facebook

Събития

don-juan_678x410_crop_478b24840a
14.10.2021 17:30
Събития

„Четвъртъка на НБУ“ представя: „Жените срещу Дон Жуан“ от Ерик-Еманюел Шмит

Университетски театър НБУ

През 2021 г., Нов български университет чества 30 години от основаването си.

Театралната дейност в университета датира от самото начало и също отбелязва своите 30 години с различни инициативи през сезон 2021/2022 г. Една от тях е „Четвъртъка на НБУ” – Всеки #втори четвъртък на месеца Университетски театър посвещава на общността на НБУ – играем в специален час – 17:30 ч. и с #вход свободен* за всички преподаватели, служители, студенти, гости и приятели на НБУ.

В първия четвъртък на НБУ – 14 октомври от 17:30 ч. ви представяме спектакъла „Жените срещу Дон Жуан“ от Ерик-Еманюел Шмит.

Режисьор:
Десислава Шпатова

Преводач:
Снежина Здравкова

Костюми:
Снежина Петрова

Музикално оформление:
Десислава Шпатова

Пластика:
Яница Шопова

С участието на студентите: Илиян Канев, Антон Димитрачков, Елена Василева, Натали Тодорова, Ралица Нейкова, Марина Юрукова, Кристина Каляка, Мария Вълдобрева, Александър Гочев.

Драматургичната творба на Шмит стъпва върху класическия мит за Дон Жуан и го деконструира в характерния за автора философско-етичен дискурс.

„Ще се срещнем при дявола, Дон Жуан.“

„Светец, Дон Жуан се превръща в светец!“ – в диапазона на тези твърдения, Шмит разиграва процеса на жените срещу Дон Жуан и опита им той да бъде наказан с встъпването му в брак. Как митичният прелъстител успява да избегне подобно наказание, какво му готви идването на деня…

Спектакълът е реализиран с подкрепата на ЦФСР.

По случай 30 години театрална дейност в НБУ очаквайте и други театрални инициативи свързани с богатия репертоар на Университетски театър НБУ.

*поради ситуацията свързана с разпространението на COVID-19 и наложените противоепидемични мерки е необходимо да запазите своето място тук.