facebook

Събития

maxresdefault_678x410_crop_478b24840a
21.12.2022 16:30
Събития

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Портокал с часовников механизъм“ от Антъни Бърджес

Център за книгата, книжарница


Организатор:
Център за книгата и департамент „Нова българистика“

Водещи:
проф. Пламен Дойнов, д.н., доц. д-р Йордан Ефтимов, доц. д-р Морис Фадел

 

Готови ли сте за сблъсъка с ултравиоленцията?

Портокал с часовников механизъм, иконичната дистопия на Антъни Бърджес, екранизирана от култовия Стенли Кубрик, се завръща при следващото поколение читатели със своето безсмъртно послание - срещу бунта на младостта винаги ще се изправя бруталната власт, а очарованието на хаоса винаги ще се сблъсква с натрапеното подчинение чрез промиването на мозъци.

В близкото и все по-притеснително възможно бъдеще банди агресивни младежи вилнеят по потъналите в мрак улици и извършват немислими зверства. Освободени от всякакви морални задръжки, те се опияняват от своята безнаказаност. До момента, в който властите не намират ключа към тяхното превъзпитание и подчинение.

Бърджес повлича читателя във водовъртеж от ужасяващо насилие, размиващо границите между добро и зло в свят, в който крайностите на свободната воля се сблъскват с крайностите на тоталитарното подчинение. Глобализираният език на романа, възхитителна амалгама от различни езици, предаден вещо и проникновено от преводачката Мариана Мелнишка, въздейства на читателите на подсъзнателно ниво, където природните инстинкти са приспани под булото на цивилизацията - готови обаче в миг да се развихрят в неудържима вакханалия от насилие и разруха.