facebook

Събития

stoyan-mihailovski_678x410_crop_478b24840a
16.05.2022 11:00
Събития

Честване на Стоян Михайловски

Книжарница и галерия „НБУ в Центъра“


Организатор:
Книжарница и галерия „НБУ в Центъра“

На 15-ти май се навършват 130 години от написването на стихотворението „Кирил и Методий“ („Върви, народе възродени“), станало впоследствие всеучилищен химн.

В град Елена, в будното семейство на книжовника Никола Михайловски (брат на бореца за църковна свобода Иларион Макариополски), на бял свят се появява Стоян Михайловски – бъдещ общественик, преподавател, писател, публицист. Жаждата за просвета, присъща на целия възраждащ се български народ, го изпраща първо в лицея Галатасарай в Цариград. След това заминава за Екс Ан Прованс, Франция, където учи право, но завършва едва след края на Руско-турската война. По това време, той прекъсва образованието си, за да се завърне в България, помагайки за постигане на националния идеал.

След това личността Стоян Михайловски също до голяма степен отразява действителността, която настъпва в българския обществено-политически живот в първите свободни години. Въпреки ентусиазма на българите и бързото развитие на младата държава, в обществото излизат наяве и много недъзи, които в ранната следосвобожденската еуфория са били по-скоро подценени като потенциални опасности. И той, и родината му се лутат в своите стремежи и пътища към тях. Това не пречи политическата сатира да бъде водещ похват в творчеството му. Осмиването на някои характерни за българското общество негативни черти е широко застъпено както в поемите, книгите и басните му, така и в неговите публицистични творби.

Друга характерна черта в неговите произведения е философската насоченост – Михайловски е приближен до кръга „Мисъл“ и пише за едноименното списание от 1892 година. И ако между философската и сатиричната линии не можем да търсим за противоречие, то на фона на цялостните творчески характеристики, едно стихотворение ни изненадва. При това въпросното стихотворение е върхът в творчеството на Михайловски. То е изпълнено с оптимизъм, гордост и бодрост – именно химна на светите братя Кирил и Методий, чийто текст Михайловски написва също през 1892 година.

 

В периода от 16-ти до 21-ви май в Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ ще се продават книги на автора и ще бъде качено видео за отбелязване на събитието, в което ще разкажем как е роден химнът, както и други любопитни факти около живота и творчеството на автора.