facebook

Събития

zaki-h_678x410_crop_478b24840a
08.02.2016 13:00
Събития

Церемония за удостояването на д-р Захи Хауас с почетната титла Доктор хонорис кауза

Галерия УниАрт

 

Тема на академичното слово на д-р Захи Хауас:

„Египетската цивилизация и съвременният свят“

 

Д-р Захи Хауас е бил дългогодишен министър на министерство на Антиките (Египетската служба на древностите), ръководител на разкопките в Гиза, Сакара, Бахария и Долината на царете. Той получава докторска степен през 1987 г. от университета в Пенсилвания, където е бил стипендиант на фондацията Фулбрайт. Той е автор на многобройни книги и статии, посветени на египетската археология и история. От позициите си на ръководител на Службата за древностите, той е главен координатор и двигател на редица проекти, свързани със запазване на египетското културно наследство. Неговата световна известност се дължи и на многобройните му участия в научно-популярните филми, посветени на Древен Египет, създадени през последните години от каналите Дискавъри и Нешънъл джиографик.

Д-р Хауас е бил гостуващ професор в много европейски и световни университети и академии – САЩ, Чехия, Великобритания, Франция и мн. др.

В периода 6-8 февруари 2016 г. д-р Хавас ще бъде гост на Египетското посолство в София и по негова покана ще изнесе открита лекция, ознаменуваща 60 годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Египет. Проявите му в България ще предизвикат голям медиен интерес. През май 2010 г. д-р Хавас посети България по покана на Великотърновския университет, където му бе присъдено почетното звание – „доктор хонорис кауза”, за участието му в съвместни проекти между Египетското министерство на антиките и Великотърновския университет. В същия период, д-р Захи Хауас съдейства за установяването на археологическата мисия на Нов български университет в Египет.

 

Подробна автобиография тук