facebook

Събития

img-7372_678x410_crop_478b24840a
25.07.2022 10:00
Събития

Честване на 220 години от рождението на Александър Дюма (1802 - 1870)

25 – 30 юли 2022 г.

Facebook

Организатор:
НБУ в ЦентърА

Студенти от програмите по „Театър“ на Нов български университет представят именития автор.

Александър Дюма-баща (на френски: Alexandre Dumas, père) е френски писател – романист. Той е прочут най-вече с множеството си исторически и приключенски романи, благодарение на които е един от най-четените френски писатели в света. Освен романи Дюма пише пиеси и е редовен дописник в редица списания.

При създаването на своите творби Дюма използва помощта на много хора, от които може би най-известен е Огюст Маке. Именно Маке е този, който обрисува прототипа на „Граф Монте Кристо“, той има и значителен принос в „Тримата мускетари“ и продълженията, и някои от другите романи на Дюма. Докато работят заедно, Маке предлага сюжети, а Дюма добавя детайлите, диалозите и завършеците на историите.

Александър Дюма не е само „Тримата мускетари“ и „Граф Монте Кристо“, той има основание и да бъде наречен „бащата на легендарната френска кухня“. През 2017 г. за първи път на български излиза венецът на неговия живот – готварската библия „Голям кулинарен речник“. Обемистият труд е плод на няколко десетилетия събирачество, както и на безброй трапези с изобилие от кулинарни изкушения и куриозни случки с най-известните личности на XIX век.

Други известни творби на автора са „Черното лале“, „Кралица Марго“ и „Изповедта на една любовница“.

От 25-и до 30-и юли Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ ще продава книги на писателя за тематично отбелязване на събитието.