Оряховица, Старозагорско. Ученик е в основното училище и гимназия в Нова Загора.

През 1945 е студент в Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. През 1946 емигрира във Франция. Учи в Ecole Nationale de Chimie de Bordeaux (Бордо), и след получаване на диплома за инженер, заминава за Париж. Тук постъпва в лабораторията по електрохимия на Сорбоната, където работи над докторската си дисертация, защитена през 1954 година, като междувременно е назначен в Центъра за научни изследвания (CHPC). Същата година е назначен в института Макс Планк (Max Planck Insitute) в Берлин, където научните му изследвания са в областта на полупроводниците. След представяне на резултатите от научните му трудове, той е приет в МИТ Кембридж, Масачузетс, като член на лабораторията на професор Артур Ван Хипел, където се свързва с най-видните учени в областта на физиката на твърдото тяло.

От 1955 проф. Минко Балкански е член на лабораторията по физика на Ecole Normale Superieure, професор в университета „Пиер и Мария Кюри“, и доктор на лабораторията по физика на твърдото тяло (1960-1985), и професор в Калифорнийския университет „Ървайн“ (1970-1998) – Заслужил професор от 1995. Професор Балкански е и партньор и организатор на сътрудничество с научни групи във Франция, Германия, САЩ, Япония, Индия, Китай, Полша.

Завръщането му в България през 1992 е съпроводено с присъждането му на титлата Почетен доктор на СУ „Св. Климент Охридски“. През 1993 проф. Балкански основава Висшия институт за развитие на културата, науката и технологиите в България, който организира научни симпозиуми и конкурси за български ученици, за да следват в престижни френски университети. Проф. Балкански също е и главния двигател за организиране на Върхови институти на НАТО в Созопол (ASI). Център за многобройни школи за учители и ученици стана основаната от него в родното му училище Фондация „Миню Балкански“ Национален институт по образованието в Оряховица. По негова инициатива, бе създадено гражданското сдружение „Морал, етика и гражданско образование (МЕГО)“, което провежда ежегодни конференции и работи за внедряването на принципите и дисциплината на гражданско образование в българските училища.

Бивш председател на Европейската дивизия на физика на твърдото тяло, той е член на редакционния комитет на редици международни научни списания; автор на книги, монографии и голямо число научни публикации, както и научен съветник в големи индустриални фирми. Той е носител на Премията Van Hippel; Френския Почетен легион (Legion d’Honneur); Орден Стара планина; Командир на Полския орден за заслуги, на Награда за заслуги на Индия.

Проф. Минко Балкански е активен културен радетел на България. Чрез своята Фондация „Миню Балкански“ той е един от основните спонсори на редица научни, образователни и културни проекти в страната ни и в чужбина. Ето защо ние сме убедени, че свързването на НБУ с такова авторитетно име от международната научна, академична и културна среда като проф. Балкански ще повлияе положително върху имиджа на университета и ще създаде реални възможности за едно бъдещо стратегическо сътрудничество с неговата фондация по големи проекти.

Снимка: dolap.bg