facebook

Събития

eu-flag-1-39_678x410_crop_478b24840a
07.05.2015 16:20
Събития

Цифровият тв преход в Европейския съюз и неговата реализация в България – законодателни, регулаторни и съдебни практики

Публична лекция

Корпус 1, 407 аудитория „Бойчо Кокинов“

 

Организатори:

Департаменти „Масови комуникации“, „Право“ и „Телекомуникации“

 

Лектор: 

Христо Грозев

 

Модератор: 

доц. д-р Райна Николова

 

Участници:

студенти и преподаватели от департаментите „Масови комуникации“, „Право” и „Телекомуникации“

 

Събитието ще запознае аудиторията с актуални проблеми на прехода от аналогово към цифрово телевизионно разпространение на програми в България в светлината на Решение по дело C-376/13 „Европейска комисия срещу България“. С това решение на Съда на Европейския съюз страната ни бе осъдена от Европейската комисия заради противоречие с правото на ЕС на нормативната рамка на българския модел на цифров преход, в частност Закона за електронни съобщения, приета през 2009 г., и прилагането й от Комисията за регулиране на съобщенията относно издаването на разрешения за ползване на индивидуален ресурс – радиочестотен спектър през 2009 г., както и във връзка с практиката на Конституционния съд и на Върховния административен съд по този въпрос.

 

Христо Грозев е магистър по право и икономически анализ на правото (IMADEC University, Vienna). В момента е докторант по икономика и право в Паневроепейския университет в Братислава.

 

В периода 1995 – 2000 е вицепрезидент, а от 2000 до 2005 – президент на Metromedia International Inc, американска радиокомпания – собственик на над 30 радиостанции в 11 страни в Европа. От 2006 г. е съсобственик и управител на медийна група в Нидерландия, включваща две национални радиовериги, списание и музикална телевизия, както и радиоверига в Украйна.

 

Специализира се в телекомуникацонно право, и е водил редица дела по въпроси, свързани с разпределението на честотен спектър в Нидерландия, в България, както и пред Европейската комисия.